Εναλλακτικές ασκήσεις της Αθήνας για αποφυγή ψήφου εμπιστοσύνης και πρόωρων εκλογών




Του Χρήστου Μιχαηλίδη, ΚΥΠΕ – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να απομακρύνεται από την επιλογή της προσφυγής σε ψήφο εμπιστοσύνης, η πιθανή απόρριψη της οποίας θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε πρόωρες εκλογές και, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσανατολίζεται σε τεχνητή διαμόρφωση της σύνθεσης του κόμματός του στα  θερινά τμήματα της Βουλής ώστε να αποφύγει νέους εσωκομματικούς τριγμούς.

Η τεχνητή αυτή διαμόρφωση, καθ’ όλα νόμιμη και έχουσα εφαρμοστεί και άλλοτε, δίδει το δικαίωμα στον Πρωθυπουργό να κλείσει τη Βουλή και να δημιουργήσει έτσι θερινά τμήματα, τα οποία και θα στελεχώσει με βουλευτές της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Με αυτόν τον τρόπο, θα αποκλείσει ταυτόχρονα τους διαφωνούντες εντός του κόμματός του, τουλάχιστον για το διάστημα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου που θα πρέπει η Βουλή να εγκρίνει εφαρμοστικούς νόμους της νέας δανειακής σύμβασης.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες στην Αθήνα αναφέρουν ότι η σχετική απόφαση-επιλογή του Πρωθυπουργού έχει ήδη ληφθεί, ότι είναι έτοιμο κιόλας το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα, αναμένοντας μόνο την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το ΚΥΠΕ πληροφορείται ότι οι πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, που υποστηρίχθηκαν τις τελευταίες μέρες από αρκετά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «φοβίζουν και δυσαρεστούν τους εταίρους», που θα προτιμούσαν «να τα έβρισκε από τώρα η κυβέρνηση με τα κόμματα που την στήριξαν στις τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή», δηλαδή ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.

Το τελευταίο, έχει αποκλείσει τη πιθανότητα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, αλλά δεν έχει τοποθετηθεί σε ενδεχόμενο πιθανής κυβερνητικής συνεργασίας, αν και η κ. Γεννηματά επαναλαμβάνει συχνά τη φράση «αυτός ο νόμος (εννοεί το νέο Μνημόνιο) έχει δικός σας copyright).

O Πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, έχει δηλώσει ότι «θα είναι καταστροφική για τον τόπο μια νέα προσφυγή στις κάλπες».

Και το Ποτάμι μοιάζει να τηρεί στάση αναμονής.

Πέραν αυτού, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα που του εισηγούνται τώρα να αποφύγει «ψήφο εμπιστοσύνης και εκλογές», τουλάχιστον μέχρι να αρχίζουν να εφαρμόζονται κάποια μέτρα της Συμφωνίας, φοβούνται ότι η πρωτιά που δίνουν στον Πρωθυπουργό οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δεν του εξασφαλίζουν αυτοδυναμία, και «θα πρέπει πάλι να μπει σε διεργασίες με άλλα κόμματα για συγκυβέρνηση», κάτι, λένε, που «μπορεί να κάνει και τώρα».

Τέλος, ταυτόχρονα με την επικράτηση του σεναρίου προσωρινής αποφυγής εκλογών τον Σεπτέμβριο, πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν πως παραμένει στην ευχέρεια της κυβέρνησης η διενέργεια εκλογών τον Οκτώβριο ή αρχές Νοεμβρίου, όπως επιθυμεί το Μαξίμου, «που δεν θέλει την εσπευσμένη διαδικασία του Σεπτεμβρίου, καθώς προέχουν η πρώτη αξιολόγηση, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ζήτημα του χρέους».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: