Ελπίδες επίλυσης του πολιτικού αδιεξόδου στην ΠΓΔΜ




Πρόοδος σημειώνεται στις συνομιλίες μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ (VMRO-DPMNE, SDSM, DUI, DPA), σχετικά την επίλυση της πολιτικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, εκτίμησε ο Βέλγος διαπραγματευτής της ΕΕ, Πίτερ φαν Χόιτε. 

Οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών αφορούν τις τροποποιήσεις στην εκλογική νομοθεσία της χώρας, στην κατάρτισης νέων εκλογικών καταλόγων και στην σύνθεσης της Κρατικής Εκλογικής.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται οι ομάδες εργασίας των τεσσάρων κομμάτων να συζητήσουν και για το θέμα του ειδικού εισαγγελέα, ο οποίος θα ερευνήσει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, το οποίο συγκλονίζει τη χώρα.

Τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της ΠΓΔΜ είχαν συμφωνήσει, στις 15 Ιουλίου, η οποία προέβλεπε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών στις 24 Απριλίου 2016 και τον ορισμό, 100 ημέρες πριν τις εκλογές, ορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι να αποχωρεί από την εξουσία στα τέλη του 2015.

Στις 20 Οκτωβρίου θα γίνει ανασχηματισμός της κυβέρνησης, στην οποία, εκτός από το VMRO-DPMNE του Ν. Γκρουέφσκι και το DUI του Αλί Αχμέτι, θα μετέχει και το κόμμα της αντιπολίτευσης του Ζόραν Ζάεβ (SDSM) με δύο υπουργούς και με τρεις υφυπουργούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (ανταπόκριση N. Φραγκόπουλος)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: