Του Άρη Αμπατζή

Με φρενήρη ρυθμό τρέχει στην Τουρκία η τιμή του συναλλάγματος προκαλώντας πρόσθετες στο τοπίο πολιτικής αοριστίας ανησυχίες. Κι όλα αυτά τη στιγμή που καθημερινές είναι πλέον οι επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και αστυνομικών στόχων.

Το τρίπτυχο αυτό της πολιτικής αοριστίας, του οικονομικού ζητήματος και του κύκλου αίματος, δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση, η οποία, όλα δείχνουν ότι θα κλιμακωθεί καθώς η Τουρκία θα οδεύει προς τις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές το Φθινόπωρο.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έδωσε χτες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ), δεύτερου στις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Κι αυτό παρότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης παρέδωσε προχτές τη δική του εντολή, αφού επί 40 μέρες δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν χτες υπονόησε ότι δεν θα δώσει την εντολή στον Κιλιτσντάρογλου. Έτσι άρχισε από χτες η συζήτηση για το πώς θα σχηματιστεί εκλογική κυβέρνηση με τη συμμετοχή, αναλογικά όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το ερώτημα είναι ποιον θα χρήσει πρωθυπουργό ο Ερντογάν. Παραμένει η ανακοίνωση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος ότι δεν θα πάρει μέρος στην κυβέρνηση αυτή. Κάτι παρόμοιο, αν και όχι ευθέως, ανέφεραν χτες και στελέχη του ΡΛΚ.

Το συνταγματικό περιθώριο των 45 ημερών μετά την πρώτη εντολή, εντός του οποίου θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση λήγει το βράδυ της προσεχούς Κυριακής 23 Αυγούστου. Από τη Δευτέρα μπορεί να γίνει λόγος μόνο για εκλογική κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν δίνει ολομέτωπη μάχη εναντίον του συνόλου της αντιπολίτευσης. Το ερώτημα όμως είναι για ποιο λόγο το ΡΚΚ συνεχίζει τις επιθέσεις, τραβώντας το σχοινί της αντικουρδικής φρενίτιδας του Ερντογάν από την άλλη πλευρά.

Η επίδραση της πολιτικής αοριστίας και των αιματηρών συγκρούσεων και επιθέσεων στην κατακόρυφη αύξηση της τιμής του δολαρίου και του ευρώ είναι οφθαλμοφανής. Το δολάριο στις 2 σήμερα μετά το μεσημέρι πωλείται έναντι 2,97 λιρών και το ευρώ έναντι 3,32 λιρών. Ήδη χτες το απόγευμα ανακοινώθηκε αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και έπεται συνέχεια. Από την αρχή του έτους η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου είναι της τάξης του 27% και έναντι του ευρώ της τάξης του 17%.

Ο Ερντογάν στοχεύει την εκλογική νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και στη συνέχεια τη μετάβαση στο προεδρικό σύστημα. Έτσι μόνο μπορεί να ερμηνευτεί η δήλωση που έκανε πριν από τρεις μέρες ότι «στην πράξη η μορφή του πολιτεύματος έχει αλλάξει. Απομένει να θεσμοθετηθεί το σχετικό νομικό πλαίσιο».

Σύσσωμη η αντιπολίτευση χαρακτήρισε τη δήλωση αυτή ως «ομολογία πραξικοπήματος», αφού πώς μπορεί να αλλάξει ντε φάκτο το πολίτευμα, δίχως να έχει νομική βάση η αλλαγή αυτή;

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: