Δημοσκόπηση: Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ αλλά με μεγάλη «βουτιά»




Κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος με τουλάχιστον 9 κόμματα στη Βουλή και χαμηλά ποσοστά για τα δύο πρώτα κόμματα, δείχνει δημοσκόπηση της εταιρίας ProRata για την Εφημερίδα των Συντακτών).

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 23% έναντι του 36,34% της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, ενώ η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 19,5%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι στο 2% που σημαίνει πως μένουν εκτός Βουλής, ενώ το νεοσύστατο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη συγκεντρώνει 3,5% που του δίνει… κοινοβουλευτικό εισιτήριο. Το ίδιο ισχύει και για την Ένωση Κέντρου του Βασίλη Λεβέντη, που λαμβάνει ποσοστό 3%! Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 6,5% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 5%, ΠΑΣΟΚ με 4,5% και Ποτάμι με 4%.

Φαίνεται όμως πως ο παράγοντας που θα γίνει πολλά είναι οι αναποφάσιστοι που βγαίνουν… πρώτο κόμμα με ποσοστό 25,5%!  Η δε αποχή φτάνει το 7,5%. Συγκεκριμένα:

Κόμμα Πρόθεση Ψήφου
ΣΥΡΙΖΑ 23%
Νέα Δημοκρατία 19,5%
Χρυσή Αυγή 6,5%
Το Ποτάμι 4%
ΚΚΕ 5%
ΑΝΕΛ 2%
ΠΑΣΟΚ 4,5%
Λαϊκή Ενότητα 3,5%
Ένωση Κέντρου 3%
Άλλο 3,5%
Αναποφάσιστοι 25,5%

Το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί λάθος την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να πάει σε εκλογές και μόνο το 24% τη θεωρεί σωστή. Τίποτα από τα δυο επιλέγει το 10%.
Το 68% θεωρεί πως η Ελλάδα έπρεπε να μείνει στο ευρώ ακόμη κι αν αυτό σημαίνει επιπλέον μέτρα και θυσίες, σε αντίθεση με το 28% που έχει αντίθετη άποψη και το 4% που επιλέγει το “δεν ξέρω, δεν απαντώ”.

Διχασμένοι είναι οι πολίτες στο αν η κυβέρνηση με το Μνημόνιο 3 πέτυχε το καλύτερο που μπορούσε. Το 48% λέει “ναι” και το “45%” όχι. Επίσης, το 51% δεν πιστεύει πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας. Το 39% πιστεύει πως θα το κάνει και το 10% δεν απαντά.

Από κακές έως πολύ κακές είναι οι εντυπώσεις των ερωτηθέντων για τις κινήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Γιάνη Βαρουφάκη και του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Το 50% των ερωτηθέντων έχει πολύ κακή ή κακή άποψη για τις τελευταίες κινήσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ το ποσοστό αυτό είναι 55% για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και 32% για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 25 και 26 Αυγούστου σε δείγμα 1000 ατόμων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: