Από απλοί τουρίστες, ήρωες: Πώς ο Άλεκ Σκαρλάτος και οι φίλοι του αφόπλισαν τον ένοπλο τρομοκράτη




Τρεις νεαροί Αμερικανοί, παιδικοί φίλοι, που περνούσαν τις διακοπές τους στην Ευρώπη εν μέρει για να γιορτάσουν την επιστροφή του ενός από αυτούς, του Ελληνοαμερικανού πεζοναύτη Άλεκ Σκαρλατου από το Αφγανιστάν, θα γυρίσουν στα σπίτια τους ως ήρωες:

Ο Αλεκ Σκαρλάτος, ο Σπένσερ Στόουν και ο Άντονι Σάντλερ ήταν εκείνοι που, με τη βοήθεια και ενός Βρετανού, του Κρις Νόρμαν, απέτρεψαν το μακελειό στην αμαξοστοιχία Thalys που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι, αφού, χωρίς να διστάσουν ούτε λεπτό, αφόπλισαν και ακινητοποίησαν τον ένοπλο δράστη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε τον ηρωισμό τους ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε μέσω του Twitter «απίστευτα υπερήφανος για τους τρεις Αμερικανούς ήρωες».

Ο 22χρονος Άλεκ Σκαρλάτος κατάγεται από το Ρόζεμπεργκ του Όρεγκον και είναι μέλος της Εθνοφρουράς της Πολιτείας αυτής των βορειοδυτικών ΗΠΑ. Σύμφωνα με την οικογένειά του, είχε μόλις επιστρέψει από το Αφγανιστάν μετά από εννεάμηνη υπηρεσία στη χώρα αυτή.

«Είδα έναν τύπο να μπαίνει στο τρένο οπλισμένος με ένα ΑΚ (σ.σ. Καλάσνικοφ) και ένα πιστόλι. Στράφηκα στον Σπένσερ και του είπα «Πάμε. Πάμε». Πρώτος ο Σπένσερ τον άρπαξε από τον λαιμό, εγώ τον έριξα κάτω και του πήρα το ΑΚ» αφηγήθηκε ο νεαρός Ελληνοαμερικανός στο αμερικανικό δίκτυο NBC.

«Είμαι υπερήφανος για τον γιο μου. Έχω μείνει άναυδος» τόνισε από την πλευρά του ο πατέρας του Άλεκ, ο Εμμανουήλ Σκαρλάτος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Μου αφηγήθηκε πως ο ίδιος και οι φίλοι του εξουδετέρωσαν έναν τρομοκράτη μέσα σε ένα τρένο που κατευθυνόταν στο Παρίσι. Έτσι απλά. Σα να ήταν κάτι φυσιολογικό» συνέχισε ο υπερήφανος πατέρας που δήλωσε «κατάπληκτος» από το «θάρρος και το ένστικο επιβίωσης» του γιου του και των φίλων του.

Ο Βρετανός Κρις Νόρμαν αποκάλυψε ότι, αφού οι τρεις φίλοι εξουδετέρωσαν τον ένοπλο, ο Σκαρλάτος ήταν εκείνος που πήγε να ελέγξει το τρένο «για να δει αν υπήρχαν και άλλοι τρομοκράτες».

Ο Σπένσερ Στόουν υπηρετεί στον στρατό όπως και ο Σκαρλάτος, ενώ ο Άντονι Σάντλερ είναι φοιτητής στην Καλιφόρνια. Οι τρεις φίλοι έκαναν διακοπές εδώ και 10 ημέρες στην Ευρώπη για να γιορτάσουν την επιστροφή του Άλεκ από το Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα και τον ευχαρίστησε θερμά για την «υποδειγματική στάση» των τριών φίλων που εμπόδισαν τη σφαγή μέσα στο τρένο.

Φ.Γ., REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, Παρίσι, France

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: