Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποψηφιότητας άφησε η Άγκελα Μέρκελ… Μην και μας …λείψει!




Της Φαίης Καραβίτη

Ανοιχτό άφησε το εάν θα είναι εκ νέου υποψήφια το 2017 η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ, ενώ τόνισε ότι θα στηρίξει τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ αν επιθυμεί και δεύτερη θητεία.

«Αυτό θα αποφασιστεί στον κατάλληλο χρόνο», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ZDF, σχετικά με το εάν θα διεκδικήσει την επανεκλογή της, ενώ σε ό,τι αφορά το εάν επιθυμεί να παραμείνει ο κ. Γκάουκ για δεύτερη θητεία στην Ομοσπονδιακή Προεδρία, απάντησε ότι θα τον στηρίξει οπωσδήποτε, αλλά την απόφαση θα την λάβει ο ίδιος.

Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα ασύλου ζητά η Α. Μέρκελ

Μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της χορήγησης ασύλου θα είναι «το επόμενο μεγάλο ευρωπαϊκό εγχείρημα μετά την διάσωση της Ελλάδας, με το οποίο θα δείξουμε αν είμαστε σε θέση να δρούμε από κοινού», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ και χαρακτήρισε «ανάξια» της Γερμανίας τα κρούσματα βίας σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων το τελευταίο διάστημα. Τόνισε ωστόσο ότι η οικονομική δυσπραγία δεν αποτελεί λόγο χορήγησης ασύλου.

«Αυτό το θέμα θα μας απασχολήσει πολύ περισσότερο από ό,τι η Ελλάδα και η σταθερότητα του ευρώ», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της χορήγησης ασύλου».

Αναφερόμενη στις επιθέσεις που δέχονται συχνά πρόσφυγες στην Ευρώπη και κυρίως στην Γερμανία, η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε την κατάσταση ως «απολύτως μη ικανοποιητική», ενώ τόνισε αυτή η κατάσταση δεν αξίζει στην Γερμανία, για να προσθέσει ότι «όποιος έρχεται στην Γερμανία έχει το δικαίωμα να τον μεταχειρίζονται σαν άνθρωπο».

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα, η Καγκελάριος έκανε λόγο για την ανάγκη κατάρτισης – ει δυνατόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο – λίστας ασφαλών χωρών προέλευσης, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να χορηγούμε άσυλο σε όποιον θεωρεί ότι έχει εδώ μια ευκαιρία θέσης εργασίας». Αναφερόμενη ειδικά στις χώρες των Βαλκανίων, σημείωσε ότι θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν υπάρχουν σε αυτές πολιτικές διώξεις. «Δεν πρέπει να δημιουργεί κανείς ψεύτικες ελπίδες, διαφορετικά δεν θα μπορούμε να βοηθήσουμε αρκετά όποιον μας χρειάζεται», υπογράμμισε η ‘Αγγελα Μέρκελ και ανακοίνωσε ότι θα παραστεί στην επικείμενη συνάντηση της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου θα συζητηθεί και το θέμα των προσφύγων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: