Ανακάμπτουν τα χρηματιστήρια διεθνώς από τη χθεσινή “Μαύρη Δευτέρα” (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)




Ισχυρή ανοδική αντίδραση σημειώνουν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να θεωρούν ότι υπερεκτιμήθηκαν οι ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, οδηγώντας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στις μαζικότερες απώλειες των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Ο δείκτης Dow Jones (17:30 ώρα Ελλάδος) ενισχύεται κατά 2,14% με τον NASDAQ να ενισχύεται εντυπωσιακά και τα κέρδη να ανέρχονται σε 3,69%.

Στο κλίμα αυτό συνέτειναν οι πρωτοβουλίες της κεντρικής τράπεζας της Κίνας με τη νέα παροχή ρευστότητας προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, μειώνοντας το κατώτερο επίπεδο αποθεματικών που υποχρεούνται να διαθέτουν οι τράπεζες, ενώ προχώρησε και σε μείωση των επιτοκίων, για πέμπτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ανακάμπτουν τα ασιατικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την χθεσινή καταστροφική ημέρα, αν και οι μαζικές πωλήσεις μετοχών συνεχίσθηκαν στην Κίνα και την Ιαπωνία.

Ο ασιατικός δείκτης μετοχών MSCI (εκτός Ιαπωνίας) αυξήθηκε 1,1% μετά από την αρχική υποχώρησή του σε χαμηλό 3ετίας, καλύπτοντας το ένα τέταρτο περίπου των χθεσινών απωλειών.

Ενώ, όμως, μία σειρά ασιατικών χρηματιστηρίων ανέκαμψαν, το χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε με νέα δραματική πτώση 7,6% (σε συνέχεια των χθεσινών απωλειών 8,5%) και ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 4%.

Για μία ακόμη φορά, δεν υπήρξε αντίδραση από τις κινεζικές Αρχές για τη στήριξη των τιμών των μετοχών, σημειώνει η Wall Street Journal.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 σημείωνε άνοδο 2,25%, με τον γερμανικό δείκτη DAX, τον βρετανικό FTSE 100 και τον γαλλικό CAC 30 να σημειώνουν άνοδο κατά 2%, περίπου.

Ανάκαμψη σημειώνει και ο δείκτης των εταιρειών εξόρυξης του Stoxx Europe 600, αντανακλώντας την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, αν και αυτές εξακολουθούν να κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, με το αμερικανικό αργό να έχει πέσει κάτω από τα 39 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ να κυμαίνεται κοντά στα 43 δολάρια το βαρέλι.

Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, τα οποία χθες επλήγησαν βίαια, ανακάμπτουν γενικά. Το ρωσικό ρούβλι κέρδισε 1,6% έναντι του δολαρίου, το νοτιοαφρικανικό ραντ ανατιμάται κατά 0,7% και η τουρκική λίρα κατά 0,6%. Και τα τρία αυτά νομίσματα υποχώρησαν είχαν υποστεί μεγάλη πτώση.

Την ίδια ώρα όμως, με πτώση πάνω από 7% έκλεισε το χρηματιστήριο της Σανγκάης. Ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 7,63%, καταγράφοντας απώλειες 244,94 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 2.964,97 μονάδες.

Το χρηματιστήριο της Σεντζέν κατέγραψε πτώση 7,09% και διαμορφώθηκε στις 1.749,07 μονάδες.Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει πτώση 0,37%.

“Οι επενδυτές είναι τρομοκρατημένοι και δεν τολμούν πλέον να αγοράσουν, επειδή δεν ξέρουν σε ποιο βαθμό θα βυθιστεί η αγορά”, δήλωσε ο Ζανγκ Σουν, αναλυτής της εταιρίας Citic Securities.

ΑΠΕ-ΜΠΕ (Χ.Α.), Γαλλ.Πρακτ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: