Αδιάλλακτοι οι Τουρκοκύπριοι στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό




Μετά από δεκαπενθήμερη διακοπές οι διαπραγματευτές, της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, αντίστοιχα, ξεκινούν, εκ νέου, τις επαφές τους για την προετοιμασία της συνάντησης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, που είναι προγραμματισμένη για την 1η Σεπτεμβρίου.

Στις προηγούμενες συναντήσεις τους, στις αρχές Αυγούστου, οι διαπραγματευτές είχαν επαφές με τις ομάδες εργασίας για την οικονομία, το περιουσιακό και για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διαπραγματευτές θα συναντώνται επί καθημερινής βάσεως.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν προβλήματα στην επεξεργασία των θέσεων και κυρίως στο πεδίο των συγκλίσεων. Στα κατεχόμενα καταγράφονται σε διάφορα επίπεδα αντιδράσεις στα υπό συζήτηση ζητήματα, γεγονός που επηρεάζει και τη διαχείριση που γίνεται από τουρκικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», καταβάλλεται προσπάθεια να διασφαλιστούν οι «χρήστες» των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων που αρπάχθηκαν το 1974 και παράλληλα να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθεί οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των περιουσιών αυτών, χωρίς η αποζημίωση να καταβάλλεται από τους νυν «χρήστες».

Επίσης, στο θέμα των εγγυήσεων το μόνο θέμα που φαίνεται να συζητείται είναι η διαφοροποίηση του υφιστάμενου συστήματος και όχι η κατάργησή του.

Ακόμα υπάρχει εμπλοκή στο ζήτημα του πρωτογενές δικαίου. Η τουρκική πλευρά επιθυμεί να απαγορευτούν οι προσφυγές Ελληνοκυπρίων σε διεθνή όργανα για πρόνοιες της συμφωνίας.

Παράλληλα η τουρκική πλευρά προσπαθεί να επιβάλει τη μη απομάκρυνση των εποίκων, ενώ θέτει συνεχώς προσκόμματα, όσον αφορά την επιστροφή εδαφών, συνδέοντας την επιστροφή εδαφών με την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων στις πατρογονικές τους εστίες στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο.

Η τουρκική πλευρά ζητά επίσης να μπορεί, το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο να παραχωρεί ιθαγένεια στους «πολίτες» του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: