500 και πλέον μετανάστες διεσώθησαν στο ανατολικό Αιγαίο




Στη διάσωση 582 παράτυπων μεταναστών προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, σε 21 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τα περιστατικά αυτά σημειώθηκαν σε θαλάσσιες περιοχές των νησιών Σαμοθράκης, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Αγαθονησίου, Κω και Ρόδου.

ΕΠΙΣΗΣ: Στον εντοπισμό και τη διάσωση διακοσίων δώδεκα παράτυπων μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Κω προέβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν τέσσερις πνευστές λέμβοι και ένα πολυεστερικό ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, τα πληρώματα των περιπολικών σκαφών του λιμενικού προέβησαν στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των παράτυπων μεταναστών οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι.

Πάρης Τσιριγώτης, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, έπειτα από αρκετή αναμονή και με αυστηρά μέτρα ασφαλείας από το Λιμενικό σώμα, παρουσία και αστυνομικής δύναμης μπήκαν τελικά στο Ελ. Βενιζέλος στη 1:15 τα ξημερώματα οι πρώτοι 200 Σύριοι πρόσφυγες.

Για λόγους ασφαλείας κρίθηκε σκόπιμο να μπουν στο πλοίο μόνο οι πρόσφυγες (όλοι Σύριοι) που έφτασαν χτες Σάββατο στην Κω και ελέγχθηκαν πλήρως παίρνοντας σειρά προτεραιότητας και μπαίνοντας στη γραμμή ο ένας πίσω απ’ τον άλλον (έπειτα από αρκετή προσπάθεια των λιμενικών) .

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής αν θα μπουν και πρόσφυγες/μετανάστες από τους ήδη παραμένοντες στην πόλη καθώς υπάρχει φόβος συμπλοκών και επεισοδίων μεταξύ μεταναστών διαφορετικών εθνοτήτων, όπως έγινε χτες το μεσημέρι μεταξύ Πακιστανών- Αφγανών και Ιρακινών.

Μάλιστα την ώρα της αναμονής και πριν ανοίξουν οι πύλες εισόδου στην επιβατική προβλήτα έφτασε ομάδα νεαρών Ιρακινών μεταναστών οι οποίοι διαμαρτύρονταν με φωνές γιατί να προηγηθούν οι Σύριοι πρόσφυγες…

Αξιοσημείωτες, οι δηλώσεις τους στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την περιπέτεια που πέρασαν μέχρι να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος αλλά και το ευχαριστώ προς τους κατοίκους της Κω και της Ελλάδας για την ανοχή τους – κάποιος ευχαρίστησε ιδιαίτερα για το νερό και του σάντουιτς που του έδωσαν.

Επίσης, γροθιά στο στομάχι ήταν τα μικρά παιδιά που πέρασαν ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία, ενώ ένα από αυτά ήταν άρρωστο με πυρετό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: