Τα δύο σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: Το δεύτερο μπορεί να έχει “κούρεμα”…




Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, μετέδωσε το Mega στο βραδινό του δελτίο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση.

Το πρώτο και επικρατέστερο είναι να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση με μια διαδικασία ανάλογη με αυτήν του 2012, δηλαδή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε αυτήν την περίπτωση δεν υφίσταται κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων, ωστόσο το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, κάτι που δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, ωστόσο φέρνει προ των πυλών το “κούρεμα”. Ο κανονισμός του ESM προβλέπει ότι για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση απαιτείται να γίνει 8% κούρεμα σε μετοχές, ομολογίες και καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ.

Στέλεχος της ΤτΕ ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση όλοι οι εμπλεκόμενοι θέλουν να κλείσει η διαδικασία έως το τέλος του έτους, γιατί από 1η Ιανουαρίου του 2016 τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η νέα οδηγία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που προβλέπει και “κούρεμα”.

MEGA, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: