Κίνδυνος διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ: Το ξεκαθάρισμα στο συνέδριο του Σεπτεμβρίου




Έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο αποφάσισε η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ψηφοφορία με την οποία έκλεισαν οι χθεσινές εργασίες του οργάνου. Η πρόταση του ΑΛέξη Τσίπρα πέρασε με ευρεία πλειοψηφία, γι’ αυτό κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται καταμέτρηση, ενώ μειοψήφησε η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας για διαρκές συνέδριο την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε ψηφοφορία τέθηκαν τελικά μόνον οι δύο αυτές προτάσεις, αφού αυτή για εσωκομματικό δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή έμεινε εκτός.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές το ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ορατό, καθώς η Αριστερή Πλατφόρμα δεν υάρχει περίπτωση να συνθηκολογήσει και να δεχθεί τις θέσεις του Πρωθυπουργού για το Μνημόνιο.

Oι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κορωνάκη, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη για ενότητα. Η όλη συνεδρίαση, πάντως, διεξήχθη σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, με πολλά από τα μέλη που έλαβαν τον λόγο μετά τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα να σηκώνουν τους τόνους και να προχωρούν σε σκληρές τοποθετήσεις.

Ενδεικτικό του συγκρουσιακού κλίματος είναι επίσης ότι 17 στελέχη του κόμματος ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από την Κεντρική Επιτροπή, καταγγέλλοντας ότι το εν λόγω όργανο του ΣΥΡΙΖΑ καλείται, μέσα από μια κατεπείγουσα διαδικασία, να αποδεχτεί την επιλογή του Μαξίμου να κυβερνά εφαρμόζοντας την ταπεινωτική συμφωνία που υπέγραψε και παρατείνοντας το μνημονιακό καθεστώς.

Τοποθετήσεις

Την απουσία εναλλακτικού σχεδίου καυτηρίασε και ο Δημήτρης Στρατούλης. Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν είχε επεξεργαστεί και δεν είχε κάνει κτήμα στον λαό, για να έχει τη στήριξή του, εναλλακτικό σχέδιο. Υποστήριξε μάλιστα ότι όταν αυτό το κατάλαβε η τρόικα των δανειστών αποφάσισε να την καταπιεί.

Διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος επισήμανε ότι στο προηγούμενο διάστημα επετράπη η λειτουργία κομμάτων μέσα στο κόμμα. Όπως σπείραμε θα θερίσουμε. Επιτρέψαμε να κάνουμε ένα κόμμα που λειτουργούν κόμματα μέσα στο κόμμα. Ελπίζω να πάμε στην επανίδρυση για ένα ενιαίο κόμμα, είπε.

Στη γραμμή Τσίπρα, αλλά με διάθεση αυτοκριτικής, κινήθηκε στην τοποθέτησή του ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης μίλησε για υποτίμηση των συσχετισμών και των δυσκολιών το προηγούμενο διάστημα, τόνισε ότι αποδείχθηκε πως το σενάριο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα ήταν καταστροφικό και υπογράμμισε πως ο επώδυνος συμβιβασμός έγινε με γνώμονα τον λαό. Ο ίδιος διατύπωσε τη “βεβαιότητα” ότι δεν υπάρχει λύση στα πλαίσια της εθνικής αναδίπλωσης και σημείωσε ότι απέναντι στη διεθνοποίηση των παραγωγικών σχέσεων που έχει πετύχει ο νεοφιλελευθερισμός, διεθνοποιημένη πρέπει να είναι και η απάντηση της Αριστεράς.

Κάθετα αντίθετος με την “απόδραση” και αποστασιοποίηση της αριστεράς από τη μάχη για τη στήριξη των χιλιάδων του ελληνικού λαού, που ζητάνε από την κυβέρνηση να τους στηρίξει για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που τους κληροδότησε η κρίση, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. Απαντώντας σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για απουσία εναλλακτικού σχεδίου, πρότεινε “να δούμε πραγματικά το ισχυρό πεδίο αντιπαράθεσης μέσα το οποίο καλούμαστε να προχωρήσουμε”.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, για τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Βαρουφάκης έχει πει πολλές μαλ…Με τις μαλ….που έχει πει, πάνε να τον καταστήσουν πρόβατο επί σφαγή μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε Νίκος Φίλης, εκτιμώντας ωστόσο ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν είχε κρυφό σχέδιο.

Λέει αυτά που λέει και τον διαψεύδουν και οι φίλοι του… Και αν ισχύουν αυτα που λέει θα ηταν η πρώτη δίκη που θα οδηγούσε σε ειδικό δικαστήριο. Δεν ισχύουν όμως… Πρεπει εμείς να ξεκινήσουμε την κάθαρση για να μην υπάρξει αντεπίθεση του πολιτικού κατεστημένου, με αφορμή τα όσα εχει πει ο Βαρουφάκης, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του Αντώνη Νταβανέλου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα αν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο αποτροπής της συμφωνίας, είπε ότι υπήρξε το σχέδιο Α’, το οποίο έχει περιγράψει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σχέδιο το οποίο αναφερόταν σε μονομερείς ενέργειες και χρηματοδότησή τους με στάση πληρωμών, με φορολογία του συσσωρευμένου πλούτου.

Αυτά τα εξέφραζε το σύνθημα ‘καμία θυσία για το ευρώ’, που ήταν σχέδιο για την υπεράσπιση του λαού, υποστήριξε ο Αντώνης Νταβανέλος, ο οποίος έκανε λόγο για περίκλειστο κόμμα μέσα στο κόμμα, που πήρε τις αποφάσεις. Υπερασπίστηκε ακόμη τον Γιάννη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι ένα ρουλεμάν επιχειρεί να ρίξει στα σκυλιά τον Βαρουφάκη, τον Λαφαζάνη, τη Βαλαβάνη και ζήτησε να παρέμβει το Μαξίμου, αλλά και ο αρμόδιο υπουργός , Ν. Παππάς, να πατήσει κάτω αυτό το ρουλεμάν τώρα.

Σταθερός στις απόψεις του ο Αλέξης Μητρόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση πήγε απροετοίμαστη στη διαπραγμάτευση με ανοιχτά όλα τα ιδεολογικά ζητήματα. Ηττηθήκαμε και υπάρχουν υπεύθυνοι γι’ αυτό. Πήγαμε χωρίς σχέδιο επαρκείς διαπραγματευτές και με αντιφάσεις στη διαπραγματευτική μας τακτική. Αναλάβαμε σκληρό πακέτο μέτρων που καμιά κυβέρνηση της Αριστεράς στην ιστορία της δεν έχει αποδεχτεί να εφαρμόσει τέτοια νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική ατζέντα, επισήμανε.

Ο κ. Μητρόπουλος υπογράμμισε ότι για την κατάσταση που φτάσαμε φταίνε και τα δυο ρεύματα ιδιαίτερα για τη ματαίωση του εγχειρήματος ανοίγματος των οργανώσεων, ωστόσο τόνισε ότι διαγραφές και παραδόσεις εδρών δεν συνάδουν με την κουλτούρα και την ηθική της αριστεράς και αντανακλούν εκφυλιστικές πρακτικές σοσιαλδημοκρατίας και ευρωκομμουνισμού.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής, εδώ που φτάσαμε η μεν πλειοψηφία πρέπει να παραδεχτεί ότι η Αριστερά δεν είναι πρόβατο που θα εφαρμόσει και η μειοψηφία να παραδεχτεί ότι αυτό που προτείνει ισοδυναμεί με εθνική τραγωδία και παραλογισμό.

Υποστήριξε ακόμη ότι η σημερινή οργανωτική δομή το ΣΥΡΙΖΑ δεν εγγυάται δημοκρατικές διαδικασίες και αποφάσεις και θα οδηγήσει σε νόθα νομιμοποίηση των οποίων αποφάσεων.

Στην ίδια γραμμή και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ήσυχος, ο οποίος σημείωσε ότι το σχέδιο Α’ απέτυχε και πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εκείνοι που είχαν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Είπε πως πρέπει να δοθούν απαντήσεις και για τους συντρόφους που είχαν την ευθύνη του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου απεμπλοκής από το μνημόνιο και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Για τις τελευταίες πράξεις ενός προαναγγελλόμενου τέλους του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο η Ελένη Πορτάλιου, η οποία μίλησε επίσης για οδυνηρή ήττα και είπε πως στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ούτε plan A σοβαρό.

Η στρατηγική των θεσμών είναι να μας εξοντώσουν και να μας οδηγήσουν σε Grexit. Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί, τόνισε η κ. Πορτάλιου επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμαστεί και για το Grexit και για την αδυναμία της να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία.

Μετά την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία ο επικεφαλής της ΚΟΕ Ρούντι Ρινάλντι, αποχώρησε και από την Κεντρική Επιτροπή, λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μεγάλη ευθύνη, ενώ απάντησε και στο Νίκο Φίλη που είχε αναφερθεί στα μακαρόνια που τρώνε οι οικογένειες. Θα πάω κι εγώ σε ένα λαϊκισμό για τα κωλομακαρόνια, αυτά που είπε ο Φίλης. Ο κόσμος περνάει δύσκολα και προσπαθεί να φάει και μακαρόνια, μην το ειρωνεύεστε, σημείωσε.

Την ανάγκη ενός έκτακτου συνεδρίου υπογράμμισε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Είμαστε όλοι με την ενότητα και τη θέλουμε αλλά δεν μπορείς να την επιβάλεις, σημείωσε και ζήτησε να μπει ένα τέλος απέναντι στον κανιβαλισμό συντρόφων. Ο ίδιος διαφώνησε πλήρως με την επιστροφή στη δραχμή, ωστόσο επισήμανε ότι δεν δέχεται να μιλούν για συντρόφους ως τη συμμορία της δραχμής και να απειλούν τον Βαρουφάκη με ειδικά δικαστήρια. Σε περίπτωση, δε, διάσπασης είπε ότι παρά πολύς κόσμος που έχει πιστέψει σε εμάς θα πάει σπίτι του.

Σε ενωτικό τόνο και η Ράνια Σβίγγου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κοινό μας σπίτι, δεν υπάρχουν μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί και πρόσθεσε: Οι σύντροφοι μας δεν πρέπει να γίνονται βορά στα ΚΚΕ. Το πείραμα της κυβέρνησης της αριστεράς δεν έχει τελειώσει.

Ξεχώρισε επίσης η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά ότι θα μπορούσε έξω από τις τράπεζες που ήταν οι ουρές να υπήρχε ένα τραπεζάκι με δυο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα έδιναν ένα μπουκαλάκι νερό και θα τηρούσαν κάποια προτεραιότητα.

Η Νάντια Βαλαβάνη αναφέρθηκε στις κατηγορίες που δέχθηκε οτι η μητέρα της σήκωσε χρήματα λίγο πριν επιβληθούν τα capital controls. Με αφήσατε να τα βγάλω πέρα μόνη μου. Δεν μπορεί να κάνω τώρα πίσω, που ο στόχος είναι να πληγώ προσωπικά, σήμερα που η αγωνιστική μου τιμή σπιλώνεται ανεπανόρθωτα, ανέφερε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: