Συνεργασία στρατηγικού βάθους: Κύπρος και Ισραήλ συζητούν ενέργεια, επενδύσεις και διεύρυνση συμμαχιών




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συζητήσεις σε δυο άξονες θα έχουν σήμερα στα Ιεροσόλυμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου. Ο πρώτος άξονας είναι τα θέματα στρατηγικής συνεργασίας, που αφορούν και το θέμα της ενέργειας και των όσων διαδραματίζονται στην περιοχή και τα διμερή, που συνδέονται με το κεφάλαιο οικονομία. Το Ισραήλ επιδιώκει εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κύπρο, καθώς θεωρεί τη χώρα μας την κοντινότερη σύμμαχο, θεωρώντας ότι μπορεί να τη χρησιμοποιήσει και ως πύλη προς την Ευρώπη.

Στις συνομιλίες αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις, κάποιες εκ των οποίων δεν θα ανακοινωθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκονται τα πιο κάτω θέματα.

Πρώτο, ψηλά στην ατζέντα είναι το θέμα της ενέργειας, το οποίο αφορά στρατηγικές συνεργασίες αλλά και το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης. Παράλληλα στην ημερήσια διάταξή θα είναι και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας.

Δεύτερο, θα συζητηθεί το θέμα της σύγκλησης της επόμενης τριμερούς, Ελλάδος, Ισραήλ, Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί μετά το καλοκαίρι ενώ θα προηγηθούν κι άλλες επαφές σε διμερές επίπεδο (και μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ). Η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί πως η Λευκωσία μπορεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο με χώρες της περιοχής, με τις οποίες το Ισραήλ δεν έχει απευθείας σχέση.

Τρίτο, θα διεξαχθεί συζήτηση διμερών σχέσεων στο πεδίο της οικονομίας, του τουρισμού και των επενδύσεων. Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο ενώ το Ισραήλ θεωρεί σημαντικό το ρόλο της χώρας μας, λόγω και της ιδιότητας της ως κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ένα 24ωρο πριν την αναχώρησή του για το Ισραήλ, τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο αλ Σίσι, επιβεβαιώνει πως η Λευκωσία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στην περιοχή και να αποτελέσει το όχημα για την διεύρυνση των συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται, ότι αμέσως μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ, αύριο το πρωί, ο Πρόεδρος θα δεχθεί τα διαπιστευτήρια δυο νέων πρέσβεων, του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας. Και οι δυο χώρες ανοίγουν πρεσβείες στη Λευκωσία, δείγμα της ανάπτυξης των σχέσεων. Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία είχε κλείσει την πρεσβεία της στην Κύπρο το 1974, μετά την τουρκική εισβολή.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στο ταξίδι του στο Ισραήλ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Θα έχει συναντήσεις και τον Πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν καθώς και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιτζάκ Χέρτζογκ.

Ενδιαφέρον είναι άρθρο της ισραηλινής Haaretz, το οποίο επισημαίνει την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με την Κύπρο. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως το Ισραήλ θα πρέπει να αναζητήσει μια εναλλακτική λύση για αεροδρόμιο – μακριά από το βεληνεκές των πυραύλων – για να υπάρχει ροή των επιβατών και των προμηθειών μέσα και έξω από τη χώρα σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.

ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: Προχωρά σε εξόρυξη φυσικού αερίου

Καμία νέα καθυστέρηση το μήνυμα του Ισραηλινού Πρωθυπουργού που ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ να προχωρήσει στην εξόρυξη των αποθεμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα κατά του μονοπωλίου φυσικού αερίου τα οποία αποκάλεσε δημαγωγία, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με την ισραηλινή ενημερωτική ιστοσελίδα Globes, ο κ. Νετανιάχου ανέλαβε να προωθήσει τη συμβιβαστική ρύθμιση για τη βιομηχανία φυσικού αερίου γρήγορα, πριν από τη συζήτηση του θέματος στο Υπουργικό Συμβούλιο.

“Εμείς δεν θα πέσουμε στην ίδια παγίδα όπως πολλές χώρες που φιλονικούσαν αδιάκοπα για το θέμα, ενώ το αέριο παρέμενε κάτω από το έδαφος. Αυτό δεν θα συμβεί εδώ. Έχουμε καθυστερήσει εδώ και πολλά χρόνια, και είναι πιθανό να χάσουμε το τρένο – αλλά αυτό δεν θα συμβεί», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις παρά τις δημαγωγικές επιθέσεις, οι οποίες όπως είπε δεν τον αγγίζουν.

Είπε επίσης ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στη λήψη μιας απόφασης θα θέσει σε κίνδυνο την δυνατότητα του Ισραήλ να επωφεληθεί από το φυσικό αέριο. Δήλωσε αποφασισμένος να προωθήσει μια πρακτική λύση που να εξασφαλίζει ανταγωνιστικές τιμές. Έστειλε επίσης μήνυμα στις ιδιωτικές εταιρείες ότι το κράτος δεν θα συμβιβαστεί σε όσα δικαιωματικά του ανήκουν από τον φυσικό του πλούτο, αναφέροντας ότι αυτή είναι η σωστή ισορροπία.

Η βιομηχανία φυσικού αερίου του Ισραήλ βρέθηκε στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού της χώρας η οποία θεωρούσε ότι ο έλεγχος των εταιρειών Noble Energy, Delek Drilling και Avner Oil Exploration στα αποθέματα φυσικού αερίου δημιουργούσε μονοπωλιακές καταστάσεις και πιθανόν να οδηγούσε σε ψηλές τιμές πώλησης του φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά. Η εξέλιξη αυτή καθυστερούσε την αξιοποίηση των κοιτασμάτων «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ».

Υπενθυμίζεται, ότι οι εταιρείες Noble, Delek και Avner είναι επίσης εταίροι στο κοίτασμα «Αφροδίτη» του τεμαχίου «12» της κυπριακής ΑΟΖ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: