Βρήκαν «κοινή γλώσσα» στην Άγκυρα: Ερντογάν και Ακιντζί ζήτησαν από Αθήνα Λευκωσία «να κάνουν βήματα για λύση»




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με «κοινή γλώσσα» παρουσιάσθηκαν Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μουσταφά Ακιντζί μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στην Άγκυρα. Οι τοποθετήσεις τους δεν έδειχναν ποσώς την κρίση που είχε ξεσπάσει μετά τις ψευδοεκλογές και τη διαφαινόμενη σύγκρουση τους λόγω διαφορετικών θέσεων στο Κυπριακό.

Ο Μουσταφά Ακιντζί πραγματοποίησε χθες την πρώτη του, μετά τις ψευδοεκλογές,  επίσκεψη  στην Άγκυρα και είχε σειρά επαφών. Μέχρι να συναντηθεί με τον Ερντογάν, είχε διαδοχικές συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου και τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μέχρι, συνεπώς, τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, είχε περάσει ήδη από δυο βασικούς παίκτες της τουρκικής πολιτικής, έδωσε το στίγμα του, προφανώς όμως να πήρε και τα μηνύματα από την Τουρκία για το τι επιδιώκει στο Κυπριακό. Χωρίς να εξάγονται συμπεράσματα από τις δημόσιες δηλώσεις, είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά επέλεξε να κινηθεί σε δυο άξονες.

Πρώτο,  να υποστηρίξει τη διαδικασία, να ζητήσει γρήγορα βήματα, επαναλαμβάνοντας ότι επιδίωξή της είναι η επίτευξη συμφωνίας εντός του 2015, παραπέμποντας στην κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, ως τη βάση λύσης.

Δεύτερο, θέλησαν αμφότεροι να στείλουν μηνύματα τόσο προς τη Λευκωσία όσο και προς την Αθήνα. Θεωρώντας ότι αυτοί πράττουν ότι είναι δυνατό για τη λύση, κάλεσαν τις κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου να τους…ακολουθήσουν.Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Ακιντζί ανέφεραν πως δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση μόνο με δικά τους βήματα και πως χρειάζεται να προβούν και οι Ελληνοκύπριοι σε κινήσεις προς την ίδια κατεύθυνση. Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε πως κρατά «μαγικό ραβδί».

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μουσταφά Ακιντζί μελέτησαν, όπως αναφέρθηκε, τον οδικό χάρτη και τα βήματα που θα κάνει η τουρκική πλευρά ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών.

ΓΕΥΜΑ, ΔΕΙΠΝΟ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΧΗ

Γεύμα προς τιμήν Μουσταφά Ακιντζί και της αντιπροσωπείας του παρέθεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε εστιατόριο της Άγκυρας. Προηγήθηκε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου ενώ ο κ. Ακιντζί επισκέφθηκε το μαυσωλείο του Αττατούρκ κατέθεσε στεφάνι. Σημειώνεται ότι η συνάντηση με τον Ερντογάν καθυστέρησε 45 λεπτά ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος του παρέθεσε δείπνο. Χθες βράδυ αναμενόταν να επιστρέψει στα κατεχόμενα. Στον Μουσταφά Ακιντζί επιφυλάχθηκε «επίσημη» υποδοχή, με βάση το πρωτόκολλο.

ΑΓΚΥΡΑ; Να μην χαθεί  ευκαιρία όπως και το 2004 – Λύση εντός του 2015 η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ πλευρά έχει ως στόχο να επιτευχθεί λύση στο πλαίσιο της διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014 που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες στην Κύπρο( Αναστασιάδης και Έρογλου). Αυτό δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ότι το 2015 πιστεύουν αμφότεροι ότι θα είναι χρονιά λύσης. Ο Ερντογάν είπε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να δείξει ειλικρινή προσπάθεια για τη λύση και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα είναι πάντοτε δίπλα στους Τ/κ. “Η προσπάθεια να υπάρξει αποτέλεσμα μέσω άλλων οδών ασκώντας πιέσεις προς την Τουρκία ή την τ/κ πλευρά, το λέω καθαρά ότι είναι χαμένη προσπάθεια”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος

Οπως μέχρι σήμερα στήριξαν ως εγγυήτρια δύναμη την εξεύρεση δίκαιης και μόνιμης λύσης, πρόσθεσε, θα συνεχίσουν να το κάνουν και από δω και μπρος.

“Θα είμαστε πάντοτε δίπλα στον κ. ”πρόεδρο” και την αντιπροσωπεία του, η ενότητα είναι η βασική μας δύναμη”, δήλωσε. Ανέφερε ακόμη πως δεν θα πρέπει «να χαθεί η ευκαιρία», όπως το 2004. Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο έργο για μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας πως τούτο θα γίνει τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Αναφέρθηκε και στη συνεργασία με την τ/κ πλευρά, σημειώνοντας ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για αυτήν. Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι θα προσπαθήσουν για τη λύση του Κυπριακού αλλά δεν είναι μάγος. Ο κ. Ακιντζί στόχος της τ/κ πλευράς είναι η ένταξη της στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Παρέπεμψε, ωστόσο, για να γίνει τούτο σε επιτυχία των συνομιλιών. Για αυτό τον λόγο, ανέφερε ο κ. Ακιντζι, η τ/κ πλευρά θα συνεργαστεί με την Άγκυρα για να επιτευχθεί η λύση εντός του 2015.

Έτοιμος να παρέμβει προσωπικά ο Μπάιντεν – Τηλεφωνική επικοινωνία 24 λεπτών του Αμερικανού Αντιπροέδρου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Η ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ παρουσιάζεται έτοιμη να βοηθήσει στην νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και στην περίπτωση που προχωρήσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής  Τζο Μπάιντεν. Η τηλεφωνική επικοινωνία κράτησε 24 λεπτά και σε αυτή συζητήθηκε πρωτίστως το Κυπριακό. Ο κ. Μπάιντεν παρουσιάσθηκε να παρέμβει προσωπικά εάν του ζητηθεί, κάτι που έκανε και στο παρελθόν με το θέμα της Αμμοχώστου, πλην όμως η προσπάθεια του προσέκρουσε στην τουρκική αδιαλλαξία.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης σε γραπτή δήλωσή του για την τηλεφωνική επικοινωνία ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Μπάιντεν για τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Επανέλαβε την πολιτική του βούληση, έτσι ώστε μέσα από έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο να δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές για θετική κατάληξη.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο για την προστιθέμενη αξία που μπορούν να προσδώσουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στη διαπραγματευτική διαδικασία και τις προσπάθειες για επίτευξη του στόχου της επανένωσης και του τερματισμού του απαράδεκτου στάτους κβο.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε το ενδιαφέρον της Αμερικανικής Κυβέρνησης, αλλά και του ιδίου προσωπικά, για την επανέναρξη των συνομιλιών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Σημείωσε, την ίδια στιγμή, τη θετική προσέγγιση των ΗΠΑ προς τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και εξέφρασε την ετοιμότητα τόσο της Αμερικανικής Κυβέρνησης όσο και του ιδίου προσωπικά να συμβάλλουν στην όλη διαδικασία προς επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν συζήτησαν, επίσης, θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Ο Πρόεδρος σε Βαρσοβία και Μόσχα

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αναστασιάδης μεταβαίνει σήμερα, 7 Μαΐου, στην Πολωνία, όπου θα παραστεί στους εορτασμούς για η λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά την εκεί παραμονή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερή συναντήσεις με αρχηγών κρατών, καθώς, επίσης, και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στις 8 Μαΐου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, όπου θα παραστεί στις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στις 9 Μαΐου, με την ευκαιρία της Ημέρας της Νίκης.  Στη Μόσχα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν και ηγέτες κρατών και Κυβερνήσεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνοδεύεται από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗΣ Ο ΑΙΝΤΑ

ΣΤΙΣ συναντήσεις που είχε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Άιντα, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΓΓ, Σταφάν Ντουζαρίκ. Επανέλαβε επίσης την δήλωση Άιντα, ότι «υπάρχει ένα νέο πνεύμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης, ότι η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική διευθέτηση». Τέλος ανακοίνωσε την κοινή συνάντηση του ειδικού συμβούλου με τους δύο ηγέτες, στις 11 Μαΐου. Σε ερώτηση για τη συνάντηση αυτή, είπε ότι οικοδεσπότες θα είναι τα Ηνωμένα Εθνη και περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στις επόμενες ημέρες. Ο κ. Άιντα ενόψει του δείπνου συνεχίζει τις επαφές του στη Λευκωσία.

 

 

 

ΜΕ ΝΑΜΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΦΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Αιντα είχε προχθές ο νέος διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς, Οζντίλ Ναμί, όπως ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί. Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Μπαϊράκ, πριν αναχωρήσει χθες για την Άγκυρα, ο νέος Τ/κ ηγέτης είπε ότι οι κ. Άιντα και Ναμί συναντήθηκαν  και ο ίδιος θα έχει και πάλι συνάντηση με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ αύριο Παρασκευή. Αναφερόμενος δε στο δείπνο που θα έχει στις 11 Μαΐου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι θα είναι μια κοινωνική συνάντηση και αμέσως μετά “η νέα διαδικασία θα αρχίσει γρήγορα”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: