Βαρουφάκης στους δανειστές: Πρώτα οι μισθοί και οι συντάξεις – Επίθεση από το ΠΑΣΟΚ




O υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα θα έδινε προτεραιότητα στην καταβολή των συντάξεων και των μισθών τον επόμενο μήνα στην περίπτωση που δε διέθετε επαρκή κεφάλαια προκειμένου να τα πληρώσει όπως επίσης και τις υποχρεώσεις της προς τους διεθνείς δανειστές.

«Εάν μπορούμε, την 5η Ιουνίου, να πληρώσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να καταβάλλουμε τις συντάξεις και τους μισθούς όπως επίσης και τις άλλες υποχρεώσεις που έχουμε προς τους εσωτερικούς πιστωτές, θα το κάνουμε. Εάν όχι, θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο δελτίο του βρετανικού δικτύου Channel 4.

Η εντολή της κυβέρνησης από τον λαό είναι για διαπραγμάτευση και κλείσιμο συμφωνίας

Δεν είμαστε δογματικοί στις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, από το βήμα του ΕΒΕΑ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισημαίνοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση θα έπρεπε να ντρέπεται για τον τρόπο που έκανε τις ιδιωτικοποιήσεις.

Το ΤΑΙΠΕΔ ήταν απαράδεκτα διαρθρωμένο και ιδιωτικοποιήσεις έγιναν με τη μορφή ξεπουλήματος χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι μερικές μάλιστα κατέπεσαν (από αποφάσεις ΣτΕ κλπ).

Θα σεβαστούμε τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει, επανέλαβε ο υπουργός, επισημαίνοντας ξανά ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αλλάζουν οι όροι προς το καλύτερο του Δημοσίου αλλά και των επενδυτών.

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και τη κατάληξή τους ο κ.Βαρουφάκης, επισήμανε ότι η εντολή της κυβέρνησης από τον λαό είναι για διαπραγμάτευση και κλείσιμο συμφωνίας. Επανέλαβε όμως την πάγια θέση του ότι εάν κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ρήξη, δεν διαπραγματεύεται.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι είναι πολέμιος ενός Plan B, διότι μια έξοδος από μια νομισματική ένωση είναι ένα πισωγύρισμα σε ένα μονοπάτι που οδηγεί στο γκρεμό. Επισήμανε επίσης , ότι δεν θα υπογράψει μια συμφωνία που θα προβλέπει μειώσεις επικουρικών κατά 80%, αυξήσεις ΦΠΑ, που θα οδηγεί στο πουθενά. «Δεν θα το κάνω. Ο εταίροι μας πρέπει να το σεβαστούν αυτό. Διαπραγματευόμαστε την έξοδο της χώρας μας από την σκοτοδίνη», επισήμανε.

Ερωτηθείς για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών, είπε ότι τέτοιες προτάσεις έρχονται από την άλλη πλευρά , διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων, αργότερα σε δημοσιογράφους, ότι δεν μπορεί από την μια να δίνουμε κίνητρα για την χρήση του πλαστικού χρήματος και από την άλλη να φορολογούνται τραπεζικές συναλλαγές.

Επίθεση ΠΑΣΟΚ σε Γ. Βαρουφάκη 

Επίθεση στον υπουργό Οικονομικών εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη στους New York Times, σχετικά με την καταγραφή, από τον ίδιο, των συνομιλιών του με τους ομολόγους του στο Eurogroup της Ρίγας, από τις οποίες, όπως λέει ο υπουργός Οικονομικών, διαψεύδονται όσα έχουν γραφεί περί επιθέσεων εναντίον του.

Το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει στον κ. Βαρουφάκη αναξιοπιστία, επιπολαιότητα και ανευθυνότητα, αλλά και ότι δεν προετοιμάζει καλά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρίγα.

Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Ο κ. Βαρουφάκης έχει υπερβεί προ πολλού τα όρια της πολιτικής αναξιοπιστίας, επιπολαιότητας και ανευθυνότητας. Τώρα πλέον λέει πράγματα που υπονομεύουν φανερά τη θέση της χώρας.

Μετά τη όπερα μούφα με τον ΦΠΑ, αποκαλύπτει σήμερα ότι κατέγραψε (με κάμερα ή μαγνητόφωνο;) τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα !

Προετοιμάζει ωραία τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής της Ρίγας! Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί του άρεσε η ιδέα των καλωδιωμένων καταδοτών! Είμαστε και εμείς – όπως ο κ. Βαρουφάκης – τρομοκρατημένοι και εμβρόντητοι. Με την κυβέρνηση».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: