Βαρουφάκης: «Η ευρωζώνη αν δεν αλλάξει δεν θα μπορεί να επιβιώσει»




Την εκτίμηση πως η «ευρωζώνη αν δεν αλλάξει δεν θα μπορεί να επιβιώσει», εκφράζει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει πως «καμία χώρα, και όχι μόνο η Ελλάδα, δεν έπρεπε να εισέλθει σε ένα τόσο σαθρά δομημένο κοινό νόμισμα, ιδίως μια χώρα βαθιά ελλειμματική όπως η δική μας», ξεκαθαρίζει όμως πως «το μονοπάτι που μας οδήγησε εντός της ΟΝΕ δεν υπάρχει πια και αν προσπαθήσουμε να κάνουμε όπισθεν θα βρεθούμε προ δυσάρεστου απροόπτου».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η Ελλάδα μπορεί χωρίς νέο δάνειο εφόσον υπάρξει μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους, και μάλιστα αποκαλύπτει πως στο παρασκήνιο έχει γίνει τέτοια κουβέντα.

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως η κυβέρνηση παλεύει για μια συμφωνία που θα αναιρεί το καταστροφικό δίλλημα ανάμεσα στο πιστωτικό γεγονός και στη μη καταβολή μισθών και συντάξεων, και επισημαίνει πως «το ζητούμενο είναι η συμφωνία να καταστήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος και την ελληνική κοινωνική οικονομία ξανά βιώσιμη». Όπως λέει, μάλιστα, το Νέο Σχέδιο για την Ανάπτυξη και την Ανάκαμψη της Ελλάδας θα παρουσιαστεί πολύ σύντομα.

Ο κ. Βαρουφάκης διαψεύδει κατηγορηματικά ότι στο Γιούρογκρουπ δέχθηκε επίθεση από τους ομολόγους του και μάλιστα εμφανίζεται δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν έσπευσε να διαψεύσει το γεγονός.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλά με θετικά λόγια για τον κ. Τσακαλώτο, χαρακτηρίζοντας τη μεταξύ τους σχέση ως άριστη, μιλά για τον κ. Σόιμπλε ως «σημαντικό πολιτικό αντίπαλο», ενώ χαρακτηρίζει τους δανειστές «παράταιρους εταίρους».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: