Το μετέωρο βήμα του μπάχαλου: Η βαβούρα, οι θεσμοί και το τέλος εποχής




Του Κώστα Βενιζέλου

ΜΕΣΑ στο μπάχαλο που παρακολουθούμε και βιώνουμε με έντονο το στοιχείο της ισοπέδωσης των πάντων, οι πολίτες δεν νομιμοποιούνται πλέον να μένουν έκπληκτοι από τα τεκταινόμενα στην κοινωνία. Οι θεσμοί ποδοπατούνται, άνθρωποι οι οποίοι κλήθηκαν να τους εκφράζουν υποτάχτηκαν στους πειρασμούς ή θεωρούν ότι μπορούν να λειτουργούν υπεράνω.

Αυτή είναι η κυπριακή πραγματικότητα, η οποία συντηρείται διαχρονικά γιατί εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί το πολιτικό και οικονομικό σύστημα, μια ελίτ η οποία νέμεται την εξουσία. Είναι το ίδιο σύστημα, το ίδιο κατεστημένο το οποίο κουβαλά για δεκαετίες αυτές τις στρεβλώσεις, με τις οποίες ουσιαστικά έχει προσαρμοστεί και η κοινωνία. Θεωρούνται όλα τα κακώς έχοντα ως μέρος του κοινωνικού γίγνεσθαι και παρουσιάζεται ως νοοτροπία, ως το DNA, η ιδεολογία της αρπαχτής.

Οι συγκρούσεις μεταξύ πολιτειακών παραγόντων, η αξιοποίηση των θεσμών για ίδιον όφελος αποτελεί συχνό φαινόμενο. Ένα φαινόμενο το οποίο μιντιακά και με τη συμβολή των πρωταγωνιστών μετατρέπεται σε σαπουνόπερα με έντονο το στοιχείο ενός φωσκολικού σεναρίου.

Οι υποθέσεις όπως εξελίσσονται σε Γενική Εισαγγελία (η παραπομπή του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα) και στην Κεντρική Τράπεζα (υπόθεση για σύγκρουση συμφερόντων) θα ξεκαθαρίσουν, όπως προδιαγράφονται, σύντομα μέσα από τα δικαστήρια. Θα λυθούν τα προβλήματα; Θα ξεπερασθούν οι θύελλες και η αναστάτωση που έχουν προκληθεί; Θα ηρεμήσει, γενικά η χώρα ή θα κρυφτούν κάτω από το χαλί ευθύνες, προβλήματα και επιλογές; Η απάντηση απλή, προβλεπτή και αναμενόμενη. Όχι, τίποτε δεν θα λυθεί. Θα λειτουργήσει ως παυσίπονο, που δεν θα είναι το ιατρικό. Λύσεις δεν θα δοθούν. Κι αυτό γιατί αυτό εξυπηρετεί πολλούς εκ των πρωταγωνιστών.

Η πολιτική ζωή κινείται μεταξύ μιας έντονης παρελθοντολογίας για να αποποιούνται ευθυνών και μιας γενικολογίας που διευρύνει την αβεβαιότητα. Παραμένει η χώρα μπροστά σε τρομερά διλήμματα. Μετέωρο φαντάζει το επόμενο βήμα.

Θα πρέπει να τερματιστούν οι διαχρονικές νοοτροπίες και πρακτικές. Να τερματιστούν τα πειράματα. Να τερματιστεί η πολιτικής της αρπαχτής και της διαπλοκής (πολιτικών, τραπεζιτών, θεσμικών). Χρειαζόμαστε λύσεις σίγουρες, μελετημένες και με προοπτική και μέλλον. Όσο μέλλον μας άφησαν οι μετριότητες του πολιτικού συστήματος και τα κουστουμαρισμένα λαμόγια της τραπεζικής και άλλης διαπλοκής.

Όσο παραμένουν στο κάδρο όλοι οι πρωταγωνιστές που διαιωνίζουν τις στρεβλώσεις, λύσεις δεν θα έχουμε. Όπως δεν θα έχουμε μέλλον.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μέσα στη βαβούρα πολλά ξεχνιούνται και πολλά χάνονται στη διαδρομή. Εν αναμονή να κλείσουν τα πολλά ανοικτά μέτωπα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: