Το ΔΝΤ απαιτεί συνολική συμφωνία, απορρίπτει την ενδιάμεση




Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στις θέσεις του για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά και επιδιώκει συνολική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση επί του δικού του Προγράμματος, απορρίπτοντας την ενδιάμεση συμφωνία που επεδίωκε η ελληνική κυβέρνηση και η οποία χθες την εγκατέλειψε επιδιώκοντας σύμφωνία το ταχύτερο δυνατόν.

Το «Εθνος» υπέβαλε ερώτηση στην εκπρόσωπο του Ταμείου για τις δηλώσεις των κυβερνητικών πηγών, αναφορικά με τις ενστάσεις των εκπροσώπων του για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Η εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν είχε να προσφέρει τίποτα» για το θέμα αυτό. Το Ταμείο, με λίγα λόγια, δεν σχολιάζει, και δεν απαντά επί της ουσίας. Το ερώτημα υποβλήθηκε πριν από τη χθεσινοβραδυνή νέα ανακοίνωση των κυβερνητικών πηγών, και αφορούσε τη δήλωση του Σαββάτου.

Ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις, από την πλευρά του, ανακοίνωσε δημόσια και επίσημα στην ενημέρωση Τύπου ότι τους ενδιαφέρει το συνολικό πακέτο συμφωνίας. Τονίζεται ότι από την πλευρά του Ταμείου οι όποιες συζητήσεις διεξάγονται στις Βρυξέλλες, αφορούν τη δική του αξιολόγηση για ένα συνολικό πακέτο.

«Για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με το ΔΝΤ», επανέλαβε ο κ. Ράις, «απαιτείται περιεκτικό πακέτο». Στο Ταμείο θεωρούν ότι εάν υπάρξει περίπτωση κατάληξης σε ενδιάμεση συμφωνία και χρηματοδότηση αυτή θα γίνει και θα προέλθει μόνο από τους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με τον κ. Ράις, το Ταμείο κινείται όσο πιο γρήγορα μπορεί για να έλθει σε μια συμφωνία για το δικό τους πρόγραμμα.

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, δεν υπάρχει νέα εξέλιξη από την πλευρά του Ταμείου. Η κ. Λαγκάρντ δύο φορές, αλλά και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής ο κ. Λίπτον, είπαν στον κ. Βαρουφάκη ότι στα θέματα αυτά δεν θα υπάρξει υποχώρηση από την πλευρά τους.

Επίσης η κ. Λαγκάρντ έχει επίσημα ζητήσει μία εις βάθος μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, διότι, όπως είπε, το ασφαλιστικό σύστημα στη παρούσα μορφή του δεν είναι βιώσιμο.

Επίσης ζήτησε από τον κ. Βαρουφάκη να ασχοληθεί σοβαρά με το φορολογικό σύστημα, να δοθεί η απαραίτητη ανεξαρτησία των ελληνικών φορολογικών αρχών, και να φροντίσει για την αποτελεσματικότητα των φορολογικών εισπράξεων.

Σημειώνουμε ότι στην τελευταία συνέντευξη Τύπου η κ. Λαγκάρντ είπε ότι «είναι σαφές πως οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε βάθος διότι πολλές από αυτές κυριαρχούνται από κατεστημένα συμφέροντα που προστατεύονται».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», οι θέσεις του Ταμείου και της ελληνικής κυβέρνησης είναι μακρυά, ιδιαίτερα για τα εργασιακά, όπου το ΔΝΤ ζητά και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλά και περαιτέρω μείωση των μισθών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: