Την Τρίτη η απόφαση για τους πρώτους μάρτυρες στην Εξεταστική για το Μνημόνιο




Στην κατάρτιση ενός πρώτου καταλόγου μαρτύρων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ακόμα και με την κλήση ξένων εμπειρογνωμόνων ή εμπλεκομένων προσώπων, αλλά και χωρίς να αποκλείεται η παρουσία πρώην πρωθυπουργών αν χρειαστεί, αποφάσισε στην πρώτη της συνεδρίαση, η Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει τις συνθήκες υπαγωγής της Ελλάδας στα Μνημόνια.

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, τα μέλη της οποίας αποφασίστηκε να μην αμείβονται, ορίστηκε για την επόμενη Τρίτη, στην οποία θα οριστικοποιηθούν και τα πρώτα πρόσωπα που θα κληθούν.
Όπως αποφασίστηκε, θα διεξάγονται δύο συνεδριάσεις την εβδομάδα, με την δυνατότητα και τρίτης αν χρειαστεί, ενώ όλα τα κόμματα θα ορίσουν και αναπληρωματικά μέλη.

Το στίγμα για την πορεία της Εξεταστικής Επιτροπής έδωσε ο πρόεδρος της Δημήτρης Βίτσας, που δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα υπάρχει καμία δέσμευση για τίποτα», ενώ ως προς τους μάρτυρες τόνισε ότι «δεν θα κάνουμε εξαιρέσεις».

Ο Δημήτρης Βίτσας, εμφανίστηκε συγκαταβατικός προς όλες τις προτάσεις των κομμάτων, ακόμα και στις διαφωνίες που εκφράστηκαν ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής για το αν πρέπει να διευρυνθεί ή όχι η χρονική περίοδος της έρευνας της Επιτροπής, είτε πριν τον Οκτώβριο του 2009, είτε μετά να φθάσει μέχρι σήμερα.

«Εγώ προσπαθώ να έχω ανοικτό μυαλό, όπως το αλεξίπτωτο. Αν δεν ανοίξει σκοτώνεσαι. Προσπαθώ να δω με συμπάθεια όλες τις προτάσεις», σημείωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής.

Το θέμα της χρονικής επέκτασης της έρευνας έθεσε πρώτα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, πρόταση στην οποία συμφώνησαν Ν.Δ., Ποτάμι και ΚΚΕ, με διαφορετικό όμως σκεπτικό.

Την πλήρη αντίθεση της στην επέκταση της έρευνας πέραν των χρονικών ορίων εξέφρασε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, τονίζοντας ότι δεν πρέπει χάριν σκοπιμοτήτων να βγει η Εξεταστική Επιτροπή, εκτός θέματος.

«Η πρόταση μας αφορά την διερεύνηση ευθυνών για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο και όχι την χρεοκοπία της και για το πώς και ποιες ενέργειες έγιναν από τις κυβερνήσεις μετά το 2009. Οτιδήποτε άλλο λέγεται δεν εξυπηρετεί καθόλου τον σκοπό της διαλεύκανσης της υπόθεσης», επεσήμανε η Νίνα Κασιμάτη. Και πρόσθεσε: «Απορώ γιατί δεν διεξήγαγαν οι ίδιοι στη Ν.Δ. Εξεταστική Επιτροπή, ώστε να διερευνήσουν και το 2007 μέχρι το 2012. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν την έκανε, όπως είχε δεσμευτεί, γιατί μπήκε το ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση. Δεν δέχομαι να κουνάνε το δάχτυλο οι συνάδελφοι, ειδικά από το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει συγκεκριμένο, οριοθετημένο, ψηφισμένο πλαίσιο από τη Βουλή, και οτιδήποτε άλλοτε λέγεται, αποδεικνύει κακή πίστη και κακή προαίρεση της διαδικασίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός και Χαρούλα Καφαντάρη υποστηρίζοντας ότι η έρευνα της Επιτροπής πρέπει να κινηθεί στα συγκεκριμένα χρονικά όρια όπως τα αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.

Πάντως, διαφορετική προσέγγιση στο θέμα είχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, που αφού επεσήμανε ότι πρέπει να κληθούν στην Επιτροπή εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς Έλληνες και ξένοι τραπεζίτες, σημείωσε: «Η κρίση δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Είναι κρίση ευρωπαϊκή και κρίση της νομισματικής ένωσης. Είναι πιο σημαντικό να μπούμε στην ουσία του μνημονίου παρά η περιοδολόγηση. Εκ προοιμίου είναι η ταξινόμηση της ευθύνης. Αν μπούμε στην ουσία θα την έχουμε. Συμφωνώ ότι μπορεί να μας οδηγήσει μέχρι σήμερα. Αν προκύψει δεν θα βάλουμε γκιλοτίνα. Τότε θα δούμε ποιος φταίει και τι έγινε».

«Δεν μπορεί να μείνει έξω από τη διερεύνηση το ζήτημα της τεράστιας αύξησης των ελλειμμάτων την περίοδο 2004 – 2009 ούτε μπορεί να αποφύγει η Εξεταστική την αναφορά στα παρόντα γιατί όπως είπε «αν αληθεύει ότι η τρέχουσα συμφωνία της νέας κυβέρνησης με τους θεσμούς έχει επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ κατ’ έτος, από τα μέτρα Χαρδούβελη, τότε προκύπτει θέμα που θα την απασχολήσει ακόμα και αν η πλειοψηφία δεν το επιθυμεί», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Θα είναι συνεχής η αναφορά μας σε αυτή την περίοδο. Γιατί σήμερα για παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε ορισμένα τραγικά πράγματα για το PSI. Για τον κ. Βαρουφάκη, οι μομφές από τον προεδρεύοντα της Βουλής ήταν σαφείς. Δεν θα κάνουμε αναφορές σε ένα πολιτικό που ζημιώνει τη χώρα κάθε μέρα; Αφού κάνατε το λάθος να βάλετε τώρα Εξεταστική και όχι μετά, εδώ και τώρα όλα στο φως αφού το επιλέξατε. Σήμερα ο Νίκος Παππάς, μίλησε για ορισμένους στην Γερμανία που διακινούν σενάρια Grexit και την ίδια ώρα στο εσωτερικό της χώρας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως η χώρα μπορεί να περπατήσει και μόνη της».

«Είτε το θέσουμε τώρα ή το θέσουμε σε ένα μήνα, αυτό το κεφάλαιο θα ανοίξει μοιραία αφού θα ψηφιστεί και το τρίτο μνημόνιο. Δεν είναι δυνατόν να μην το ερευνήσει η Εξεταστική Επιτροπή», υποστήριξε ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης.

«Όταν μιλάμε για επικαιροποίηση του μνημονίου, αυτομάτως θα υπάρξει ανάγκη να καλέσουμε μάρτυρες και για την σημερινή περίοδο», σημείωσε από την πλευρά του ο εισηγητής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας.
«Όλα στο φως», τόνισε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς εκφράζοντας την άποψη ότι δεν πρέπει να περιοριστεί χρονικά η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος συμφώνησε στην κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των μαρτύρων, καθώς επεσήμανε ότι η έρευνα θα έπρεπε να καλύψει την χρονική περίοδο από το 1981 μέχρι σήμερα και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να γίνεται σόου στην Επιτροπή ούτε να προβοκάρουμε».

«Είναι φυσιολογικό την πολιτική του αφήγηση κάποιος να προσπαθεί να την κάνει αλήθεια. Δεν σημαίνει όμως ότι είναι και αλήθεια», σχολίασε ο πρόεδρος της Εξεταστικής, ενώ απευθυνόμενος προσωπικά προς τον Ανδρέα Λοβέρδο τόνισε:

«Η ΝΔ κατέθεσε πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνήσει από το 1981 μέχρι το 2015, η οποία και θα συζητηθεί στη Βουλή, οπότε θα έχετε τη δυνατότητα να επιχειρηματολογήσετε. Πρέπει να πω βεβαίως, ότι έχω πλήρη ανικανότητα να προβλέπω το μέλλον. Μπορεί στο απώτατο μέλλον να δούμε για το πώς φύγαμε από την πολιτική της κοινωνικής λιτότητας και πως μπήκαμε και βγήκαμε από την κρίση. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τώρα».

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του Δημήτρη Βίτσα, στην ερώτηση της Δέσποινας Σβερώνη, αν θα κληθούν πρώην πρωθυπουργοί στην Επιτροπή αν χρειαστεί.

«Δεν έχει η Επιτροπή περιορισμούς για το ποιούς θα καλέσει», σχολίασε.

Νατάσα Θωμά, ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: