Τα σενάρια των τραπεζιτών για την Ελλάδα




Δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια σε περίπτωση μιας χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με την τράπεζα UBS.

Σημειώνει επίσης ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει κανείς να περιμένει περαιτέρω πίεση στην ελληνική αγορά ομολόγων και το τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, οι αναλυτές σημειώνουν πως το βασικό σενάριο αφορά την παραμονή της Ελλάδας εντός ευρωζώνης, ακόμη και σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Συγκεκριμένα, οι στρατηγικοί αναλυτές της UBS μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal, παρουσιάζουν τα εξής δύο σενάρια σε περίπτωση χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι τα εξής:

– Στην πρώτη περίπτωση περιλαμβάνεται η ταχεία απόσυρση των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και άρνηση του ευρωσυστήματος να χρηματοδοτήσει τις τράπεζες μέσω επέκτασης του ELA. Οι εκροές καταθέσεων θα μπορούσαν να προκληθούν αν η Ελλάδα παραλείψει να πληρώσει μια σειρά από υποχρεώσεις της από ομόλογα, συντάξεις ή μισθούς μέχρι χρήματα που οφείλει στο ΔΝΤ.

– Η δεύτερη περίπτωση θα συνεπαγόταν την «εναλλαγή» IOUs με ευρώ για να πληρώσει ορισμένες υποχρεώσεις. Αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει με τους προμηθευτές της και εν συνεχεία με μισθούς και συντάξεις.

Πάντως, η UBS τονίζει ότι η Ελλάδα μπορεί (θεωρικά) να μείνει στο ευρώ υπό αυτές τις συνθήκες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: