Τσίπρας: Η συμφωνία πρέπει να είναι εντός του πλαισίου που θέτει η λαϊκή εντολή




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Η θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη επίτευξης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα κινείται στο πλαίσιο της πρόσφατης λαϊκής εντολής, επιβεβαιώθηκε στην σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην συνεδρίαση, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Υπουργούς, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα σε όλα τα επίπεδα και προσθέτουν ότι ενημέρωση έγινε και από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και τον Αν. Υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευ. Τσακαλώτο.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο συζητήθηκε επίσης η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία η ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, συνοδευόμενο από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκη.

Στη συνεδρίαση αυτή, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις, καθώς επίσης αναμένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόθεση των εταίρων και των θεσμών για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, στο πλαίσιο τόσο των συμφωνιών όσο και της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο κυβερνητικό συμβούλιο που ξεκίνησε στις 12 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών θα πρέπει να βρίσκεται εντός του πλαισίου που θέτει η λαϊκή εντολή που πήρε η νέα κυβέρνηση.

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι στο αυριανό Eurogroup να καταγραφεί σαφώς η πρόοδος που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις, ώστε να «σταλεί μήνυμα» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περαιτέρω χαλάρωση των όρων παροχής ρευστότητας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος σε δηλώσεις, του εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της ενωμένη και αποφασισμένη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Καμμένος απάντησε: «Η κυβέρνηση έχει φρέσκια λαϊκή εντολή και με αυτή θα προχωρήσει».

“Η κυβέρνηση συνεχίζει να εκτελεί τη λαϊκή εντολή που πήρε στις τελευταίες εκλογές, ενωμένη και αποφασισμένη. Έτσι θα πάμε στο Eurogroup τη Δευτέρα και ελπίζω ότι θα έχουμε μια καλή λύση. Είμαι αισιόδοξος”, τόνισε ο υπουργός Αμυνας.

MAXIMOU05-10MAY2010

Ο Αλέξης Τσίπρας εν μέσω κόμματος και δανειστών

Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται σε μία θέση που δεν θα ήθελε να είναι κανένας ηγέτης, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα The Guardian, ενώ σημειώνει πως είναι αναγκασμένος είτε να προδώσει την ιδεολογία του είτε να μπει στα αχαρτογράφητα νερά της εξόδου από το ευρώ.

«Όσο ο κ. Τσίπρας αγωνίζεται να εξασφαλίσει μία οικονομική σανίδα σωτηρίας για να κρατήσει την καταχρεωμένη χώρα, ζωντανή, οι σκληροπυρηνικοί στον ΣΥΡΙΖΑ επίσης αύξησαν την πίεση. Σε μία εβδομάδα- τελεσίγραφο για την αποπληρωμή χρεών, ο πολιτικός που κάποτε αντιμετωπιζόταν ως ο προάγγελος του ευρωπαϊκού κινήματος ενάντια στο κατεστημένο, βρέθηκε εκεί που δεν θα ήθελε να είναι κανένας άλλος ηγέτης: ανάμεσα στους εξοργισμένους πιστωτές στο εξωτερικό και τους οργισμένους αμετανόητους στο εσωτερικό», αναφέρει η εφημερίδα.

Με τα κρατικά ταμεία σχεδόν άδεια και με την Αθήνα αντιμέτωπη με μία δόση 750 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ την Τρίτη, αυτή είναι η τελευταία πράξη της κρίσης με πιθανό κατακλυσμικό αποτέλεσμα, προσθέτει και συνεχίζει: «Είτε ο Τσίπρας θα προδώσει τη δική του ιδεολογία για να αποτρέψει τη χρεοκοπία, υπαναχωρώντας από τις υποσχέσεις που τον έφεραν στην εξουσία, είτε θα πέσει ως ο άνθρωπος που επέτρεψε στη χώρα του να κάνει κάτι που κανένα άλλο μέλος της ΕΕ δεν έχει πράξει: να μπει στα αχαρτογράφητα νερά της εξόδου από το ευρώ. Είναι η στιγμή της αλήθειας, με τις συνέπειες να ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της Ελλάδας».

Η παρατεταμένη αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αθήνα, την ΕΕ και το ΔΝΤ έφεραν τον Τσίπρα σε αυτό το σημείο, τονίζει ο Guardian. Προς απογοήτευση των άπειρων πολιτικών του συνασπισμού του, οι δανειστές «στύλωσαν τα πόδια», με τα ταμειακά αποθέματα να στερεύουν αμείλικτα καθώς οι διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει» περαιτέρω βοήθεια φτάνουν στην ύστατη στιγμή, επισημαίνει ακόμη.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:  Συναγερμός για θετικό μήνυμα στο Eurogroup – Σήμερα κυβερνητικό συμβούλιο

Μπαράζ συσκέψεων με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων με το βλέμμα στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσα στο Σαββατοκύριακο ενώ συνεχίζει παράλληλα τις τηλεφωνικές επαφές του με τους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και την συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αύριο Κυριακή συνεδριάζει και το Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Η συνεδρίαση θα γίνει στο Μ. Μαξίμου στις 12:00, υπό την προεδρεία του Πρωθυπουργού.

Κατά την σύσκεψη εξετάστηκε η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και οι θέσεις της κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένει ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να εντείνει τις επαφές του με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα και αύριο μέσα στο Σαββατοκύριακο με στόχο το «ξεκλείδωμα» της ρευστότητας, ενώ με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα των διαπραγματεύσεων, όπως το δημοσιονομικό κενό, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, τα εργασιακά αλλά και ο ΦΠΑ.

Οι Γερμανοί ζητούν, πάντως, και εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων πριν «ξεκλειδώσουν» τη βοήθεια, ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί έστειλε μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν αργά.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσφυγή στις κάλπες, εάν η συμφωνία δεν είναι η επιθυμητή από την κυβέρνηση.

«Εγώ αυτό το οποίο είπα και στον κύριο Ντράγκι προχθές μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή εντολή να πετύχει μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει με όρους δικαιοσύνης τη βιωσιμότητα της Ελλάδας μέσα στο ευρώ. Εάν το πετύχουμε αυτό, προχωρούσε σε όλα τα άλλα. Εάν όχι, θα ξανασχεδιάσουμε τα πάντα με βάση τη λαϊκή βούληση, τις δικές μας ηθικές και αξιακές δεσμεύσεις και το ελληνικό Σύνταγμα», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης
«Αγκάθια» παραμένουν τόσο το θέμα του δημοσιονομικού κενού, όσο και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, με βάση το οποίο καθοριστούν το ζήτημα του ΦΠΑ αλλά και ΕΝΦΙΑ για το 2015. Μεταξύ των σημείων τριβής είναι και τα εργασιακά, για τα οποία κορυφαίος υπουργός σημειωνε ότι αν ξεπεραστούν οι «κόκκινες γραμμές» που βάζει η κυβέρνηση δεν θα υπάρξει συμφωνία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δανειστές εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κενό είναι περίπου 1 δισ. ευρώ μεγαλύτερο, αφού δεν δέχονται το πρωτογενές πλεόνασμα να πέσει στο 1,2%, αλλά στο 2% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά το ύψος του βασικού συντελεστή του ΦΠΑ, η κυβέρνηση επιδιώκει να μην ξεπεράσει το 15-16%, ενώ οι δανειστές θέλουν 18-19%. Η κυβέρνηση ζητεί ακόμη να εξαιρεθούν από τον υψηλό συντελεστή τα τρόφιμα, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου, τα φάρμακα και τα βιβλία.

Με 23% επιβαρύνονται σήμερα καύσιμα, ακίνητα, ένδυση – υπόδηση, οινοπνευματώδη, τηλεπικοινωνίες, η παροχή υπηρεσιών (γυμναστήρια, κομμωτήρια, φροντιστήρια κ.λπ.), τα οικιακά είδη, αυτοκίνητα- μοτοσικλέτες, ηλεκτρικά- ηλεκτρονικά είδη, τα κοσμήματα. Όλα αυτά αναμένεται να κατέβουν πιο χαμηλά στο 16% με 18%.

Με ΦΠΑ 13% επιβαρύνονται σήμερα τα τρόφιμα, τα μη αλκοολούχα ποτά, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, οι ιατρικές υπηρεσίες, η εστίαση, οι μεταφορές, οι επισκευές.

Το ερώτημα που προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, είναι ποια από αυτά θα πάνε στον υψηλότερο βασικό συντελεστή 16- 18% και θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά, και ποιά θα μετακινηθούν στο νέο χαμηλό συντελεστή.

Βαρόμετρο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό είναι τα τρόφιμα, αφού χαρακτηρίζονται ως ανελαστική δαπάνη. Το πρώτο σενάριο είναι να μεταφερθούν όλα στο νέο χαμηλό συντελεστή, δηλαδή σε ΦΠΑ 6,5% ως 9%, και το δεύτερο να μεταφερθούν στο χαμηλό συντελεστή μόνο βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα, το ψωμί, τα αυγά. Το τρίτο και πιο “τολμηρό” σενάριο, που βασίζεται σε παράδειγμα άλλων χωρών, είναι τα βασικά είδη διατροφής να πάνε σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ.

Στο χαμηλό ΦΠΑ 6,5% υπάγονται σήμερα τα φάρμακα, η διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες- περιοδικά- βιβλία, τα θέατρα. Από αυτά, μόνο τα φάρμακα θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνουν στο χαμηλό συντελεστή.

Εξάλλου, θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τους δανειστές, όπως αποκάλυψε σήμερα στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς.

Την ίδια στιγμή πάντως, τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίζονται σε συνεντεύξεις τους απαισιόδοξοι για επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί. Ο επικεφαλής του Eurogroup πάντως, έσπευσε να προσθέσει ότι θα υπάρξει λύση.

ΑΠΕ – ΜΠΕ, Mega, Reuters, FAZ, ΕΘΝΟΣ, www.mignatiou.com – Φωτογραφίες ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: