Σφίγγει στα όρια τη “θηλιά” η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες και την οικονομία




Μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ (από τα 80 στα 80,2 δισ.) αυξήθηκε το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω ΕLA. Έτσι, για μία εβδομάδα το περιθώριο ρευστότητας παραμένει στα 3 δισ. ευρώ.

Η μικρή αύξηση του ορίου ρευστότητας αποδίδεται στο χαμηλό επίπεδο εκροών που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο μέτωπο των καταθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε εκ νέου το καθεστώς των εγγυήσεων που πρέπει να παρέχουν οι τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το Μηχανισμό, χωρίς όμως να ληφθεί απόφαση. Το καθεστώς τόσο των εγγυήσεων όσο και της αύξησης του ορίου ELA (στο βαθμό που τούτο απαιτείται) θα επανεξεταστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Η μικρή αύξηση της ρευστότητας μέσω του ELA, αν και από νωρίς τα διεθνής πρακτορεία μετέδιδαν ότι η Ελλάδα ζητά 1,1 δισ. ευρώ, είναι πιθανότατα ένα πρώτο μήνυμα από τον Μάριο Ντράγκι προς την κυβέρνηση να τελειώνει με τη διαπραγμάτευση και να προχωρά σε συμφωνία με τους δανειστές.

Αν και το «μαξιλάρι» των 3 δισ. ευρώ που διαθέτουν οι τράπεζες είναι προς το παρόν αρκετό να καλύψουν πιθανές εκροές καταθέσεων, εντούτοις το μήνυμα των κεντρικών τραπεζιτών είναι ξεκάθαρο. Η επόμενη κίνηση θα είναι το οριστικό πάγωμα της ρευστότητας ενώ ακόμη χειρότερο θα είναι το σενάριο του επιπλέον «κουρέματος» των ενεχύρων.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση, αύξηση του «κουρέματος» κατά 10% εκτιμάται ότι θα οδηγούσε τις τράπεζες σε αναζήτηση κεφαλαίων ύψους 12 δισ. ευρώ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: