Σε “ήρεμα νερά” οι σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον ή είναι η ηρεμία πριν από τη θύελλα;




Στην επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, στη Ρωσία και στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο, Βλαδιμίρ Πούτιν, αναφέρεται ανυπόγραφη ανάλυση του STRATFOR με τίτλο «In Sochi, U.S.-Russia Negotiations Remain Inconclusive», όπου φαίνεται να κυριάρχησαν ζητήματα όπως η ουκρανική κρίση, η ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην ρωσική περιφέρεια, ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και οι συνομιλίες με το Ιράν.

Η ρωσική πλευρά εκφράζει τις ανησυχίες της για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιφέρειά της, ενώ ενδιαφέρεται για την άρση των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί. Σύμφωνα ωστόσο με την ανάλυση οι ΗΠΑ διαθέτουν περισσότερες επιλογές στις διαπραγματεύσεις, καθώς μπορούν να ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία στη ρωσική περιφέρεια μέσω της μεταφοράς όπλων, μέσω αμυντικών συμφωνιών ή μέσω οικονομικής βοήθειας για στρατηγικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ενέργειας. Η Ρωσία από την άλλη πλευρά δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομίας της, ενώ δεν διαθέτει τα κεφάλαια για την προώθηση των στρατηγικών της σχεδίων. Υψηλό θα ήταν επίσης το οικονομικό κόστος μιας περαιτέρω εμπλοκής της στην Αν. Ουκρανία.

Το καλύτερο που έχει να περιμένει η Ρωσία από τις ΗΠΑ είναι η στήριξη για τη διενέργεια τοπικών εκλογών στην Ουκρανία και κατά συνέπεια την παροχή αυτονομίας στην Αν. Ουκρανία και ενδεχομένως μια πιο ευέλικτη ερμηνεία από τις ΗΠΑ για τον χαρακτηρισμό των ρωσικών δυνάμεων στην Αν. Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις έως τώρα ότι η Ουάσιγκτον θα προβεί σε κάποιας μορφής οικονομικής ανακούφισης προς τη Ρωσία, ειδικά τη στιγμή που μια διαιρεμένη Ευρώπη φαίνεται να βαδίζει προς την ελάφρυνση και τελικά την άρση των κυρώσεων στα τέλη του έτους.

Μολονότι ωστόσο οι ΗΠΑ δεν φαίνονται έτοιμες να αποχωρίσουν από τη ρωσική περιφέρεια και η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να προβεί σε παραχωρήσεις σχετικά με την Ουκρανία, υπάρχουν πολλά άλλα θέματα με κοινά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Την ώρα που οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνάψουν συμφωνία με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα η Ουάσιγκτον επιχειρεί παράλληλα να πείσει τις σουνιτικές δυνάμεις στην περιοχή ότι δεσμεύεται για την ασφάλειά τους και ότι θα στηρίξει τους αγώνες τους κατά του Ιράν ή του Σύρου προέδρου, Bashar al Assad. Ενόψει της συνόδου κορυφής στο Camp David, οι ΗΠΑ δεν κρύβουν το γεγονός ότι συνεργάζονται στενά με τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Κατάρ για την ενίσχυση της συριακής αντιπολίτευσης που δρα στη βόρεια και νότια Συρία.

Οι ΗΠΑ ωστόσο θα πρέπει να προφυλάξουν την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ιράν, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση δεν αισθάνεται άνετα με την ιδέα να καλύψουν οι εξτρεμιστές ισλαμιστές το κενό εξουσίας στη Δαμασκό. Σε αυτό το σημείο βρίσκονται και τα περιθώρια ενός συμβιβασμού με τη Ρωσία. Εάν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπόσχονταν περιορισμό της συμμετοχής των ΗΠΑ στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία τότε η Ρωσία ίσως να αναθεωρούσε κάποια ζητήματα όπως την πώληση των S300 στο Ιράν.

https://www.stratfor.com/geopolitical-diary/sochi-us-russia-negotiations-remain-inconclusive

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: