Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις “βλέπουν” στη Γερμανία




Στις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ιβ Μερς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

«Μέτρια είναι η πρόοδος με την Ελλάδα», τιτλοφορείται το άρθρο της εφημερίδας Die Welt, στην οποία επισημαίνεται ότι ο Γιούνκερ δεν είναι ικανοποιημένος από τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.

«Είμαστε στη διαδικασία κατά την οποία ξεκαθαρίζουμε στους Έλληνες συναδέλφους μας τι πρέπει να κάνουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Οι διαπραγματεύσεις αυτές σημειώνουν προόδους, όμως οι πρόοδοι είναι μέτριες», πρόσθεσε.

Στην εφημερίδα Die Zeit υπογραμμίζεται ότι ο Γιούνκερ δεν θέλει καν να συζητά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη από φόβο μήπως προκληθούν αναταράξεις στις αγορές.

Στο ίδιο άρθρο η εφημερίδα αναφέρεται και στις δηλώσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιβ Μερς, σύμφωνα με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μόνη της να αποφασίσει αν σε μια έκτακτη περίσταση θα αποφασίσει να λάβει ακραία μέτρα, όπως ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων.

Η εφημερίδα Handelsblatt επέλεξε να προτάξει αυτό το θέμα στο άρθρο της με τίτλο: «Ο διευθυντής της ΕΚΤ συμβουλεύει τους Έλληνες να λάβουν εξαιρετικά μέτρα», σημειώνοντας ότι ο Μερς συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να κοιτάξει «στο κουτί με τα μη παραδοσιακά εργαλεία, όταν εξαντληθούν οι επιλογές της».

Εξάλλου το μέλος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει χρεοκοπίες και σε άλλες νομισματικές ενώσεις χωρίς πολιτικές συνέπειες.

Παρόλα αυτά ο Μερς υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να θεωρεί πιθανή την εξεύρεση λύσης στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Σε άλλο άρθρο της η Handlesblatt επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τις γερμανικές τράπεζες σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Αντρέας Ντόμπρετ μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας.

Οι γερμανικές τράπεζες είναι τώρα πιο καλά προετοιμασμένες για ένα Grexit σε σχέση με πέντε χρόνια πριν, εκτίμησε ο Ντόμπρετ, ενώ πρόσθεσε ότι οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης είναι πολύ πιο περιορισμένοι.

Η Suddeutsche Zeitung επιλέγει να αναφερθεί στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη στο άρθρο της με τίτλο «Ο Βαρουφάκης υπόσχεται μεταρρυθμίσεις», στο οποίο προσθέτει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι μπορεί να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία με τους πιστωτές.

Από την πλευρά του το Spiegel παρουσιάζει τις προτάσεις του κ. Βαρουφάκη για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και κυρίως τη δημιουργία μιας ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας.

Ο Έλληνας υπουργός εκτίμησε ότι τους τελευταίους μήνες η Αθήνα και οι πιστωτές της επικεντρώθηκαν στο θέμα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδας, όμως δεν ανέπτυξαν ένα όραμα για μια βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας που θα διαρκέσει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: