Ποιός παίζει παιγνίδια; Οι Γερμανοί εκφράζουν άγνοια για «συνολική συμφωνία» Ελλάδας-δανειστών




Άγνοια για το αν η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεν διαπραγματεύεται για το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, αλλά για ένα νέο συνολικό πακέτο βοήθειας, όπως μεταδίδεται από την Αθήνα, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Η κ. Τισενχάουζεν αναφέρθηκε δε σε δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου, στα οποία επισημαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά ταυτόχρονα απομένουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα.

Σημείωσε ότι «έχουμε συζητήσει εκτενώς όλα τα βήματα που ειναι απαραίτητα για να φθάσουμε σε ολοκλήρωση του προγράμματος και εκταμίευση των πόρων που απομένουν».

«Η κάθε εκταμίευση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή, διότι ο Γερμανός εκπρόσωπος στον ΕΜΣ πρέπει να λάβει την σχετική εξουσιοδότηση. Αρα πριν από μια εκταμίευση πρέπει να συνεδριάσει η Βουλή», τόνισε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ερωτηθείσα αν χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση, ακόμη και για ενδεχόμενη μερική εκταμίευση βοήθειας προς την Ελλάδα.

Κομισιόν: Συνεχίζονται εντατικά οι συνομιλίες

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι «εντατικά και σε βάθος» συνεχίζονται οι συνομιλίες των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των θεσμών σε επίπεδο Brussels Group.

Ανέφερε ότι οι συνεδριάσεις του Brussels Group έλαβαν χώρα όλο το Σαββατοκύριακο, σε εποικοδομητικό πνεύμα. Οι συζητήσεις συνεχίζονται «εντατικά και εις βάθος», αλλά «απομένει ακόμα δουλειά», είπε ο Μ Σχοινάς, προσθέτοντας ότι θα εντατικοποιηθούν, ενώ εκτίμησε ότι, εφόσον συνεχιστούν στο ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα, θα οδηγήσουν σε σύγκλιση απόψεων.

Συμπλήρωσε ότι το επόμενο βήμα είναι το Eurogroup της 11ης Μαίου όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποτιμήσουν την κατάσταση και τόνισε ότι η Επιτροπή εργάζεται για να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών.

ΑΠΕ, Ημερησία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: