Πέφτουν με τα μούτρα στους αγωγούς και οι Αμερικάνοι




“Ως μία καλή συνάντηση χαρακτήρισε ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άμος Χοκστάιν (Amos J. Hochstein) τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Χοκστάιν ανέφερε ότι ήταν περισσότερα τα θέματα στα οποία συμφώνησαν με τον κ. Κοτζιά από αυτά που διαφώνησαν, επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Όπως σημείωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάχθηκαν απόψεις, λεπτομερώς, γύρω από την εικόνα της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη και πώς επηρεάζει την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Χοκστάιν υποστήριξε ότι θεωρεί πως η ενεργειακή ασφάλεια είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ευρώπη και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία των πηγών αερίου. Ανέφερε, δε, ότι η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες της περιοχής, μπορούν να συνεργαστούν με όσο περισσότερες χώρες γίνεται, αλλά είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη, επιτακτικά, τι είναι καλό για την Ελλάδα και τι είναι καλό για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.

 Σ. Αραβοπούλου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχει σχέδιο ρωσικού αγωγού στην Ελλάδα, λένε οι ΗΠΑ

Ανύπαρκτο χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ το σχέδιο του ρωσικού αγωγού, ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής των διεθνών ενεργειακών σχέσεων των ΗΠΑ Άμος Χοχστάιν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Πηγές του υπουργείου, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της συνάντησης σημείωσαν ότι ότι ο κ. Χόχσταιν δεν έκανε καμία αντιπροσφορά έναντι του ρωσικού αγωγού.

Ο κ. Χόχσταιν όταν τέλειωσε η συνάντηση ρωτήθηκε για το αν ο ελληνικός αγωγός με ρωσικό αέριο έρχεται σε αντίθεση με το “Νότιο Διάδρομο” και όπως απάντησε: «Έχω μάθει να δουλεύω με υπαρκτά σχέδια για το Νότιο Διάδρομο…», υπαινισσόμενος ότι το project της Gazprom είναι ακόμη στη θεωρία.

Από την πλευρά του ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι «υπογράμμισα με ιδιαίτερη έμφαση στον κ. Χοχστάιν πως είμαστε υπέρ μιας πλουραλιστικής ενεργειακής πολιτικής στην περιοχή και επιδιώκουμε να γίνουμε κόμβος πολυεπίπεδος». ο Ελληνας υπουργός υποστήριξε το ρωσικό αγωγό που θα περνά από τη χώρα μας μεταφέροντας ρωσικό φυσικό αέριο.

Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ.Λαφαζάνης είπε ότι «με τον κύριο Hochstein μου δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε μια πολύ ουσιαστική και ειλικρινή, θα έλεγα, ανταλλαγή απόψεων. Αυτή η ανταλλαγή απόψεων βεβαίως είναι χρήσιμη για μας και για την προοπτική την οποία χαράσσουμε ως χώρα στα ενεργειακά θέματα. Από κει και πέρα, μου δόθηκε η ευκαιρία να τονίσω στον κύριο Hochstein τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα ενεργειακά θέματα της περιοχής μας και της Ευρώπης. Αυτό που ιδιαίτερα υπογράμμισα και θέλω να το τονίσω με ιδιαίτερη έμφαση είναι ότι η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή μας. Θέλουμε μια πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική, η οποία θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον, το όφελος του ελληνικού λαού και ασφαλώς τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και την Ευρώπη».

Ερωτηθείς σχετικά με τις θέσεις του Αμερικανού απεσταλμένου όσον αφορά τις επαφές Τσίπρα – Πούτιν και την την προοπτική ελληνορωσικής συνεργασίας, ο Ελληνας υπουργός είπε ότι «δεν μπορώ να μιλήσω για την θέση του κ. Hochstein για αυτά τα θέματα. Αυτό μπορεί να το πει ο ίδιος. Εκείνο που μπορώ να πω εγώ είναι ότι εμείς στηρίζουμε τη διέλευση από τη χώρα μας ενός αγωγού που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα έχει φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Και στηρίζουμε αυτό το έργο διότι το θεωρούμε εθνικά ωφέλιμο. Το θεωρούμε ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό, γιατί θεωρούμε ότι θα υποβοηθήσει τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και την Ευρώπη. Εμείς επιδιώκουμε μια ενεργειακή πολιτική η οποία να αποκομίζει όφελος στον τόπο. Και ό,τι αποκομίζει όφελος στον τόπο, εμείς θα το στηρίξουμε διότι αυτό επιβάλλει ο ρόλος μας ως μια κυβέρνηση που θέλει να υπηρετήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».

Η συνάντηση έγινε παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, αλλά και του ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολου Αλεξόπουλου.

Χρήστος Κολώνας, Εθνος

ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ: Ο ρόλος της Ελλάδας στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και η πολυδιάστατη εξωτερική και ενεργειακή πολιτική της χώρας, συζητήθηκαν κατά την σημερινή συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, για ενεργειακά θέματα Άμος Χοκστάιν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η πολυδιάστατη εξωτερική και ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: