Ολα για όλα ο Τσίπρας… Στο τραπέζι και η μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ




Με την προσδοκία να ληφθούν οι απαιτούμενες πολιτικές αποφάσεις και να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις, διεξήχθησαν το τελευταίο διήμερο έντονες διεργασίες στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης, που κορυφώθηκαν με την χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Επίσης, μέχρι αργά το βράδυ κράτησε η κοινή συνεδρίαση της ΠΓ και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Στο τραπέζι υπάρχει από χθες και η “επιλογή” της μη πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ, που πρέπει να γίνει αύριο Τρίτη. Επίσης επανήλθε η απειλή του δημοψηφίσματος.

Προχθες συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου το οικονομικό επιτελείο, όπου έγινε αποτίμηση των διαπραγματεύσεων στο Brussels group και προσδιορίστηκε η τακτική της κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο επανέλαβε την θέση που έχει διατυπώσει από την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ότι «η κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις καθώς επίσης αναμένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόθεση των εταίρων και των θεσμών για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, στο πλαίσιο τόσο των συμφωνιών όσο και της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τόσο για την συζήτηση που έγινε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο , όσο και στην συνεδρίαση της ΠΓ και του προεδρείου της ΚΟ δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με τις εκκρεμότητες ή την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο κυβερνητική πηγή έκανε λόγο για «οριακές καταστάσεις» που απαιτούν πολιτική παρέμβαση.

Το βασικό πολιτικό σημείο που επιβεβαιώθηκε και σήμερα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, είναι ότι ισχύει θέση «για την ανάγκη επίτευξης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, που θα κινείται στο πλαίσιο της πρόσφατης λαϊκής εντολής».

Την Πολιτική Γραμματεία και το προεδρείο της ΚΟ ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος αποχώρησε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο και επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ενημέρωση.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα στην Αθήνα, αναφέρουν ότι σήμερα πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup, θα υπάρξει ιδιαίτερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας Γιάννη Βαρουφάκη και Βόλφγκακ Σόιμπλε από την οποία είναι πιθανό να προκύψουν σημαντικές εξελίξεις. Σήμερα η κυβέρνηση θα έχει στραμμένη την προσοχή της στις Βρυξέλλες και στην συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας είχε προχθές και χθες, θα έχει και σήμερα επαφές με ξένους ηγέτες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: