Ο Νίκος Κοτζιάς στην Τουρκία έτοιμος για όλα…




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Τη σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ με τη δική του υπογραφή επιχειρεί να βάλει στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που φθάνει σήμερα στην Τουρκία για τις πρώτες επίσημες επαφές του με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου.

Ο Ν. Κοτζιάς, που επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες έχει αναφερθεί στην ανάγκη εγκατάλειψης της «αδράνειας» σε μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής όπως τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων εις βάρος της χώρας μας, θα δοκιμάσει να κάνει τα πρώτα βήματα για μια πιο «ενεργητική» πολιτική.

Πρόθεση της Αθήνας είναι να υπάρξει ειλικρινής συζήτηση όλων των θεμάτων και στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές για την υφαλοκρηπίδα και σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει στη θέση του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας ο πρέσβης Π. Αποστολίδης, για να μη διαταραχθεί η ομαλή συνέχιση των συνομιλιών, παρά το γεγονός ότι ορισμένες θέσεις που έχει εκφράσει δημοσίως δεν συμπίπτουν πλήρως με εκείνες της νέας κυβέρνησης.

Ο Ερντογάν και η…Χάλκη
Για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν οδηγηθεί αυτές οι επαφές δεν απαιτούνται πια όμως επιπλέον διαπραγματεύσεις, αλλά πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες μάλλον είναι ιδιαίτερα δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες να ληφθούν.

Ο κ. Κοτζιάς θα συζητήσει και τη συνέχιση της διαδικασίας υιοθέτησης νέων ΜΟΕ, για τα οποία έχει γίνει μια πρώτη διερευνητική επαφή μεταξύ των Δ. Παρασκευόπουλου και Φ. Σινιρίογλου, αν και η επιμονή της Τουρκίας να ζητά την κατάργηση ελληνικών πεδίων βολής στο Αιγαίο υπό την απειλή της δέσμευσης μεγάλης περιοχής του Κεντρικού Αιγαίου για μεγάλο διάστημα δυσχεραίνει τη συνεννόηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η Τουρκία αποπειράθηκε να δεσμεύσει περιοχές και να κηρύξει τρίτο πεδίο βολής στο Αιγαίο την 1η Μαΐου, κίνηση που αποτράπηκε τελικά καθώς η Αθήνα προειδοποίησε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα οδηγούσε σε ματαίωση των επίσημων επαφών αλλά και της επίσκεψης του Ν. Κοτζιά στην Αγκυρα.

Ελληνικές πηγές πάντως εκτιμούν ότι η Τουρκία μετά το φιάσκο της ΝΟΤΑΜ με την οποία είχε δεσμεύσει ακόμη και έδαφος της Λήμνου, προκαλώντας την αποδοκιμασία ακόμη και του ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον, θα επιχειρήσει να επαναφέρει το θέμα πιθανότατα μόλις λήξει το μορατόριουμ ασκήσεων το φθινόπωρο. Το γεγονός ότι ο Τ. Ερντογάν φρόντισε να «σπρώξει» την Παρασκευή την «είδηση» ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα μπορούσε να λειτουργήσει και πάλι εάν η Ελλάδα ανοίξει τζαμί στη Θεσσαλονίκη, βάζει ακόμη ένα θέμα στην ατζέντα των συναντήσεων του κ. Κοτζιά.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα ο κ. Ερντογάν, βάζοντας σε καθεστώς αμοιβαιότητας το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων, ζητούσε τζαμί στην Αθήνα, αλλά θεωρώντας πιθανόν ότι το ζήτημα αυτό έχει ήδη προωθηθεί, επανέρχεται ζητώντας πρόσθετα ανταλλάγματα για τη Θεσσαλονίκη.

Ομως στη Θεσσαλονίκη το Γενί Τζαμί άνοιξε δοκιμαστικά για θρησκευτικές τελετές, αλλά οι σύλλογοι μουσουλμάνων που ελέγχονται από το Τουρκικό Προξενείο σαμποτάρισαν την πρωτοβουλία απαιτώντας οι ιμάμηδες να επιλεγούν από τον ψευδομουφτή της Ξάνθης και της Κομοτηνής.

ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Κατάργηση εγγυήσεων, ενεργειακά και μεταναστευτικό

Στις συναντήσεις του στην Αγκυρα όμως ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει και «θετικά» θέματα να συζητήσει, που αφορούν τα ενεργειακά και τη συνεργασία των δύο χωρών για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Εκτός του αγωγού ΤΑΡ η Τουρκία έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με τη Μόσχα για τον αγωγό Turkish Stream, ο οποίος εφόσον τελικά προεκταθεί και στο ελληνικό έδαφος με κατεύθυνση τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, θα αποτελέσει ακόμη έναν «δεσμό» κοινού συμφέροντος, που σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες διεθνών σχέσεων θα μπορούσε να συμβάλει στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Στο Κυπριακό ο Ν. Κοτζιάς από την πρώτη στιγμή έχει επιλέξει τον ρόλο του «κακού» και επέμεινε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση με την «τουρκική μπότα στο νησί». Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως και η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης που αναδεικνύει στην κορυφή της ατζέντας το θέμα της συνεχιζόμενης κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού και αποδοκιμάζει κάθε προσπάθεια εκφυλισμού του κυπριακού προβλήματος σε θέμα διαμοιρασμού των πόρων του φυσικού αερίου.

Ο κ. Κοτζιάς σε δύο ευκαιρίες που του δόθηκαν έχει εκφράσει την έλλειψη εμπιστοσύνης και στο πρόσωπο του μεσολαβητή του ΟΗΕ Ε. Αϊντα, ο οποίος αρκετές φορές έχει εκφράσει καθαρά φιλοτουρκικές θέσεις. Στην Τουρκία η ελληνική πλευρά θα θέσει επίσης ηχηρά το ζήτημα της κατάργησης του συστήματος των εγγυήσεων, θέλοντας να φέρει την Τουρκία σε δύσκολη θέση και να αποκτήσει ένα πρόσθετο διαπραγματευτικό εφόδιο στη διαδικασία που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες στο Κυπριακό.

Ομάδα δράσης στο ΥΠΕΞ
Στο ΥΠΕΞ έχει συγκροτηθεί ομάδα δράσης για το Κυπριακό στην οποία συμμετέχουν ο εμπειρογνώμονας του ΥΠΕΞ Χ. Αβραάμ και ο καθηγητής Α. Συρίγος, που συντονίζουν ομάδες εργασίας με το κυπριακό ΥΠΕΞ προκειμένου να υπάρχει κοινός βηματισμός στη δύσκολη αυτή φάση που εισέρχεται το Κυπριακό.

Στις συναντήσεις του στην Αγκυρα, σημαντικό ζήτημα στην ατζέντα είναι το μεταναστευτικό, καθώς το μεγάλο κύμα των μη νόμιμων μεταναστών φθάνουν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια.

Σε ό,τι αφορά τις γενικότερες συζητήσεις για περιφερειακά ζητήματα, το πρόβλημα μάλλον θα είναι στην τουρκική πλευρά, καθώς από τις έξι χώρες με τις οποίες συνδέεται στην Ανατ. Μεσόγειο, με τις τέσσερις δεν έχει καν διπλωματικές σχέσεις (Συρία, Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο).

[email protected], www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: