Μηνύματα Ακιντζί προς Αναστασιάδη, Τουρκία και εν δυνάμει μεσολαβητές: ΜΟΕ, αέριο και νερό στην ατζέντα




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης παράλληλα με τις συζητήσεις για επίτευξη συμφωνίας ζητά ο Μουσταφά Ακιντζί. Την ίδια ώρα, χωρίς να αμφισβητεί το ρόλο της Τουρκίας έθεσε το ζήτημα της αυτονόμησης του ψευδοκράτους και των Τ/Κ. Ταυτόχρονα έθεσε θέμα διαμοιρασμού του φυσικού αερίου και του νερού. Προσφωνώντας τη ψευδοβουλή, στη διάρκεια τελετής «εγκατάστασης» και ανάληψης «καθηκόντων», έθεσε τις παραμέτρους των επόμενων βημάτων ενόψει και της επανέναρξης των συνομιλιών. Η «τελετή» έγινε στην παρουσία του αντιπρόεδροςυτης τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιος υπουργός για θέματα των Τουρκοκύπριων, Μπουλέντ Αρίντς.

Πρώτο, ο Ακιντζί επανέλαβε την πρόταση του για το άνοιγμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, με ταυτόχρονη άρση των περιορισμών και χρήση τόσο του λιμανιού της πόλης όσο και του παράνομου αεροδρόμιου της Τύμπου για απευθείας εμπόριο και απευθείας πτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και σε άλλα ΜΟΕ, όπως το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης και τη δημιουργία υποδομής για λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρο το νησί.

Δεύτερο, επισήμανε πως θα προσπαθήσει για λύση διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση και του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Ο   Ακιντζί ζήτησε  από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δείξει την αποφασιστικότητα, την οποία έδειξε την περίοδο του Σχεδίου Ανάν, το 2004, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Τρίτο, αναφέρθηκε στη δυναμική που δημιουργούν στο Κυπριακό τρία βασικά γεγονότα «η ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό τη διοίκηση των Ε/Κ, η κατάρρευση της οικονομίας μετά από λανθασμένες οικονομικές αποφάσεις και η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο». Είπε πως οι Ε/κ αντί να αγωνίζονται για το φυσικό αέριο που δεν έχει ακόμη εξαχθεί προς την επιφάνεια, είναι η πιο ορθολογικό, ταχύτερο και λιγότερο δαπανηρό να συμφωνήσουν για το πώς να μοιράζονται τον πλούτο και τη μεταφορά του στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Παράλληλα παρέπεμψε και στο νερό που θα μεταφερθεί από την Τουρκία, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να το μοιραστεί με τους Ε/Κ.

Τέταρτο, είπε πως θα εργαστεί αποτελεσματικά και θα βρίσκεται σε διαβούλευση με την Τουρκία, ειδικά στο Κυπριακό. Είπε πως θα ήταν καλύτερα μια αυτόνομη και αυτοδιοικούμενη «ΤΔΒΚ» να έχει στο μέλλον θέση σε  μια ομοσπονδιακή δομή στο διεθνές δίκαιο και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Αυτό, όπως είπε, θα είναι προς όφελος και της Τουρκίας. Αναφέρθηκε στους δεσμούς με την Τουρκία και ζήτησε να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα.

Στο λεγόμενο προεδρικό, που έγινε η παράδοση από τον Έρογλου, ο τελευταίος αναφώνησε ζήτω η «ΤΔΒΚ» και το τουρκικό έθνος.

ΔΕΙΠΝΟ ΑΠΟ ΑΙΝΤΑ

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα οργανώσει, ερχόμενος στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα, δείπνο κοινωνικού χαρακτήρα, με συνδαιτυμόνες τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. Ο κ. Άιντα κατά τις επαφές του στη Λευκωσία, θα ανακοινώσει και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, που χρονικά τοποθετείται στα μέσα Μάιου.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Ανοίγει το θέμα της Τύμπου – Υπάρχει επεξεργασμένη πρόταση από το 2013

Ετοιμη να συζητήσει τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ είναι η Λευκωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, έχει ως γνωστό δηλώσει στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «FOCUS», ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση «έχει επεξεργαστεί σχετικές φόρμουλες και υπάρχουν τρόποι να λειτουργήσει το αεροδρόμιο χωρίς να παραβιάζεται η νομιμότητα και να αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος». «Δεν αποκλείεται τίποτε, εφόσον διασφαλίζεται η διεθνής νομιμότητα. Θα το συζητήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Το 2013, όπως υπενθυμίζει  το Αθηναϊκό Πρακτορείο,  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε επαφές με διεθνείς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, κοινοποίησε πακέτο προτάσεων στο πλαίσιο της αποκατάστασης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού. Οι προτάσεις, οι οποίες ακόμη είναι σε ισχύ, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επιστροφή της κλειστής από τον τουρκικό στρατό περιοχής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το 1984.

Σε συνάρτηση με την Αμμόχωστο το πακέτο προβλέπει να ανοίξει το λιμάνι της πόλης υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία να ανοίξει αεροδρόμια και λιμάνια στα πλοία και αεροπλάνα υπό κυπριακή σημαία και η Κύπρος να αποσύρει τις όποιες ενστάσεις της ή το δικαίωμα αρνησικυρίας που ασκεί σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση για τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η αντίδραση της Τουρκίας διά του τότε υπουργού Εξωτερικών και σημερινού πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, ήταν ότι τα Βαρώσια αποτελούν μέρος της περιεκτικής λύσης του Κυπριακού. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι εάν με αυτό το μέτρο υπάρξει κάτι «παράλληλο και ισορροπημένο» θα πρέπει να συζητηθεί σε «ισότιμο βαθμό».

Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ!

“Προσκαλέστε με και θα έρθω στην Κύπρο”, φέρεται να δήλωσε ο Πρίγκηπας Κάρολος στην παράνομη `πρόεδρο` της `βουλής` Σιμπέλ Σιμπέρ σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ.
Ο Πρίγκηπας φέρεται να είπε στην Σιμπέλ Σιμπέρ ότι θέλει να επισκεφθεί την Κύπρο κατά την διάρκεια της τελετής που έγινε στο Τσανάκκαλε για την μάχη της Καλλίπολης την περασμένη βδομάδα.
Όπως αναφέρεται, όταν ο Πρίγκηπας Κάρολος έμαθε ότι είναι `πρόεδρος` της `βουλής` της ανέπτυξε τις θέσεις του για την Κύπρο και έμαθε επίσης τις θέσεις της Σιμπέλ Σιμπέρ για το Κυπριακό. Η Σιμπέρ φέρεται να είπε στον Πρίγκηπα: “Θα είναι τιμή μας να σας φιλοξενήσουμε στην Κύπρο. Θα μας τιμήσει η επίσκεψή σας τόσο στο  νότο όσο και στον βορρά”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: