“Μακρόπνοο σχέδιο” για την οικονομία χαρακτηρίζει ο Γιάνης το απόρρητο έγγραφο που αποκάλυψε η WSJ




Ένα μακρόπνοο σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ, ως οφείλει, τα όρια της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται τώρα στο πλαίσιο του Brussels Group, αφορά το προσχέδιο των 36 σελίδων, το οποίο συζήτησε άτυπα αυτήν την εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, της Ιταλίας, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν και της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος, καθώς και με τον Ευρωπαίο επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, υπό την ονομασία «Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης της χώρας για τη Μεταμνημονιακή Εποχή», καταρτίζεται, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, από ειδική ομάδα εργασίας στο υπουργείο, την οποία συντονίζει ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης.

Σύμφωνα, επίσης, με το υπουργείο Οικονομικών, «δυστυχώς, άλλη μια φορά επιστρατεύθηκε το γνωστό “σύστημα” διαρροών και συγκεκριμένων δημοσιογραφικών κύκλων που στοχεύουν συστηματικά στην αποδόμηση και διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων. Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την ουσία του εν λόγω Σχεδίου και την ποιότητα των προτεινόμενων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, θα μπορέσουν σύντομα να τις κρίνουν μετά τη δημοσιοποίησή του».

«Η διαφορά στις προβλέψεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από τα στοιχεία στα οποία εμμένουν οι θεσμοί στις Βρυξέλλες, αφορά στο ύψους του ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ που, αξίζει να σημειωθεί, οφείλεται στην ασφυξία που εκείνοι δημιουργούν. Εν πάση περιπτώσει, οι όποιες διαφορές εμπίπτουν στα όρια του στατιστικού λάθους. Τέλος, ας θυμηθούμε πόσο έξω έχουν πέσει οι θεσμοί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά όλες τους τις προβλέψεις…», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Ομ. Εμμ.,  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναφορά στο προσχέδιο των 36 σελίδων κάνει σήμερα η εφημερίδα Wall Street Journal στο οποίο μεταξύ άλλων υπογραμμίζονται τα ακόλουθα :

«Αξιωματούχοι της ΕΕ, υποστηρίζουν πως το έγγραφο, με τίτλο: “Η ανάκαμψη της Ελλάδας: Ένα σχέδιο”, διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τις συζητήσεις που γίνονται στις τεχνικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες. Το έγγραφο παρουσιάστηκε από τον κ. Βαρουφάκη στους ομολόγους του στο Παρίσι και στη Ρώμη, καθώς και σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής του περιοδείας την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν στην αμερικάνικη εφημερίδα τέσσερις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Το σχέδιο, προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 0,1% που είναι χαμηλότερος από το 0,5% που προέβλεψε αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενώ στις συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες οι Έλληνες αξιωματούχοι πιέζουν για πρόβλεψη υψηλότερη από το 0,5% της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για το 2016, το σχέδιο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2%, αρκετά κάτω από το 2,9% που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενώ κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο είναι οι ίδιες με αυτές που έχουν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις -όπως η δημιουργία ενός πλήρως ανεξάρτητου γραμματέα εσόδων-, υπάρχουν επίσης διαφορές σε αρκετούς τομείς σε σχέση με ότι συζητείται από τα τεχνικά κλιμάκια. Ένας τομέας στον οποίο οι αξιωματούχοι εντοπίζουν σημαντικές διαφορές, σε σχέση με ότι συζητείται στις Βρυξέλλες, είναι η δημιουργία μιας bad bank – μιας κακής τράπεζας που θα συγκεντρώνει και θα εκκαθαρίζει τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών. «Κατά βολικό τρόπο, δεν προβλέπεται από που θα προέλθει η χρηματοδότηση της “bad bank” – μας είπε (ο κ. Βαρουφάκης) ότι θα μας στείλει τον λογαριασμό» δήλωσε αξιωματούχος».

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: