Κύπρος: Ο Χριστοδουλίδης προετοιμάζει την κοινή γνώμη για την έναρξη των συνομιλιών




Τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να έχουν ενεργό εμπλοκή στη διαδικασία του Κυπριακού και αυτό είναι κάτι που χαιρετίζουμε, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης ερωτηθείς πότε αναμένεται η έναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό είπε ότι «ο κ. Eide θα έχει αύριο στις 11 το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σίγουρα, ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και η επίσημη επανέναρξη των συνομιλιών η οποία ενδεχομένως να ανακοινωθεί αμέσως μετά το δείπνο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα ανάμεσα στους δύο ηγέτες, στην παρουσία του κ. Eide».

Σε ερώτηση αν ευσταθεί πληροφορία ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν στις 12 Μαΐου, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε «θα δούμε. Το αργότερο που αναμένεται να ξεκινήσουν είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαΐου. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση του κ. Eide με τους δύο ηγέτες».

Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συναντήσεις με ξένους ηγέτες κατά την παραμονή του στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει από την Κύπρο στις 7 Μαΐου για την Πολωνία, για να παραστεί στους εκεί εορτασμούς για τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στους εορτασμούς θα παρευρίσκονται αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς, επίσης, και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία, σε συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει, να συζητήσει για την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται, αλλά και τη σταθερή θέση της δικής μας πλευράς περί της ανάγκης εμπλοκής της ΕΕ στη διαδικασία.

Ακολούθως θα μεταβεί στη Μόσχα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Putin, καθώς επίσης και κάποιες άλλες συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Είμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης για το πότε θα γίνουν αυτές οι συναντήσεις και αμέσως μετά θα κάνουμε και σχετικές ανακοινώσεις για το ποιους θα συναντήσει στη Μόσχα, πέραν από τον Ρώσο Πρόεδρο».

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Μόσχα στις 8 Μαΐου και θα επιστρέψει στην Κύπρο το μεσημέρι της 10ης Μαΐου.

Κληθείς να πει κατά πόσο να αναμένουμε αμερικανική εμπλοκή στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σίγουρα όλα τα κράτη Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ειδικά τα Μόνιμα Μέλη, αναμένεται να έχουν ενεργό εμπλοκή στη διαδικασία του Κυπριακού, και είναι κάτι που καλωσορίζουμε.

Εμείς επιδιώκουμε εμπλοκή και από τα πέντε Μόνιμα Μέλη, για να δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές, μέσα από ένα ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά και με την εμπλοκή της Τουρκίας – κάτι που είναι απαραίτητη προϋπόθεση – έτσι ώστε να μπορούμε να ευελπιστούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Σε σχέση με την αμερικανική πλευρά, ενδεχομένως αυτή τη βδομάδα να υπάρξουν και κάποιες πιο συγκεκριμένες εξελίξεις”.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι για όλες τις επαφές που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με στόχο την εμπλοκή των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις. Πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο της ανάγκης εμπλοκής από όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχουν επαφές προς αυτή την κατεύθυνση.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε σχέση με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή τη στιγμή η μόνη πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι είναι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Εμείς δεν έχουμε την επίσημη ενημέρωση από πλευράς του κ. Akinci για το τι έχει υπόψη του σε σχέση με ΜΟΕ, πέραν από κάποιες δηλώσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για σοβαρά θέματα για τα οποία πρέπει να ενημερωθούμε λεπτομερέστατα, για να μπορούμε να τοποθετηθούμε.

Γενικότερα, τα ΜΟΕ ήταν μια πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και βλέπουμε την προστιθέμενη αξία μέσα από ουσιαστικά ΜΟΕ τα οποία παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία θα λειτουργούν ενισχυτικά προς το στόχο που καλούνται να εξυπηρετήσουν οι διαπραγματεύσεις και που δεν είναι άλλος από τον τερματισμό του απαράδεκτου στάτους κβο και την επανένωση της πατρίδας μας. Άρα, τα όποια μέτρα είναι προς αυτή την κατεύθυνση, η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να τα συζητήσει έτσι ώστε να βοηθήσει τη διαδικασία».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ο Εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι αυτή θα γίνει μετά την επιστροφή του Προέδρου από τη Μόσχα και μετά την πρώτη συνάντηση του με τον κ. Akinci.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: