Υπολείπεται πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις των εργασιακών




Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά υπολείπεται πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις των εργασιακών, γράφει η Elena Becatoros για τo Associated Press και την εφημερίδα New York Times [Greece Makes Progress With Creditors but Labor Reforms Lag].

Σύμφωνα με αξιωματούχους σε Βρυξέλλες και Αθήνα, σημαντική πρόοδος σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, παρά τα παράπονα από την Αθήνα ότι το ΔΝΤ ασκεί μεγάλες πιέσεις αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις των εργασιακών. Κοινοτικός αξιωματούχος μίλησε για συγκλίσεις σε κάποιους τομείς, χωρίς να διευκρινίζονται ακριβώς τα πεδία. Ωστόσο έχει ήδη αποκαλυφθεί ότι φορολογία, αποκρατικοποιήσεις και πάταξη της γραφειοκρατίας είναι κάποιοι από αυτούς. Σύμφωνα με δηλώσεις και του ίδιου του κ. Σκουρλέτη τα εργασιακά αποτελούν σημεία διαφωνίας με σχεδόν πάγιο χαρακτήρα. Ο ίδιος θεωρεί μη ρεαλιστικό να ζητούνται από την Κυβέρνηση μέτρα όμοια με αυτά που έφεραν τη χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας.

— Με ή χωρίς επίτευξη συμφωνίας, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την χρεωκοπία, γράφει η Holly Ellyatt για το CNBC [Deal or no deal, Greece still faces bankruptcy]. Παρά τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας, δεν πιστεύουν όλοι ότι μια συμφωνία τώρα μπορεί να λύσει το χρόνιο πρόβλημα χρέους της χώρας. Σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου οι πρόοδοι που έχουν σημειωθεί θα μπορούσαν έως τα μέσα Ιουνίου – ή και νωρίτερα- να οδηγήσουν σε επίλυση του αδιεξόδου, ενώ ο κ, Σκουρλέτης δήλωσε σήμερα ότι η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να ανταποκριθεί στις οφειλές της και να επιδιώξει συμφωνία. Το ενδιαφέρον είναι τώρα στραμμένο στις 11 του μήνα. Γνώμες ειδικών υποστηρίζουν ότι αν όχι τώρα, άμεσα πάντως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να χρεοκοπήσει υπό το βάρος του υπέρογκου χρέους και δεδομένου ότι η δεδομένη Κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβεί σε ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Κομισιόν: Οι συνομιλίες είναι εποικοδομητικές αλλά απομένει να γίνει δουλειά

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι οι συναντήσεις στο πλαίσιο του Brussels Group συνεχίζονται, οι συνομιλίες είναι εποικοδομητικές, αλλά απομένει ακόμα να γίνει περισσότερη δουλειά.

Επιβεβαίωσε ότι ο Juncker θα συναντηθεί σήμερα με τον Αντώνη Σαμαρά. [Bloomberg (συνδρομητικό), EU SAYS MORE WORK NEEDS TO BE DONE IN TALKS ON GREECE, JONES HAYDEN] Επιβράδυνση στην ανάπτυξη του τομέα κατασκευών στην ευρωζώνη τον Απρίλιο

— Ο δείκτης κατασκευαστικής δραστηριότητας σημείωσε άνοδο τον Απρίλιο, ωστόσο με ελαφρώς βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με έρευνα της PMI [WSJ, Eurozone Manufacturing Sector Slows in April, Nina Adam].

— Ο δείκτης εμπιστοσύνης Sentix στην ευρωζώνη σημείωσε ελαφρά μείωση τον Μάιο, ωστόσο αναλυτές και επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για την τρέχουσα κατάσταση παρά για οποιαδήποτε άλλη από τα μέσα του 2011, που συνιστά ένδειξη ότι γενικά η κατάσταση βαίνει καλύτερα σε σχέση με την ελληνική κρίση. Το άρθρο σημειώνει ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της έχουν υπάρξει επώδυνα αργές καθώς η ελληνική κυβέρνηση αντιστέκεται στις περικοπές σε συντάξεις και στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις [Reuters, Εuro zone sentiment deteriorates slightly in May – Sentix].

Γερμανικά Ομόλογα/Ελλάδα

Οι ανανεωμένες προοπτικές επίτευξης οικονομικής συμφωνίας ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη αποτελεί έναν ακόμη λόγο για την άνοδο των γερμανικών ομολόγων, σημειώνει άρθρο του Reuters που εξετάζει την πορεία των διεθνών αγορών [GLOBAL MARKETS-German data leads Europe shares higher, dollar steadies].Ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου δηλώνει αισιόδοξος για ελληνική λύση.

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna, λέει ότι είναι «μάλλον αισιόδοξος» ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, ώστε να μπορέσει να μείνει στη νομισματική ένωση. Δηλώνει επίσης ότι βρίσκει ενθαρρυντική την αλλαγή της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνικής κυβέρνησης. [Βloomberg (συνδρομητικό), Luxembourg Finance Minister Says Optimistic on Greek Solution, Johan Carlstrom]

Εκτιμήσεις αναλυτών για διαπραγματεύσεις, Grexit

H Daniela Schwarzer, επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος του German Marshall Fund, δηλώνει στο Bloomberg ότι δεν υπάρχει γερμανική πλειοψηφία που θα σπρώξει την Ελλάδα εκτός ευρώ. Προτεραιότητα όλων των πλευρών είναι να αποφευχθεί ένα σενάριο χρεοκοπίας. Αλλά ακόμα κι αν επιτευχθεί μια συμφωνία, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή Grexit δεν αποκλείεται. [No German Majority to Push Greece Out of Euro: Schwarzer]

Βriefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου 

«Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί χαλάρωση της στενότητας ρευστότητας το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο» Γαβριήλ Σακελλαρίδη, γράφει το Bloomberg (συνδρομητικό). Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι σκοπεύει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για αποπληρωμή του χρέους εγκαίρως, είναι «θέμα ευθύνης» της άλλης πλευράς να χαλαρώσει τη στενότητα ρευστότητας. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε συνθήκες στενότητας ρευστότητας, τόνισε. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι κόκκινες γραμμές της είναι προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας. Η κυβέρνηση επιθυμεί συμφωνία σε θέματα όπου υπάρχει κοινός τόπος με τους δανειστές και μετακίνηση των ανοιχτών θεμάτων σε νέο γύρο συνομιλιών. [Greek Govt Wants Liquidity Easing Soon as Possible: Spokesman, Eleni Chrepa και Marcus Bensasson]

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών, δήλωσε ότι ενδέχεται να υπάρξει συνολική συμφωνία ως τα τέλη Μαΐου. Διευκρίνισε επίσης ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup. [Bloomberg (συνδρομητικό)]

— «Δεν υπάρχει χάσμα μεταξύ Τσίπρα και Βαρουφάκη», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. [Bloomberg (συνδρομητικό), No Rift Between Tsipras, Varoufakis, Govt Spokesman Says, Eleni Chrepa]

Όπως τόνισε σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο ΥπΟικ Γιάνης Βαρουφάκης απολαμβάνει της στήριξης του πρωθυπουργού και θα συμμετάσχει στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. «Ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης είναι ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος τυγχάνει της πλήρους στήριξης της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σακελλαρίδης επανέλαβε επίσης ότι το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας πρέπει να επιλυθεί σύντομα, ζητώντας την συνδρομή της ΕΚΤ ή άλλων θεσμών [Reuters, Greek finance minister to attend Eurogroup, has govt backing: spokesman, Ανταπόκριση Renee Maltezou και George Georgiopoulos από Αθήνα].

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ πεπεισμένος ότι θα αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vitor Constancio είναι πεπεισμένος ότι η Αθήνα και οι πιστωτές της θα φτάσουν σε συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα. «Είμαι επίσης απόλυτα πεπεισμένος ότι το χειρότερο σενάριο θα αποφευχθεί», τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι «ο καθένας αναγνωρίζει ότι ο βαθμός της πίεσης στην ευρωζώνη έχει αλλάξει τελείως. Δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης», αναφερόμενος στις επιπτώσεις του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ στην ελαχιστοποίηση των ανησυχιών σε σχέση με τα προβλήματα της Ελλάδας [Reuters, ΕCBs Constancioconvinced worstcase Greek scenariowill be avoidednewspaper, John O’ Donnell και Hugh Lawson].

Κομισιόν:Εποικοδομητικές οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Brussels Group

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές διεξήγαγαν εποικοδομητικές συνομιλίες αναφορικά με την κρίση χρέους της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ωστόσο μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, τόνισε σήμερα σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. «Το Brussels Group συνεδριάζει όλο το σαββατοκύριακο και συνεχίζει την συνεδρίαση. Οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές, ωστόσο μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. Η επόμενη ευκαιρία για τους ΥπΟικ θα είναι το Eurogroup της 11ης Μαΐου», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι ο Jean-Claude Juncker θα έχει συνάντηση με τον πρώην Έλληνα ΠΘ Α. Σαμαρά [Reuters, More work remains to be done in Greek talks, EU says, Adrian Croft].

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: