Οι Τούρκοι δεν συζητούν τις θέσεις Αναστασιάδη και το θέμα μπήκε στο ράφι – Η Τύμπου έμεινε στην …εκκίνηση




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΤΟ θέμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου έκλεισε πριν καλά-καλά ανοίξει. Η τουρκική πλευρά, η οποία διά του Μουσταφά Ακιντζί ήγειρε το θέμα, διαμήνυσε πως δεν μπορεί να προχωρήσει στη βάση των απόψεων της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ως εκ τούτου φαίνεται πως προτιμήθηκε εκατέρωθεν να μην ξεκινήσει συζήτηση επί του θέματος. Σημειώνεται πως αυτό ήταν και το μήνυμα του κόμματος Ακιντζί, Κοινοτικής Δημοκρατίας, αντιπροσωπεία του οποίου συναντήθηκε χθες με το ΑΚΕΛ, στις ελεύθερες περιοχές. Ήδη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί το θέμα λήξαν όπως και την όποια συζήτηση, στην παρούσα φάση.

Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων. Το βασικό στοιχείο της ενημέρωσης  ήταν πως το κλίμα έχει αλλάξει, είναι θετικό, πλην όμως  όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από τις προτάσεις που θα καταθέσει ο Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο τώρα «έχει κάποιον απέναντί του, που έχουν τον ίδιο στόχο» σημειώνοντας πως το κλειδί είναι πως αυτό μεταφράζεται στις συνομιλίες. Με βάση αυτά που συζητήθηκαν στο δείπνο που παρέθεσε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα στους Αναστασιάδη και Ακιντζί την περασμένη Δευτέρα, ο τελευταίος φέρεται να έχει αναφέρει πως στηρίζει την εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό ενώ είπε πως δεν ευνοεί λύση συνομοσπονδίας. Περαιτέρω, μετέφερε τη θέση πως και η Τουρκία «θέλει να συνεργασθεί» για λύση.

Γενικά, το κλίμα που διαμορφώνεται από την κυβέρνηση είναι αυτό της «συγκρατημένης αισιοδοξίας» αναμένοντας να βγει «άσπρος καπνός» από την Άγκυρα. Από την ενημέρωση φαίνεται πως η Λευκωσία αναμένει πως αυτός ο καπνός θα βγει…

Από τις τοποθετήσεις προκύπτει πως ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ βαδίζουν στην ίδια πορεία ενώ πιο συγκρατημένοι είναι τα υπόλοιπα κόμματα. Τα κόμματα πέραν των δυο μεγάλων, ήγειραν διάφορα ερωτήματα, για τη στάση που θα τηρήσει ο κ. Ακιντζί. Ένα θέμα είναι οι αρμοδιότητες που θα έχει το λεγόμενο τ/κ συνιστών κόμμα (το έθεσε ο κ. Παπαδόπουλος). Επί τούτο υπήρξε και μια αντιπαράθεση Αναστασιάδη-Παπαδόπουλου, η οποία αφορούσε την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Τέθηκε, επίσης, το θέμα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά πόσο το αποδέχεται η τουρκική πλευρά. Ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος έθεσε το θέμα, είπε πως σε συζήτηση που είχε παλαιότερα με σημερινό στενό συνεργάτη του κ. Ακιντζί, αυτός είχε ξεκαθαρίσει πως θέμα της μετεξέλιξης δεν γίνεται αποδεκτό.

Σε ότι αφορά την προώθηση μέτρων οικοδόμηση εμπιστοσύνης, είναι σαφές πως θα προωθηθούν ΜΟΕ χαμηλής πολιτικής, σε μια προσπάθεια να μην περιπλεχθούν οι συζητήσεις και να «κολλήσουν» σε αυτά τα ζητήματα. Η ε/κ πλευρά θα προωθήσει θέματα ανοίγματος νέων οδοφραγμάτων (Αθηαίνου – Πυρροϊου, Λεύκας, Πύλης Πάφου,  Πωμού-Παχυάμμου – Κάτω Πύργου, Κάτω Πύργου – Καραβοστασίου), απαγκίστρωση στρατιωτικών δυνάμεων, αποναρκοθέτηση κλπ.

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο Πρόεδρος και ο Ακκιντζί συμφώνησαν να μελετήσουν μέτρα χαμηλής πολιτικής και άλλα μέτρα με άμεση επίδραση στη ζωή των πολιτών». Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε αν υπάρχει οποιαδήποτε πρόθεση σε σχέση με το θέμα του αεροδρομίου της Τύμπου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και δεν τέθηκε και τέτοιο θέμα και από τον κ. Ακκιντζί».

Η ΟΜΑΔΑ ΑΚΙΝΤΖΙ

ΤΑ ονόματα των μελών της διαπραγματευτικής του ομάδας ανακοίνωσε ο Μουσταφά Ακιντζί. Πέραν του διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, την ομάδα θα απαρτίζουν ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού, ο αξιωματούχος του λεγόμενου υπέξ Ερχάν Ερτζίν, καθώς και ο λειτουργός του “υπέξ” Σερτάτς Γκιουβέν, ο οποίος θα εκτελεί χρέη πρακτικογράφου.

Ο κ. Ακιντζί, ανακοινώνοντας την ομάδα του,  είπε ότι πλην του Γκιουβέν, τα υπόλοιπα μέλη θα είναι μόνιμα, ενώ στην ομάδα θα προστίθενται και άλλα πρόσωπα αναλόγως των ζητημάτων που θα συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΡΥΘΜΟΙ

Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ κυβερνητικός εκπρόσωπος στα κατεχόμενα Μπαρίς Μπουρτσού, δήλωσε ότι «η απόφαση των ηγετών να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις στις 15 Μαΐου δείχνει ότι η διαδικασία θα προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς. Το πρόγραμμα και η μέθοδος των διαπραγματεύσεων θα αποφασιστεί από κοινού από τους δύο ηγέτες κατά την πρώτη τους συνάντηση στις 15 Μαΐου». «Έχουμε μια σειρά από απόψεις και προτάσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, αλλά δεν θα ήταν σωστό να κάνουμε προβλέψεις ή να τις μοιραστούμε με τον Τύπο πριν επιτευχθεί μια κοινή συμφωνία για τη μεθοδολογία», είπε.

ΠΑΡΙΣΙ: Στηρίζει τη διαδικασία – Παραπέμπει και σε ΜΟΕ

Η Γαλλία χαιρετίζει την ανακοίνωση της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, στις 15 Μαΐου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. καθώς και το πολύ θετικό κλίμα υπό το οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις, ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης, εκφράζοντας τη στήριξη της χώρας του στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου, η Γαλλία προσφέρει τη στήριξή της στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών και επαναλαμβάνει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών `Εσπεν Μπαρθ Άιντα. Επίσης, πρόσθεσε, υπενθυμίζει τη σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που επιτρέπουν τη βελτίωση του κλίματος στις συνομιλίες και χαιρετίζει τις δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: