Την ίδια στιγμή πάντως που όλα δείχνουν ότι υπάρχουν σημεία προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ήταν αρκετοί εκείνοι οι υπουργοί που κατά τη προχθεσινή τοποθέτησή τους στο υπουργικό συμβούλιο είπαν πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω στα “εργασιακά και το ασφαλιστικό”. Αλλά και χθες τρεις υπουργοί, οι οποίοι βρέθηκαν μαζί με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκδηλώσεις για την εργατική πρωτομαγιά έκαναν λόγο για τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε χαρακτηριστικά: “Μαζί με τους εργαζόμενους η κυβέρνηση δίνει έναν αγώνα αποφασιστικό για να επανέλθει ο κατώτατος μισθός, για να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις. Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι βαθιά κόκκινες και αμετακίνητες”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος είπε πως οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης “είναι κατακόκκινες για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, του λαού και της χώρας”.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπογραφεί συμφωνία, η οποία “θα αντιστρατεύεται το πρόγραμμα” του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα σκληρότερη είναι η γραμμή που κρατά η Αριστερή Πλατφόρμα καθώς σε κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα iskra γίνεται λόγος για ταπεινωτική συνθηκολόγηση και αναφέρεται:

“Οι κυρίαρχοι αντιδραστικοί κύκλοι των διεθνών πολιτικο-οικονομικών ελίτ και οι ‘θεσμικοί’ εκπρόσωποί τους επιχειρούν να σύρουν την ελληνική κυβέρνηση σε πλήρη συνθηκολόγηση – συμφωνία νέο-μνημονιακής κοπής, με εφαλτήριο και την ετεροβαρή συμφωνία της 20ης Φλεβάρη. Στρατηγικός τους στόχος είναι να ταπεινώσουν τον ελληνικό λαό και να παραδειγματίσουν, παράλληλα και τους υπόλοιπους λαούς που συνθλίβονται από τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές που θέλουν να επιβάλλουν ως μονόδρομο”.

Πάντως, την αλλαγή του κλίματος στις διαπραγματεύσεις επισημαίνει η κυβέρνηση, γεγονός που φάνηκε όμως και από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ωστόσο είπε πως είναι ακόμα νωρίς για να πει κάποιος ότι βρισκόμαστε σε “σημείο καμπής”.

Από προχθες πάντως ο πρωθυπουργός που αποτύπωσε στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο την κατάσταση στις διαπραγματεύσεις, είχε δηλώσει αισιόδοξος, ενώ με αφορμή την εργατική πρωτομαγιά έγραψε στο twitter: “Οι αγώνες μας για κατοχύρωση & διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, για Δημοκρατία, για ζωή με Αξιοπρέπεια θα νικήσουν”.

Πληροφορίες πάντως ήθελαν την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να ζητήσει και έκτακτο Eurogroup την Δευτέρα αλλά το ενδεχόμενο αυτό δείχνει να απομακρύνεται καθώς από τη μια η διαβούλευση στο Brussels Group θα συνεχιστεί ακόμα και την Κυριακή, ενώ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκινά περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου θα έχει επαφές με υπουργούς Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Mega, στο μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως μέχρι την Πέμπτη δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα, αλλά τότε θα είναι σαφής η εικόνα για τη συνολική πορεία της διαπραγμάτευσης. Εάν χρειαστεί η κυβέρνηση θα ζητήσει τότε ένα έκτακτο Eurogroup ώστε να διαφανεί πλήρως το ισχυρό ενδεχόμενο τελικής συμφωνίας αν και θα απομένουν μόλις τέσσερις ημέρες πριν το τακτικό Eurogroup στις 11 Μαΐου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: