Οι αντίπαλοι του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση




Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ

Το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα που κυριαρχεί στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, κάθε άλλο παρά θυμίζει μια χώρα που μόλις πριν από τρεις μήνες είχε εκλογές. Μια απλή παράθεση γεγονότων αρκεί για να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος ότι ζούμε μια απόλυτα παρανοϊκή πολιτική κατάσταση, που κάθε άλλο παρά βοηθά την οικονομία, τη λεγόμενη «ψυχολογία της αγοράς» και εν τέλει τους ίδιους τους πολίτες.

Δεν χρειάζεται κανείς να ανατρέξει στο παρελθόν για να βρει στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εικόνα σύγχυσης που επικρατεί. Μέσα σε λιγότερες από 10 ημέρες συνέβησαν τα εξής:

• Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και 48 ώρες αργότερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το επαναφέρει ως μια εναλλακτική επιλογή της κυβέρνησης.

• Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός ανακοινώνει μίνι ανασχηματισμό στην ομάδα διαπραγμάτευσης και την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι τίποτε δεν άλλαξε.

• Προ εβδομάδος ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει για μία ακόμη φορά ότι η χώρα θα καλύψει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών και χθες κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν δημόσια ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι οι μισθοί και οι συντάξεις και από εκεί και πέρα το ΔΝΤ θα πάρει «ό,τι περισσέψει».

• Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, το απόγευμα της Τρίτης διατυπώνονται σοβαρές ενστάσεις στα «όργανα» του κόμματος που κυβερνά.

• Την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλά για την ανάγκη ενότητας παραπέμποντας (και πάλι) στον Κων. Καραμανλή, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα η Βουλή είχε μετατραπεί -για μία ακόμη φορά- σε πεδίο σύγκρουσης (με προσωπικά χαρακτηριστικά) μεταξύ της προέδρου του Κοινοβουλίου και βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Αυτά είναι λίγα μόνον περιστατικά που πιστοποιούν ότι στη χώρα κυριαρχούν η σύγχυση και η αβεβαιότητα. Αυτοί είναι οι βασικοί αντίπαλοι του πρωθυπουργού και πριν από το οτιδήποτε άλλο, αυτά είναι τα προβλήματα που πρέπει να λύσει. Οταν επέλθουν η ηρεμία και η κανονικότητα στη ροή χρηματοδότησης της χώρας, τότε και μόνον τότε ο Αλ. Τσίπρας θα μπορεί να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του για τη χώρα. Σε αντίθετη περίπτωση, όποια προσπάθεια κι αν κάνει θα πέφτει στο κενό…

www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: