Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Το επεισόδιο εις βάρος του Γιάνη Βαρουφάκη και της συζύγου του Δανάης ανασύρει εικόνες από μια τραυματική εμπειρία για τη χώρα. Τότε που νομιμοποιήθηκε στην πολιτική ζωή η βία στο όνομα της οργής του λαού, με πολλούς να χτίζουν την καριέρα τους ως αγανακτισμένοι ή ως χρυσαυγίτες. Ηταν η εποχή που μάτωνε το πρόσωπο του Κωστή Χατζηδάκη, γιαουρτωνόταν ο Θ. Πάγκαλος, ο Π. Μπεγλίτης δεχόταν τα μπουκάλια νερού στη δοξολογία στη Θεσσαλονίκη, οι ξένοι ευρωβουλευτές έτρωγαν κοτρόνες στο κεφάλι στο λιμάνι της Κέρκυρας…

Τότε υπήρχαν κρυφοχαμόγελα και απουσία κάθε είδους καταδίκης. Σήμερα, πάλι καλά, όλοι ενωμένοι καταδικάσαμε την επίθεση εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο οποίος συμβιβάστηκε όμως με την ιδέα ότι θα πρέπει ακόμη και ο ίδιος, αν και παλιός κάτοικος των Εξαρχείων, να πάρει «άδεια» για να μπορέσει να απολαύσει το φαγητό και το ποτό του εκεί που θέλει. Διαπραγματευόταν στριμωγμένος στη μάντρα με μια ομάδα τραμπούκων το δικαίωμά του να περπατά στη γειτονιά του. Νομιμοποιώντας την Αθήνα των βιλαετιών, των γκέτο. Εκεί που ισχύει ο νόμος των λίγων, των «νονών». Στο Ζεφύρι ο νόμος των Ρομά, στον Αγιο Παντελεήμονα ο νόμος της Χρυσής Αυγής, στη Βικτωρίας των Ρωσοπολωνών, στην Ομόνοια των κάθε λογής «καλεσμένων» της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, στη Ζήνωνος των Ρώσων, στην Πλατεία Δημαρχείου των Νιγηριανών νταβατζήδων, στα Εξάρχεια των αντιεξουσιαστών, στον πεζόδρομο του Πολυτεχνείου των πρεζονιών.

Αυτές και άλλες είναι οι απαγορευμένες περιοχές για τους πολίτες. Ανήκουν στις μαφίες, στο παρακράτος, στους αντιεξουσιαστές. Με τον πολίτη, θλιβερή μειονότητα, να μην μπορεί να διεκδικήσει τον απλό περίπατο στη γειτονιά του.

Ο κ. Βαρουφάκης ήταν τυχερός, σώθηκε χάρη στην παρέμβαση της συζύγου του, του κρυφού θαυμασμού κάποιων αντιεξουσιαστών στο maverick προφίλ του και στα χίλια κυβικά της μηχανής του. Αρκούσε μια γκαζιά και οι αντιεξουσιαστές θα ρούφαγαν τα καυσαέριά του. Αλλά ας μην το δοκιμάσει π.χ. στο Πεδίον του Αρεως, γιατί θα χάσει, μια και κανείς δεν μιλά ελληνικά εκεί, ούτε βλέπει τηλεόραση. Ας μη μας μπερδέψει το επεισόδιο Βαρουφάκη. Οι πόλεις μας είναι σε βαριά σκλαβιά. Ας τις απελευθερώσουμε πρώτα και μετά μιλάμε για δικαιώματα και δημοκρατία.

[email protected], www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: