“Φωνάζει” ο Λευκός Οίκος – 7 νεκροί, 200 οι τραυματίες, πολλά τα ερωτηματικά




Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών των ΗΠΑ (NTSB) ξεκίνησε σήμερα έρευνα για τα αίτια του εκτροχιασμού μιας αμαξοστοιχίας χθες το βράδυ στην Φιλαδέλφεια, στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 7 ανθρώπων και τον τραυματισμό 200, οι 8 από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα (100 μίλια την ώρα) αντί να την μειώσει (κάτω των 50 μιλίων την ώρα).

“Εξετάζουμε τη σιδηροδρομική γραμμή, τα σιδηροδρομικά σήματα, την λειτουργία του τρένου, την μηχανική κατάσταση του τρένου, την ανθρώπινη συμπεριφορά”, δήλωσε ο Ρόμπερτ Σάμουολτ, μέλος του NTSB σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

“Ξεκινούμε έρευνα σε πολλούς τομείς για να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τους παράγοντες που οδήγησαν στο δυστύχημα”, πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος της Φιλαδέλφειας Μάικλ Νάτερ δήλωσε παράλληλα ότι βρέθηκε το λεγόμενο μαύρο κουτί του τρένου και ειδικοί το αναλύουν και πρόσθεσε πως αυτό, όπως και η κατάθεση του οδηγού της αμαξοστοιχίας, αναμένεται να επιτρέψουν να κατανοηθούν καλύτερα τα αίτια του δυστυχήματος.

“Το μαύρο κουτί βρέθηκε και αναλύεται”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο οδηγός του τρένου έχει τραυματιστεί, αλλά έχει ήδη καταθέσει ή πρόκειται να καταθέσει στην αστυνομία.

Ο Νάτερ επισήμανε επίσης ότι οι αρχές συνεχίζουν την επαλήθευση του καταλόγου των επιβατών του τρένου, ορισμένοι από τους οποίους δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Κάποιοι μπορεί να είχαν χάσει το τρένο, ή να έφυγαν από τον τόπο του δυστυχήματος με ίδια μέσα, κατέληξε, αρνούμενος να προβεί σε εικασίες.

Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν εξάλλου σήμερα τις έρευνές τους στα βαγόνια του τρένου που ανατράπηκαν για να εξασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι επιβάτες που να έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του.

“Περισσότεροι από 200 τραυματίες νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία μας χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί”, διευκρίνισε η αξιωματούχος των σωστικών συνεργείων της Φιλαδέλφειας Σαμάνθα Φίλιπς.

Οι περισσότεροι από τους τραυματίες του δυστυχήματος υποφέρουν από κατάγματα, στα πόδια, στα χέρια και στα πλευρά, διευκρίνισε παράλληλα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ένας γιατρός του νοσοκομείου Temple University Hospital της Φιλαδέλφειας, ο Χέρμπερτ Κάσινγκ, σημειώνοντας ότι οι τραυματίες του περιέγραψαν σκηνές χάους.

Το τρένο εκτελούσε το δρομολόγιο Ουάσινγκτον-Νέα Υόρκη. Η υποδομή της πολυσύχναστης αυτής γραμμής είναι απαρχαιωμένη. Πολλοί από τους τραυματίες δεν προέρχονται από την Φιλαδέλφεια, αλλά από την Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και το Νιού Τζέρσεϊ, σύμφωνα με τις αρχές.

Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 21:30 χθες το βράδυ (04:30 σήμερα, ώρα Ελλάδας).

Η αμαξοστοιχία αριθμός 188 μετέφερε 243 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 5 υπαλλήλους της σιδηροδρομικής εταιρίας Amtrak. Τουλάχιστον 6 βαγόνια και η μηχανή του τρένου ανατράπηκαν.

Το δυστύχημα αυτό σημειώθηκε στον ίδιο τομέα που έχει σημειωθεί μια από τις σοβαρότερες σιδηροδρομικές τραγωδίες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times. Τον Σεπτέμβριο του 1943, την “Ημέρα Εργασίας”, ένα τρένο με στρατιωτικούς είχε εκτροχιαστεί κοντά στην ίδια στροφή, προκαλώντας τον θάνατο 79 ανθρώπων και τον τραυματισμό 117, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μετά το δυστύχημα, ο Λευκός Οίκος επέκρινε τους Ρεπουμπλικάνους στην Βουλή των Αντιπροσώπων για ένα σχέδιο που προβλέπει την περικοπή των χορηγιών προς την εταιρεία Amtrak, στο πλαίσιο ενός νομοσχεδίου για την χρηματοδότηση των μεταφορών. Η εξέταση του νομοσχεδίου αυτού από τους βουλευτές είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

Το νομοσχέδιο περί δαπανών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα περικόψει τις χορηγίες της Amtrak κατά 252 εκατομμύρια δολάρια από τα τρέχοντα επίπεδα, δήλωσε ο Σον Ντόνοβαν, διευθυντής του Γραφείου του Λευκού Οίκου για θέματα Διοίκησης και Προϋπολογισμού.

“Εξετάζετε περικοπές στις επενδύσεις στην Amtrak κατά περισσότερο από 15%”, σημείωσε ο Ντόνοβαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επισημαίνοντας ότι ο Ομπάμα είχε προτείνει μια αύξηση στην χρηματοδότηση της Amtrak στα 2,45 δισεκατομμύρια δολάρια από το τρέχον επίπεδο του 1,4 δισεκατομμυρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: