Εξοδος από το ευρώ ή ψεύτικος συναγερμός;




Δημοσίευμα του Ben Chu στην εφημερίδα Independent (Will this be the week when Greece`s future is decided?) διατυπώνει το ερώτημα εάν το φάσμα του Grexit έχει επιστρέψει ή πρόκειται για έναν ακόμη ψεύτικο συναγερμό. Εκτιμάται ότι οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στις 11 Μαίου είναι λίγες.

Ακόμη και εάν υλοποιηθεί η εκταμίευση των 7,2 δις., η αγωνία της Ελλάδας δεν θα σταματήσει, καθώς τα χρήματα αυτά θα επαρκούν μόνο μέχρι τον Ιούνιο και επομένως, μία νέα συμφωνία διάσωσης ύψους 50 δις θα πρέπει να επιτευχθεί. Εάν η Ελλάδα καταφέρει να ξεπεράσει αυτήν την εβδομάδα, άλλη μία κρίσιμη στιγμή πιθανώς θα προκύψει σε 50 μόνο ημέρες, καταλήγει το δημοσίευμα.

Δημοσίευμα του Ian Traynor στην εφημερίδα Guardian (Tsipras sees “happy ending” for Greece in crisis talks as 750 m euros repayment nears) αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού και στην εκτίμησή του για άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς και αίσιο τέλος για την Ελλάδα.

Στον αντίποδα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για βραδύ ρυθμό των διαπραγματεύσεων και έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, ενώ δεν βλέπουν τελική συμφωνία άμεσα. Η εκτίμησή τους είναι ότι ο έλληνας πρωθυπουργός στοχεύει να φτάσει στα τέλη Ιουνίου, χωρίς να προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις, επιδιώκοντας μια πιο γενναιόδωρη συμφωνία (μτφρ. Ελένη Παπακωνσταντίνου).

Ανταπόκριση της  Jasmine Coleman για το BBC (Greece debt: What`s it like to live under threat of default?), σχετικά με την ελληνική κρίση και τον αντίκτυπό της στους απλούς πολίτες, φιλοξενεί μαρτυρίες απλών ανθρώπων, συνταξιούχων και νέων, για την πίεση που βιώνουν καθημερινά.

Η ζωή μέσα στην αβεβαιότητα είναι μία καθημερινή πραγματικότητα, σχολιάζει η ανταποκρίτρια, ενώ η Jerome Roos, ολλανδή πολιτική αναλύτρια και ακτιβίστρια, επισημαίνει ότι οι Έλληνες γνωρίζουν πότε λήγουν οι επόμενες δόσεις προς τους πιστωτές. “Ζουν με τις προθεσμίες”, καταλήγει. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα ενώ φιλοξενούνται δηλώσεις ειδικών, ψυχιάτρων και καθηγητών Πανεπιστημίου, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η κρίση έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των πολιτών αλλά και στην ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων στην ελληνική κοινωνία (μτφρ. Ελένη Παπακωνσταντίνου).

Το video του ανωτέρω ρεπορτάζ του BBC προβάλλεται και σε δημοσίευμα με τίτλο “Greece debt deal: Living with repayment deadline”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: