Βρετανία: Ο Κάμερον κέρδισε πλειοψηφία, παραιτήθηκε ο Μίλιμπαντ




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Το  Συντηρητικό Κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον κέρδισε πλειοψηφία τουλάχιστον 326 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, εξασφαλίζοντας έτσι την απόλυτη πλειοψηφία μετά την ανακοίνωση σήμερα των αποτελεσμάτων σε 643 από τις 650 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας.

Ο συντηρητικός ηγέτης δεν χρειάζεται συνεπώς να προσφύγει σ’ έναν συνασπισμό για να κυβερνήσει για μια δεύτερη θητεία, στη διάρκεια της οποίας λογαριάζει να συνεχίσει την πολιτική της λιτότητας που εφάρμοζε για να αποκαταστήσει την ισορροπία στα δημόσια οικονομικά της χώρας, καθώς και να οργανώσει ένα δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ, Ο Εντ Μίλιμπαντ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος

ΕΠΙΣΗΣ: Ο ηγέτης του Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος ηττήθηκε στην εκλογική του περιφέρεια Σάουθ Τάνετ, επιβεβαίωσε σήμερα ότι παραιτείται από την ηγεσία του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος χωρίς ωστόσο να αποκλείει μία επιστροφή του το φθινόπωρο.

“Είμαι ένας άνθρωπος που κρατάει τον λόγο του”, υπογράμμισε ο 51χρονος ευρωβουλευτής, ο οποίος ηττήθηκε, στη γενέτειρά του, το Κεντ, από τον υποψήφιο των Συντηρητικών, στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Βρετανία.

Πρόσθεσε, όμως, ότι θα “σκεφθεί αυτό το καλοκαίρι” αν θα υποβάλει ξανά υποψηφιότητα τον Σεπτέμβριο. Στο μεταξύ, πρότεινε να αναλάβει την προσωρινή ηγεσία του Ukip η αντιπρόεδρος του κόμματος Σουζάν Έβανς.

“Αισθάνομαι κάποια απογοήτευση αλλά αισθάνομαι επίσης εν μέρει καλύτερα απ΄ό,τι εδώ και πολλά χρόνια. Δεν έχω πάρει περισσότερες από δύο εβδομάδες διακοπών από τον Οκτώβριο του 1993. Θα ήθελα να απολαύσω το καλοκαίρι μου, να διασκεδάσω λίγο”, είπε.

Το αποτέλεσμα αυτό “με ανακουφίζει από ένα τεράστιο βάρος, ποτέ δεν έχω νιώσει τόσο ευτυχισμένος”, είχε δηλώσει με σφιγμένο χαμόγελο και με τον “αέρα” του ηττημένου μετά την ανάγνωση των αποτελεσμάτων που του έφραξαν για άλλη μια φορά τον δρόμο προς τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το Ukip αναμένεται να διατηρήσει μόνο έναν από τους δύο βουλευτές του στο Ουέστμινστερ, τον Ντάγκλας Κάρσγουελ, ο οποίος επανεξελέγη στο Κλάκτον (νοτιο-ανατολικά).

Το κόμμα, που συγκέντρωσε σχεδόν το 13% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, υπέστη σκληρό πλήγμα από το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα σε έναν γύρο.

“Έχει έρθει η ώρα για μία ριζική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος”, δήλωσε ο Φάρατζ, 51 ετών, συνιδρυτής του Ukip.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ελπίζει να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς το συντηρητικό του κόμμα βίωσε μία “πολύ δυνατή βραδιά”.

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση ότι διατηρεί την έδρα του στο Οξφορντσιρ, ο Κάμερον είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε το τελικό αποτέλεσμα αλλά ότι ελπίζει να κυβερνήσει για λογαριασμό όλων και να τηρήσει τη δέσμευσή του για τη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο.

“Θέλω να συσπειρώσω το Ηνωμένο μας Βασίλειο εφαρμόζοντας τη μεταβίβαση εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό”, είπε ο Κάμερον.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του πέρασε μία “πολύ απογοητευτική” βραδιά μετά τα εκλογικά αποτελέσματα που το εμφανίζουν να χάνει έδρες και να έπεται των Συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον.

“Αυτή ήταν σαφώς μία πολύ απογοητευτική και δύσκολη βραδιά για το Εργατικό Κόμμα”, είπε στους υποστηρικτές του όταν έγινε γνωστό ότι ο ίδιος διατήρησε την έδρα του στο Ντονκάστερ της βόρειας Αγγλίας.

Ο Μίλιμπαντ παραδέχτηκε την ήττα του κόμματός του και δήλωσε ότι “θλίβεται βαθύτατα” για ό,τι συνέβη σε άλλες περιοχές της Βρετανίας κι ιδιαίτερα στη Σκωτία, όπου–όπως είπε–η άνοδος του εθνικισμού κατατρόπωσε το Εργατικό Κόμμα.

ΑΠΕ, REUTERS

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Exit Poll: Νίκη Συντηρητικών και Σκωτσέζων εθνικιστών, πανωλεθρία για Εργατικούς

Καθαρή νίκη των Συντηρητικών, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζουν αυτοδυναμία, προβλέπει η κοινή δημοσκόπηση εξόδου που διενεργήθηκε για τα βρετανικά τηλεοπτικά κανάλια με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με τα αποτελέσματα να προξενούν μεγάλη έκπληξη, οι Συντηρητικοί εκτιμάται ότι θα κερδίσουν 316 έδρες έναντι 239 των Εργατικών, που υποχωρούν έτσι κατά 19 έδρες. Το κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον φαίνεται να διατηρεί τις περισσότερες από τις έδρες σε οριακές περιφέρειες, ενώ οι Εργατικοί αιμορραγούν στη Σκωτία.

Η βραδιά σημαδεύεται επίσης από τη συντριπτική νίκη του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP στη Σκωτία. Το κόμμα της Νίκολα Στέρτζιον προβλέπεται ότι θα κερδίσει 58 από τις 59 έδρες τις οποίες διεκδίκησε, με τους Εργατικούς να υφίστανται πανωλεθρία. Τις έδρες τους στη Σκωτία έχουν χάσει μεταξύ άλλων ο ηγέτης των Εργατικών εκεί Τζιμ Μέρφι και ο σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών Ντάγκλας Αλεξάντερ.

Δεύτεροι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών αναδεικνύονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που καταφέρνουν να διατηρήσουν μόλις 10 από τις 57 έδρες τους.

Το UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ αναμένεται να κερδίσει μόλις δύο έδρες, παρά το γεγονός ότι είναι τρίτο κόμμα σε συνολικό ποσοστό ψήφων.

Η μεγάλη διαφορά στον αριθμό των εδρών που εκτιμάται ότι θα κερδίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αναιρεί απαραίτητα τις προεκλογικές προβλέψεις για μικρή διαφορά στα ποσοστά ψήφων, καθώς το μονοεδρικό πλειοψηφικό σύστημα δίνει την έδρα σε όποιον υποψήφιο κερδίσει τη σχετική πλειοψηφία σε κάθε περιφέρεια.

Μέχρι τις 3:30 τα ξημερώματα τοπική ώρα οι Εργατικοί είχαν αναδείξει 53 βουλευτές, οι Συντηρητικοί 34 και το SNP 31, ωστόσο οι τάσεις που διαμορφώνονταν φαινόταν να επιβεβαιώνουν τη δυναμική υπέρ των Τόρις που κατέγραψε το exit poll.

Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη των 316 βουλευτών για τους Συντηρητικούς, σημαίνει ότι το κόμμα θα υπολείπεται μόλις 10 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία θα μπορεί να μειωθεί σε περίπου 323 βουλευτές καθώς οι νικητές υποψήφιοι του Σιν Φέιν από τη Βόρεια Ιρλανδία δεν καταλαμβάνουν τις έδρες τους στο Γουέστμινστερ.

Οι επιλογές για τον κ. Κάμερον είναι η σύμπραξη με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες που παρά την ήττα τους ίσως θα έχουν μια ευκαιρία να διατηρηθούν στην κυβέρνηση, με τους Βορειοϊρλανδούς Ενωτικούς του DUP που μπορούν να κερδίσουν 8 έδρες ή και με το κόμμα του κ. Φάρατζ.

Με βάση τα ίδια προβλεπόμενα αποτελέσματα ο Εντ Μίλιμπαντ των Εργατικών δεν μπορεί με κανέναν λογικό συνδυασμό να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Γκαβός – Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: