Ενας Χουντίνι να μας σώσει…




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Η χθεσινή αποκάλυψη διεθνών ΜΜΕ για την πραγματική πηγή από την οποία άντλησε η κυβέρνηση τα 600 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει το ΔΝΤ, δυστυχώς, αποτυπώνει με τον πιο διαυγή τρόπο την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Ο λογαριασμός δεν ήταν από κάποιο ξεχασμένο βιβλιάριο κάτω από το στρώμα των κυβερνήσεων των τελευταίων σαράντα ετών, όπως αφέθηκε να εννοηθεί. Οπου ξαφνικά κάποιος μας σφύριξε το μυστικό, βγάλαμε το σκονισμένο βιβλιάριο, κάναμε την ανάληψη-κατάθεση και όλα μια χαρά.

Μια πληρωμή 750 εκατομμυρίων ευρώ, που ενίσχυσε την… αξιοπιστία της κυβέρνησης, που ήξερε ότι κάτι θα γίνει στο τέλος και δεν θα τεθεί το δίλημμα συντάξεις και μισθοί ή ΔΝΤ, γιατί, ακόμη κι αν ετίθετο, η κυβέρνηση θα επέλεγε το πρώτο. Γιατί όλοι σχεδόν ξέχασαν μια μικρή λεπτομέρεια. Ο λογαριασμός αυτός, ως αποθεματικό έκτακτης ανάγκης, είναι καταστατική υποχρέωση για όλα τα μέλη του ΔΝΤ, όπως είναι η χώρα μας. Και μπορεί όλοι να έκαναν τα στραβά μάτια χθες προκειμένου να αποφευχθεί και πάλι το μοιραίο, αλλά όλοι επίσης γνωρίζουν ότι το ποσό πρέπει να επιστραφεί μέχρι δεκάρας στον λογαριασμό σύντομα. Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απαντά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για τις συντάξεις του Μαΐου, γιατί η μαγιά βρέθηκε, καθώς η «σκούπα» στα αποθεματικά των φορέων του Δημοσίου έχει αποφέρει στο κρατικό ταμείο 600,3 εκατομμύρια.

Και λοιπόν; Τα υπόλοιπα για τις συντάξεις του Μαΐου πού θα βρεθούν; Και μετά για τους μισθούς του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου; Ολα αυτά είναι πολύ πιο τρομακτικά και υπονομευτικά της θέσης της χώρας από όσα αποτύπωνε το περίφημο e-mail που επικαλείται η κυβέρνηση για να βάλει στη γωνιά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Γιατί όλα αυτά αποτελούν όχι μια γενική καταγγελία, αλλά κραυγαλέα ομολογία προδιαγεγραμμένης χρεοκοπίας, με ημερομηνία, σφραγίδα και υπογραφή.

Και καθώς όλοι γνωρίζουν ότι άλλος «ξεχασμένος» λογαριασμός δεν υπάρχει και ο μάγος Χουντίνι δίνει αλλού παραστάσεις, το παιχνίδι γίνεται τραγικά δύσκολο και προβλέψιμο. Μια και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είμαστε εμείς που επιβάλλουμε τους όρους μας. Εκτός εάν προκύψει νέος Χουντίνι.

[email protected], www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: