Ένα Grexit θα οδηγούσε σε γενικευμένο χάος την Ευρωζώνη, γράφει η Telegraph




Νέο δημοσίευμα για τους κινδύνους που ενέχει ένα Grexit, φιλοξενεί η βρετανική Telegraph, μια εφημερίδα η οποία τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει συνεχώς κινδυνολογικά σενάρια, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις πιθανότητες της Βρετανίας να επιτύχει μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, όπως είναι ο διακηρυγμένος στόχος…

«Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα οδηγούσε όλη την Ευρωζώνη στο χάος και θα προκαλούσε αμφιβολίες για όλο το οικοδόμημα της συμφωνία της Δύσης» προειδοποιεί μιλώντας στην εφημερίδα ο διευθύνων σύμβουλος του IIF Χανγκ Τραν.

Όπως αναφέρει στην Telegraph ο Hung Tran, εκτελεστικός διευθυντής του IIF, ενώ οι τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους στην Ελλάδα, η οποία αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, οι επενδυτές είναι πολύ “αδιάφοροι” για τις επιπτώσεις μιας ελληνικής εξόδου, η οποία θα μπορούσε να έχει σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις και να ενισχύσει την πόλωση μεταξύ του πυρήνα και της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Ο Tran, ο οποίος βοήθησε στην εκπροσώπηση των ομολογιούχων του ιδιωτικού τομέα στη διάρκεια του haircut το 2012, δήλωσε πως παραμένει αισιόδοξος ότι “υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό” και ότι η Ελλάδα θα επιτύχει μια “συμφωνία της τελευταίας στιγμής” και θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Ωστόσο, υποστήριξε ότι εάν η χώρα βγει από το ευρώ, οι συνέπειες θα είναι περιπλοκες και δεν έγιναν “πλήρως κατανοητές”.

“Βραχυπρόθεσμα, πιθανώς η οικονομική μετάδοση στο spread του κόστους δανεισμού στις περιφερειακές χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα είναι πιο περιορισμένη αυτή τη φορά σε σχέση με το 2010 ή το 2012. “Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από πολιτικές προεκτάσεις αναφορικά με τις προσδοκίες της αγοράς εάν το ευρώ αποδειχθεί ότι είναι αναστρέψιμο. Το φυσικό ερώτημα είναι, ποιος θα είναι ο επόμενος;”.

“Εάν μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δυσκολέψει σημαντικά τη σχέση της με την ΕΕ και την Δύση, θα προκύψουν ερωτήματα για την ευθυγράμμιση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, την πολιτική ασφάλειας, και ολόκληρη η συνοχή της δυτικής συμμαχίας θα τεθεί υπό αμφισβήτηση”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Tran δήλωσε πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 60 δισ. ευρώ μηνιαίως της ΕΚΤ, είχε βοηθήσει να δημιουργηθεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας “συνθλίβοντας” κάθε έννοια ενδεχόμενης διάχυσης από την ελληνική κρίση και οδηγώντας χαμηλότερα το κόστος δανεισμού ανά την ΕΥρώπη.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι μια ελληνική έξοδος θα χρησίμευε μόνο για να ενισχύσει την πόλωση που έχουμε ήδη δει στην Ευρώπη. “Υπήρξε μια οξύτατη πόλωση τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά, που υποστήριζε ότι η τρέχουσα προσέγγιση οικονομικής πολιτικής με βάση την ρευστότητα δεν έχει αποτέλεσμα. Επομένως η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για την Ελλάδα που θα οδηγούσε σε μια έξοδο από την ευρωζώνη, θα καθιστούσε αυτή τη συζήτηση και την πόλωση, πιο έντονη και πιο προβληματική”.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η καλύτερη ελπίδα είναι να υπάρξει ένας πρακτικός και λογικός συμβιβασμός μεταξύ του Eurogroup και της Ελλάδας, ο οποίος από την μία πλευρά να επιτρέπει και να δεσμεύει την Ελλάδα να εφαρμόσει λογικές μεταρρυθμίσεις για την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης, και από την άλλη πευρά παράσχει ένα πιο διευρυμένο χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα προκειμένου να προσαρμοστεί”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: