CNBC: Ελληνική συμφωνία: Σοβαρά, γιατί καθυστερεί; – Ο Αυστριακός επαναφέρει την χρεοκοπία




Ελληνική συμφωνία: Σοβαρά, γιατί καθυστερεί; ρωτά το τηλεοπτικό οικονομικό δίκτυο CNBC [Holly Ellyatt, Greece deal: Seriously, what’s holding it up?]

Αφότου ανήλθε στην εξουσία στα τέλη Ιανουαρίου, η αριστερή ελληνική κυβέρνηση έχει ξοδέψει όλο της το χρόνο σε συνομιλίες με τους διεθνείς δανειστές. Οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, τα μεταρρυθμιστικά μέτρα και οι οικονομικές ανάγκες φαίνεται ότι συνεχίζουν να υπάρχουν και η Ελλάδα δεν έχει λείψει καθόλου από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων από τότε που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης ανέλαβαν τα ηνία και ξεκίνησαν την προσπάθεια της απομάκρυνσης της Ελλάδας από την οικονομική καταστροφή. Όμως η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων άργησε λόγω διαφωνιών μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών καθώς εκείνοι επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή των απαιτήσεων του πακέτου διάσωσης.

Η αρθρογράφος αναλύσει το συνταξιοδοτικό σύστημα και τις ”κόκκινες γραμμές” που η Ελλάδα έχει θέσει αναφερόμενη στις κινήσεις της κυβέρνησης από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα. Παραθέτει δε, τη δήλωση στο CNBC, Έλληνα αξιωματούχου που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, ο οποίος εκτιμά πως παρά τις διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται, το συνταξιοδοτικό αποτελεί ένα από τα ”κρίσιμα σημεία”. ”Υπάρχουν σημεία εμπλοκής για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο εργασιακό ζήτημα, με συνεχιζόμενες περικοπές, με στόχους μη ρεαλιστικούς στο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, με υπερεκτίμηση των κενών χρηματοδότησης και των ελλειμμάτων, που σημαίνει περισσότερη λιτότητα και περικοπές. Ωστόσο η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι χωρίς ανάπτυξη δεν μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα που θέλουμε, όπως είναι η εξυπηρέτηση του χρέους”, δήλωσε στο CNBC ο Έλληνας αξιωματούχος που διατηρεί την ανωνυμία του λόγω της ευαίσθητης φύσης των συζητήσεων.

– Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ότι δεν έχει υψηλές προσδοκίες για οποιαδήποτε ανατροπή όσον αφορά την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις του Eurogroup της Δευτέρας και πρόσθεσε ότι θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του πριν από την συνεδρίαση [Reuters, German Finance Minister says hopes not high on Greece for Monday euro group, Michael Nienaber].

— Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών Schelling: Η συμφωνία για την Ελλάδα δεν πλησιάζει στο τέλος/ Η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή/ Ένα ενδεχόμενο κούρεμα του χρέους δεν ωφελεί καθώς δεν αφαιρεί πίεση από τον προϋπολογισμό. Ο Αυστριακός ΥπΟικ Hans Joerg Schelling σε συνέντευξή του στο Reuters προειδοποιεί για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας λέγοντας ότι δεν βρίσκονται πουθενά κοντά σε μια λογική λύση για τα οικονομικά προβλήματα της ώρας κατά το μεγάλο διάστημα των συζητήσεων.

Όπως είπε, η βοήθεια του έκτακτου μηχανισμού ELA προς τις ελληνικές τράπεζες κρατά την χώρα ζωντανή, αλλά η εξίσωση θα αλλάξει εάν οι πιστωτές δεν πληρωθούν. Το πρόβλημα είναι πως για όσο καιρό ο ELA είναι σε ισχύ, τίποτα δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης, αυτό θα δημιουργούσε άμεσα προβλήματα, τόνισε. Εξέφρασε επίσης την απόγνωσή του για το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται πουθενά μια συμφωνία που να αποδεσμεύει περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα. «Είναι μια κατάσταση που δεν έχω βιώσει ποτέ ξανά, στην οποία δεν υπάρχει τίποτα κοντά σε λογική λύση για το πρόβλημα», σημείωσε [Reuters, INTERVIEWAustrias Schelling warns Greece of dangers of default, Michael Shields, Shadia Nasralla and Angelika Gruber].

Ιταλός Υπουργός Οικονομικών Padoan: Η Ελλάδα σημειώνει προόδους/ δύσκολο να προκύψει λύση στο Eurogroup [ Bloomberg Συνδρομητικό/ ITALY’S PADOAN SAYS GREECE MAKING PROGRESS ON MEASURES/ PADOAN SAYS DIFFICULT TO ANTICIPATE OUTCOME OF EUROGROUP]

H Elena Becatoros συνοψίζει τις χθεσινές εξελίξεις, δηλώσεις Sapin περί σωστής πορείας των διαπραγματεύσεων, Βαρουφάκη περί επίτευξης συμφωνίας άμεσα και Σακελλαρίδη περί ανάγκης αμοιβαίου συμβιβασμού. Δηλώσεις Βέλγου ΥπΕΞ, κ. Didier Reynders, ο οποίος στηρίζει το σενάριο μακροπρόθεσμης προοπτικής για τη στήριξη της Ελλάδας, αρκεί η χώρα να εξασφαλίσει ότι είναι σε θέση να εφαρμόσει ένα πολύ συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. [Washington Post, AP, France says Greek bailout talks headed in right direction]

Ο Βαρουφάκης – ο οποίος αρνείται ότι έχει παραμεριστεί από την Κυβέρνηση του- περιμένει επίτευξη συμφωνίας στις επόμενες δύο εβδομάδες, αν και μοιάζει απίθανο να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο στη συνάντηση της Δευτέρας. [Bloomberg, Varoufakis Says Greece Ready to Take EU Impasse Down to the Wire]

Ο Γιάννης Βαρουφάκης βλέπει συμφωνία που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τα χρήματα που η χώρα έχει ανάγκη, μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες ή εβδομάδες, αναφέρει η WSJ, επικαλούμενη δηλώσεις το σε συνέδριο στις Βρυξέλλες [WSJ,Greeces Yanis Varoufakis Sees Deal With Creditors inNext Few Days’, Viktoria Dendrinou]. Επίσης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει την επόμενη δόση στο ΔΝΤ [ΝΥΤ, Greece Will Make Next Debt Payment, Varoufakis Says, James Kanter].

Υπάρχει μια αίσθηση ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος, περιγράφοντας τον αυξανόμενο φόβο που ενυπάρχει ανάμεσα σε ορισμένους συναδέλφους του στις Βρυξέλλες. «Δεν θα γνωρίζεις εάν είσαι ή όχι στο ευρώ», τόνισε θέλοντας να περιγράψει την κατάσταση που θα επικρατούσε μετά από ένα τέτοιο γεγονός, με την επιβολή ελέγχων στις αναλήψεις και στις κινήσεις κεφαλαίων [Reuters, With funding deal elusive, Greece rides into storm, Frank Siebelt και George Georgiopoulos]. 

Ελλάδα –Merkel: Η Ευρώπη χρειάζεται αλληλεγγύη, αλλά όχι άνευ όρων

Στο πλαίσιο προεκλογικής ομιλίας στη Βρέμη και χωρίς να γίνει κάποια ξεκάθαρη αναφορά στην Ελλάδα, η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι η αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξει η Ευρώπη –τόσο όσον αφορά το θέμα των προσφύγων όσο και τη σταθεροποίηση του ευρώ- δεν μπορεί να είναι άνευ όρων. [ Bloomberg,  Merkel Says Euro-Area Aid Requires Efforts in Return]

Η Ελλάδα επιμένει στις κόκκινες γραμμές στο συνταξιοδοτικό και το εργασιακό και ζητά από τους δανειστές να υποχωρήσουν, τονίζει το Reuters, αναφερόμενο στις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Σακελλαρίδη. Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα επιθυμεί οι υπουργοί της ευρωζώνης να αναγνωρίσουν την πρόοδο που σημειώνεται προς την επίτευξη συμφωνίας με κοινή δήλωσή τους τη Δευτέρα, ανοίγοντας το δρόμο στην ΕΚΤ να αφήσει την Αθήνα να πουλήσει περισσότερα ομόλογα στις ελληνικές τράπεζες, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να πληρώσει την επόμενη δόση στο ΔΝΤ και μισθούς και συντάξεις. Είναι απίθανο η ΕΚΤ να εγκρίνει την αύξηση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της Ελλάδας, σύμφωνα με εκτιμήσεις ευρωπαίου αξιωματούχου. Το άρθρο υπενθυμίζει την επικοινωνία το Α. Τσίπρα με τον V. Putin και την αντίδραση Schaeuble, ότι θα ήταν «υπέροχο» αν η Ρωσία βοηθούσε την Ελλάδα, αλλά δεν θα έδινε όσα χρήματα χρειαζόταν η Ελλάδα. [Greece defies euro zone on pension, labour reform, Renee Maltezou, Alastair MacDonald].

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: