Bloomberg: Η Ελλάδα απειλεί να αυτοκτονήσει με όπλο την χρεοκοπία




Η αυτοκτονική στρατηγική της Αθήνας που έχει βάζοντας στον έχει στρέψει στον εαυτό της το πιστόλι της χρεοκοπίας, απειλώντας τους εταίρους δεν φαίνεται να αποδίδει. Οι κάτοικοι της ευρω-χώρας δεν πολυνοιάζονται για το αν η Ελλάδα πατήσει την σκανδάλη και καλώς ή κακώς δεν ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις, γράφει το Bloomberg.

«Υπάρχει κάτι στην τακτική της Αθήνας που θυμίζει την σκηνή από την ταινία ”Blazing Saddles” του Μελ Μπρουκς (1974) στην οποία ο περικυκλωμένος σερίφης βάζει στον κρόταφο το πιστόλι και απειλεί να αυτοπυροβοληθεί αν οι κάτοικοι της πόλης που απειλούν να τον σκοτώσουν, δεν κάνουν πίσω. ”Ακούστε τον, είναι αρκετά τρελός ώστε να το κάνει” φωνάζει ένας εκ των αυτόκλητων τιμωρών, καθώς ο σερίφης απαγάγει τον εαυτό του και δραπετεύει. Αρχίζω να πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποπειραθεί να υιοθετήσει μια ανάλογη τακτική μετά την εκλογή της τον Ιανουάριο, με λίγη ωστόσο επιτυχία» γράφει στο Bloomberg, ο Μαρκ Γκίλμπερτ, προσθέτοντας:

«Το όπλο που έστρεψε στον εαυτό της η Αθήνα είναι η χρεοκοπία, αλλά η απειλή δεν έπιασε τόπο. Αν οι απειλές της Ελλάδας είναι κενές περιεχομένου, οι πιστωτές της σοβαρολογούν. Και αρχίζει να γίνεται εμφανές ποιος από αυτούς τους πιστωτές θα αρχίσει να χάνει πρώτος την υπομονή του…».

Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ έχει αποδειχθεί ο πιο οξύθυμος πιστωτής, στους κόλπους της οποίας αρχίζει να αυξάνεται η δυσαρέσκεια, ενώ δημοσιεύματα θέλουν και το ΔΝΤ να κινείται σε ανάλογους ρυθμούς, σημειώνει ο Γκίλμπερτ, τονίζοντας:

«Εν μέσω αυτού του κλίματος και έχοντας διανύσει πάνω από τρεις μήνες αφότου άρχισε ο παρών γύρος διαπραγματεύσεων, ακόμη δεν υφίστανται πειστικές ενδείξεις για μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. Η ΕΚΤ πιθανώς θα συνεχίσει να στέλνει μετρητά στην Ελλάδα μέχρι οι αρμόδιοι πολιτικοί επικεφαλής να δώσουν το σύνθημα για κλείσιμο της κάνουλας. ΤΟ ΔΝΤ, έχει λίγο μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την ΕΚΤ για να αποφασίσει πότε…έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Αν το ΔΝΤ έχει χάσει την υπομονή του, όπως έγραψαν οι FT, τότε το τέλος μπορεί να πλησιάζει και δεν θα είναι ωραίο».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: