Για θετικότατο κλίμα στη συνάντηση με τον Ακιντζί μίλησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης




ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σε θετικότατο κλίμα διεξήχθη η πρώτη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, όπως ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την επιστροφή του από το αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου παρακάθισε σε συνομιλίες με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «οι συνομιλίες έγιναν μέσα σε ένα θετικότατο κλίμα και πιστεύω ότι έτσι εργαζόμενοι μπορεί να ελπίζουμε σε πρόοδο».

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είμαστε ακόμα στο πρώτο-πρώτο στάδιο. Έχουμε δώσει οδηγίες στους διαπραγματευτές να επεξεργαστούν σειρά μέτρων τα οποία να εισηγηθούν και θα αποφασιστούν. Επομένως, απλώς είναι θέμα κάποιων ημερών να γίνει η προεργασία και ενδεχόμενα στις 28 Μαΐου που θα γίνει η επόμενη συνάντηση, να έχουμε να εξαγγείλουμε συγκεκριμένα, πολύ περισσότερα μέτρα που αφορούν την καθ’ ημέραν ζωή των πολιτών».

Ερωτηθείς αν στις 23 Μαΐου θα γίνει μεταξύ των ηγετών κοινωνική συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «για τις 23 του μήνα το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών».

Ανάβουν για καλά οι μηχανές: Αναστασιάδης και Ακιντζί καθορίσουν τους βηματισμούς της διαδικασίας

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Άρχισε λίγο μετά τις 10 το πρωί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δυο ηγετών μετά την ανακοίνωση της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Πρώτος έφθασε στο χώρο όπου διεξάγονται οι συνομιλίες ο κ. Ακιντζί, συνοδευόμενος από τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί και τα άλλα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας της τουρκοκυπριακής πλευράς . Τον υποδέχθηκαν στην είσοδο του κτιρίου όπου διεξάγονται οι συνομιλίες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Λίγα λεπτά αργότερα έφθασε στο χώρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης , συνοδευόμενος από τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου Νίκο Χριστοδουλίδη και τα άλλα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας.

Τη συνάντηση, που δεν αναμένεται να κρατήσει πέραν των δυο ωρών, καλύπτουν Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Τούρκοι δημοσιογράφοι καθώς και ξένοι ανταποκριτές.

— Διατηρώ αυξημένες ελπίδες για προοπτική και μέλλον, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά την αναχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί, με την οποία επαναρχίσουν οι υπό την αιγίδα των ΗΕ συνομιλίες για το Κυπριακό.

Φωτογραφία ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ
Φωτογραφία ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τους βηματισμούς της νέας διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα συζητήσουν σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί. Εγκαινιάζοντας τη νέα φάση των συνομιλιών, Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συζητήσουν στην παρουσία του Έσπεν Μπαρθ Άιντα και της Λίζα Μπάντεχαϊμ, τους ρυθμούς της διαδικασίας, τόσο σε σχέση με τις συναντήσεις τόσων των ιδίων όσων και των δυο διαπραγματευτών, Μαυρογιάννη και Ναμί.

Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, οι συναντήσεις θα είναι συχνότερες σε σχέση με το παρελθόν ενώ η ατζέντα είναι καθορισμένη από τον περασμένο Σεπτέμβριο και θα ακολουθηθεί, χωρίς διαφοροποιήσεις.

Η σημερινή συνάντηση, που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα πραγματοποιηθεί στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή παρά το αεροδρόμιο Λευκωσίας( στην κατοικία του ειδικού αντιπροσώπου), δεν αναμένεται να ασχοληθεί με την ουσία, καθώς τούτο θα παραπεμφθεί στους δυο διαπραγματευτές. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ως πρώτη κίνηση εφαρμογής μονομερώς μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης αναμένεται ότι θα παραδώσει στον Μουσταφά Ακιντζί χάρτη με 28 ναρκοπέδια που βρίσκονται στην περιοχή του Πενταδακτύλου. Δεν αναμένεται, πάντως, οι συζητήσεις να υπεισέλθουν σε άλλα ΜΟΕ, εκτός κι εάν ο κ. Ακιντζί ως αντιστάθμισμα στην προαναγγελθείσα μονομερή κίνηση Αναστασιάδη, προβεί και ο ίδιος σε μια παράλληλη ενέργεια.

Το δείπνο που παρέθεσε την περασμένη Δευτέρα ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα στους Αναστασιάδη και Ακιντζί ήταν το πρώτο ημίχρονο, προκαταρκτικού χαρακτήρα, που είχε ως στόχο να διερευνηθούν εκατέρωθεν οι προθέσεις. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παρουσιάζεται ικανοποιημένος από τις πρώτες τοποθετήσεις του Μουσταφά Ακιντζί καθώς θεωρεί πως αυτά που λέγει παραπέμπουν σε ομοσπονδία και όχι σε δυο κράτη, όπως υποστήριζε ο προκάτοχος του, Ντερβίς Έρογλου. Ο κ. Ακιντζί φέρεται να έχει πει πως οι αρμοδιότητες του λεγόμενου τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου σε σχέση με το διεθνές πεδίο θα αφορούν πολιτιστικές σχέσεις και εμπορικές συναλλαγές, που θα γίνονται μετά από συνεννόηση με την κεντρική κυβέρνηση, η οποία και θα επικυρώνει στη συνέχεια τις όποιες συμφωνίες. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι αρχηγοί των κομμάτων, που συμμετείχαν στην προχθεσινή σύνοδο στο προεδρικό,  σημειώνουν πως ο κ. Ακιντζί, η τουρκική πλευρά εν γένει, θα κριθει στην πράξη, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τις προτάσεις που θα κατατεθούν και από την αντιμετώπιση που θα τύχουν οι ελληνοκυπριακές θέσεις.

Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς που βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία, με αφορμή και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, είχε σειρά επαφών με Τούρκους αξιωματούχους, εγείροντας το Κυπριακό. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, για τα αποτελέσματα των επαφών του σε σχέση με τα όσα συζήτησε για το Κυπριακό, ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ «ΑΥΡΙΟ»

Ο ΠΡΩΗΝ Πρόεδρος του Τ/Κ Εμπορικού επιμελητηρίου, Αλί Αρέλ,  δήλωσε ότι πρέπει να επιστραφεί η κατεχόμενη περιφραγμένη πόλη των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της «αύριο». Παρέπεμψε δε επί τούτου και στη συμμόρφωση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, ο Ερέλ υποστήριξε ότι το άρθρο 3 της Συνθήκης είναι ανεπαρκές και πρόσθεσε ότι αν μία από τις πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λέει ότι «δεν χρειαζόμαστε εγγυήσεις», οι ηγέτες δεν θα πρέπει να αντιταχθούν σε αυτό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: