Αναγνωρίζουν εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, αλλά επιμένουν ‘σε λύση και όχι ρήξη’




Του Χρήστου Μιχαηλίδη, CNA-ΚΥΠΕ

Μια «σαφής αλλαγή στο πνεύμα του περιεχομένου της επικοινωνιακής πολιτικής της Κυβέρνησης» τις τελευταίες μέρες σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους δημιουργούν την αίσθηση σε κοινοτικούς κύκλους στην Αθήνα ότι επικρατεί μεγάλη σύγχυση ως προς το «εάν κάποιοι κυβερνητικοί επιθυμούν πράγματι τη συμφωνία ή τη ρήξη».

«Κάθε μέρα διαβάζουμε αντιφατικές δηλώσεις διαφόρων Ελλήνων αξιωματούχων, ενώ τελευταία τα non papers από το Μαξίμου φαίνεται να μεταφέρουν την ευθύνη για την διαφαινόμενη εμπλοκή των διαπραγματεύσεων σε ρήγμα μεταξύ των δανειστών», δήλωσε στο ΚΥΠΕ παράγοντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρώτη, χθες, άτυπη ενημέρωση από το Μαξίμου, παρέπεμπε σε διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ, παρουσιάζοντας στην ουσία τους δύο αυτούς «θεσμούς» να θέτουν διαφορετικούς όρους στην κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Το Ταμείο δεν δέχεται εκπτώσεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, και η Κομισόν δεν συναινεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, θέλει παραπάνω.

Επί μέρες η κυβέρνηση και τα στελέχη της αναφέρονται στα «εμπόδια» αυτά, που φαίνεται ότι «έχουν δυσκολέψει την διαπραγμάτευση», σε σημείο, λένε, που οι αρχικές προβλέψεις του Μαξίμου για συμφωνία ακόμα και μέσα σε αυτήν την εβδομάδα, να έχουν μετατραπεί τώρα σε «δηλώσεις αναγνώρισης της εμπλοκής», αλλά και διαβεβαίωσης ότι οι όροι που τίθενται από τους «θεσμούς», για την κυβέρνηση ήταν και παραμένουν «κόκκινες γραμμές, που δεν θα υπερβούμε τίποτα».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ενισχύοντας τη θεωρία περί «αλληλοσυγκρουόμενων ρόλων» ανάμεσα στους «θεσμούς», είπε ότι ΔΝΤ και Ευρωζώνη «εναλλάσσονται σε ρόλους καλού-κακού», ενώ «η ΕΚΤ πάντα το παίζει άσχημος, ώστε να πιέζει πάντα τη χώρα με οικονομική ασφυξία».

Αναφερόμενος στην τρέχουσα διαπραγμάτευση, επέμεινε ότι η κυβέρνηση «δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψει συμφωνία με την οποία να αναιρεί βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις», ανάμεσα στις οποίες είναι ότι, όχι μόνο δεν συζητάει νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, αλλά θα ανατρέψει και εκείνες που επιβλήθηκαν από το προηγούμενο Μνημόνιο.

«Εμείς δεν θα λερώσουμε τα χέρια μας», τόνισε σε υψηλούς τόνους ο Υπουργός.

Εκτιμάται από πολιτικούς παρατηρητές, ότι η κυβέρνηση πίστευε πως θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια, όπως επίσης και εκείνο της «χρηματοδοτικής ομηρίας της ελληνικής οικονομίας από την ΕΚΤ», με μια πολιτική λύση, τον τόνο της οποίας προσπαθεί να δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τις συνεχείς, κατ΄ ιδίαν επαφές του, κυρίως τηλεφωνικές, με την Αγκελα Μέρκελ, την Κριστίν Λαγκάρντ, και άλλους «βασικούς παίκτες» στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτές οι τηλεφωνικές επαφές, για το περιεχόμενο των οποίων και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην δώσουν δημοσιότητα, παρά μόνον τυπική, έγιναν λίγες ώρες πριν από τη μετάβαση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, υπεύθυνου για Διεθνή Οικονομικά θέματα, Εκλείδη Τσακαλώτου, στη Φρανκφούρτη για να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Βασικό αίτημα της Αθήνας είναι η ΕΚΤ να χαλαρώσει τους περιορισμούς της στο όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, κάτι που αναμένεται να κριθεί και να αποφασιστεί σήμερα.

Εν τω μεταξύ, ποσό ύψους 1,138 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το ελληνικό Δημόσιο μέσω της έκδοσης εξάμηνων εντόκων γραμματίων, με την απόδοση να παραμένει αμετάβλητη, σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, στο 2,97%.

Μετά τη συνάντηση Δραγασάκη-Τσακαλώτου με τον Ντράγκι, από το Μέγαρο Μαξίμου βγήκε σε non paper μία λακωνική δήλωση του πρώτου, ότι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους είναι ρεαλιστικός και ορατός, «υπό την προϋπόθεση όμως ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά».

Από την άλλη, «μυθοπλαστικής υφής», χαρακτήρισε ο Αντιπρόεδρος κ. Δραγασάκης τα δημοσιεύματα που αφορούν στη χθεσινή επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην έδρα της ΕΚΤ, και κυρίως εκείνα που «ανακάλυψαν», όπως λέει, «δήθεν ρήγματα στο κυβερνητικό μέτωπο».

Και επανέλαβε ο κ. Δραγασάκης, όσα δήλωσε και χθες μετά τη συνάντηση με τον κ. Ντράγκι. «Η δημιουργική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών είναι η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση για την εποικοδομητική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την  επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας», είπε.

Από την πλευρά των δανειστών διαμηνύεται στην Αθήνα ότι η όποια καθυστέρηση δεν μπορεί παρά να «δυσκολεύει την προσπάθεια για συμφωνία, αφού η κατάσταση στην οικονομία επιδεινώνεται και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει αντιλαϊκά μέτρα για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της».

Κι ενώ η Ελλάδα κατέβαλε σήμερα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τη δόση των 200 εκατ. ευρώ, και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να πληρώσεις όλες τις υποχρεώσεις της «στους χρόνους που πρέπει, σύμφωνα με τα δεδομένα», βασικό άρθρο της εφημερίδας «Αυγή», που είναι όργανο του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι αυτό που διαβεβαιώνει ο Υπουργός μπορεί και να μη γίνει.

«Τα ψέματα τέλειωσαν, ο Μάιος προχωράει, η Αθήνα έχει διαμηνύσει και οι δανειστές γνωρίζουν ότι, εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις -και αυτό είναι πλέον αντικειμενικό και όχι μπλόφα. Το μπαλάκι είναι πλέον σ` αυτούς», αναφέρει το κύριο άρθρο της εφημερίδας.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στην Αθήνα, από τη μία «βρισκόμαστε μπροστά σε μια εκ των προτέρων επικοινωνιακή διαχείριση τυχόν ρήξης» και από την άλλη, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ από το Μαξίμου, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εμφανίζονται βέβαιοι ότι «δεν θα πέσουμε στα βράχια», και ότι «έστω και δύσκολα, θα γίνει συμφωνία».

(ΚΥΠΕ/ΧΜ/ΓΒΑ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: