Με τιμές αρχηγού κράτους το Αγιο Φως στην Αθήνα




Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε η υποδοχή του αεροσκάφους που μετέφερε την ελληνική αποστολή με το Άγιο Φως από το Τελ Αβίβ στην Αθήνα, στις 20.30 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας, γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας της Βουλής, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος και ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, αρχιμανδρίτης Δαμιανός, μετείχαν της ελληνικής αποστολής.

Εκατοντάδες πιστών το υποδέχθηκαν θερμά, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, εκπροσώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος και του ΓΕΕΘΑ.

Με αρχικό προορισμό το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, το Άγιο Φως θα ταξιδέψει εν συνεχεία σε 16 πόλεις της ελληνικής επικράτειας, με πτήσεις -πέντε προγραμματισμένες και τρεις έκτακτες- της Aegean και της Olympic Air.

Τα αεροσκάφη επιχειρούν προς τρεις διαφορετικούς γεωγραφικούς τομείς, ένα προς Αιγαίο, ένα προς Ιόνιο και ένα προς Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα.

Ειδικότερα, άρχισαν να πραγματοποιούνται πτήσεις αποκλειστικά και μόνο για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός προς: Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Μύκονο, Σάμο, Κω, Μυτιλήνη, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Λήμνο. Η επιλογή των πιο πάνω προορισμών έγινε σύμφωνα με την πληθυσμιακή κάλυψη.

??????????????????????????

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Σε κλίμα κατάνυξης η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:00 (ώρα Ελλάδος) η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα, όπου αυτές τις ημέρες έχει συρρεύσει πλήθος πιστών από όλο τον κόσμο. Το Αγιο Φως αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα με ειδική πτήση από το Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Θεόφιλος, συνοδεία αρχιερέων, ιερέων και διακόνων, αλλά και του Αρμένιου Πατριάρχη μπήκε στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, ενώ οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα.

Πριν από την είσοδο του Πατριάρχη, ο σκευοφύλακας του Ιερού Ναού έφερε την ακοίμητο κανδήλα, σβηστή, για να αναφτεί με το Άγιο Φως. Ο Πατριάρχης μπήκε από την εσωτερική είσοδο του Ναού του Αποστόλου Ιακώβου στο Ιερό Βήμα του Καθολικού και κάθησε στον πατριαρχικό θρόνο.

Αμέσως μετά άρχισε η Ιερή Λιτανεία, με τρεις φορές περιφορά γύρω από τον Πανάγιο Τάφο, και στη συνέχεια ο Πανάγιος Τάφος αποσφραγίστηκε και ο Πατριάρχης έβγαλε την αρχιερατική στολή του και έμεινε μόνο με το λευκό στιχάριο.

Σύμφωνα με το Mega, μετά τον έλεγχο από τον διοικητή της Ιερουσαλήμ και τον αστυνομικό διευθυντή, ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει τίποτα μαζί του το οποίο μπορεί να μεταδώσει φως, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων εισήλθε με τους σβηστούς πυρσούς και μαζί με τον Δραγουμάνο των Αρμενίων στο Ιερό Κουβούκλιο και βγήκε με το Άγιο Φως, το οποίο μεταλαμπαδεύτηκε σε όλο στον Ιερό Ναό και τον Πανάγιο Τάφο.

Από ελληνικής πλευράς, στα Ιεροσόλυμα μετέβησαν προκειμένου να παραλάβουν το Άγιο Φως ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλετικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας της Βουλής Γιάννης Αμανατίδης, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος, και ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, αρχιμανδρίτης Δαμιανός.

Παραλαμβάνοντας το Άγιο Φως ο κ. Αμανατίδης στην προσφώνησή του στον Πατριάρχη, ανέφερε:

«Μακαριώτατε Πάτερ, Σεβασμιώτατοι,

Με ιδιαίτερη συγκίνηση παραλαμβάνω από τα χέρια σας Μακαριώτατε Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλε το Άγιο Φως, έχοντας την εξαιρετική τιμή να εκπροσωπώ την Ελληνική Πολιτεία, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο τους άρρηκτους δεσμούς της με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την Αγιοταφίτικη Αδελφότητα όσο και τον σεβασμό στη θρησκευτική παράδοση του Ελληνισμού.

Στην Ορθοδοξία δεν φέρουμε τη μνήμη του τάφου, αλλά τη δόξα της Αναστάσεως και στο Φως της Αναστάσεως βλέπουμε το φως της ελπίδας, που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, όπως κάθε άνθρωπος μοιράζεται τη φλόγα του κεριού του με έναν άλλο.

Τέλος, εύχομαι , Μακαριώτατε, το Άγιο Φως να μεταδώσει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας το χαρμόσυνο μήνυμα της ζωής και της Ανάστασης, που τόσο έχει ανάγκη και προσδοκεί ο λαός μας.

Καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά σε όλους!»

Το Άγιο Φως θα φτάσει στην Αθήνα το απόγευμα και μέχρι τα μεσάνυχτα θα έχει ταξιδέψει με ειδικές πτήσεις σε κάθε γωνιά της χώρας.

Πολλοί πιστοί άκουσαν ήδη το χαρμόσυνο μήνυμα της πρώτης Ανάστασης, σε πολλούς ναούς μάλιστα με ιδιαίτερα ηχηρό τρόπο.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Αθήνα οι πιστοί χτυπούσαν όπως κάθε χρόνο τα στασίδια, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στη χαρμόσυνη είδηση. Πάγκους και στασίδια χτυπούσαν οι πιστοί στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στη Χίο, ενώ στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Πάτρα οι ιερείς τηρώντας το έθιμο, βγήκαν στην ωραία πύλη και έσπασαν στάμνες, οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα και από τον τρούλο έπεφταν ροδοπέταλα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: