Διευκρίνισης χρήζει δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, στο οποίο εμφανίζεται η εταιρία που θα εκτελέσει την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3B Orion, να ενίσταται αναφορικά με την καταλληλότητα της λύσης που τελικά επελέγη, με προ διετίας επιστολή, προτείνοντας μάλιστα βιώσιμη – κατά τη γνώμη της – εναλλακτική. Η αποκάλυψη χρήζει έρευνας, με αποκλειστικό πάντα γνώμονα το συμφέρον των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αντιγράφουμε από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον δρόμο της σιγής, επιβεβαιώνοντας σιωπηρά τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που δημοσιεύονται στο «ΘΕΜΑ» για την αμφιλεγόμενη υπόθεση ανακατασκευής «έως πέντε» αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, επιστολή της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας από 7 Μαΐου 2013 τορπιλίζει την προσπάθεια των κυρίων Πάνου Καμμένου και Αλέξη Τσίπρα να εμφανίσουν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ως απαραίτητο.

«Η ενεργοποίηση των P-3B δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή χαμηλού κόστους και ρίσκου βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα», προειδοποιούσε σε επιστολή του προς τη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού από 7 Μαΐου του 2013 ο κ. Ντένης Πλέσσας, αντιπρόεδρος της Lockheed Martin και επικεφαλής του γραφείου της αμερικανικής εταιρείας οπλικών συστημάτων στην Αθήνα!

Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει επιστολή του κ. Πλέσσα με την οποία καθίσταται σαφές ότι ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών P-3B με εκτιμώμενο κόστος 500 εκατ. δολάρια, πρόγραμμα για το οποίο έχει ήδη εκταμιευτεί προκαταβολή 45 εκατ. δολαρίων, θεωρείται από την ίδια τη Lockheed «μη οικονομικά αποδεκτός» και «μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα λύση»!

Με απόλυτη σαφήνεια και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, η Lockheed στην επιστολή της προειδοποιούσε ότι η ανακατασκευή των υφιστάμενων P-3B θα κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο ακριβότερα από άλλες λύσεις, επισήμαινε ότι η διαδικασία εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να αποκλείονται περαιτέρω καθυστερήσεις σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, και κυρίως τόνιζε ότι η διαδικασία αναβάθμισης των υπέργηρων P-3B του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται σε ακινησία σχεδόν επί μία δεκαετία ενέχει μεγάλο ρίσκο…

Στην επιστολή που είχε αποστείλει προς τη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού τον Μάιο του 2013 ο αντιπρόεδρος της Lockheed Ντένης Πλέσσας χαρακτήριζε με τρόπο αδιαμφισβήτητο τη λύση της ανακατασκευής των P-3B ως «μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα» και ξεκαθάριζε ότι τα παροπλισμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού δεν είναι σύγχρονα.

Οι αποκαλύψεις αυτές, θα πρέπει να επισημανθεί, γίνονταν από τη Lockheed Martin, δηλαδή την αμερικανική εταιρεία που έχει κατασκευάσει τα αεροσκάφη P-3B και η οποία τελικώς ανέλαβε φέτος την ανακατασκευή και την αναβάθμιση έως πέντε ελληνικών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας με απόφαση του πρωθυπουργού, αφού είχε προηγηθεί εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, έναντι 500 εκατ. δολαρίων.

Το έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ» -δεν προέρχεται δηλαδή από τρίτο εμπλεκόμενο- δεν έχει γραφτεί καν από αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που επιθεώρησαν τα αεροσκάφη, αλλά έχει συνταχθεί από τον επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Lockheed και αντιπρόεδρο της αμερικανικής εταιρείας Ντένη Πλέσσα.

«Η LM Aero (Lockheed Martin Aero), ως κατασκευάστρια εταιρεία των Α/Φ (αεροσκαφών) P-3, είναι η μόνη σε θέση να γνωρίζει και να εκτιμά σωστά τις απαιτούμενες εργασίες για την επέκταση του ορίου ζωής των Α/Φ P-3B όσο και τις δοκιμαστικές πτήσεις που είναι απαραίτητες για την παροχή των πιστοποιητικών πλοϊμότητας που επιβάλλεται να εκδοθούν μετά την εκτέλεση των εκτεταμένων εργασιών συντήρησης», τονίζει ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής Lockheed.

Παραλλήλως, από τα serial numbers (buno) των αεροσκαφών P-3B αποκαλύπτεται ότι αυτά που η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε στην αμερικανική Lockheed να ανακατασκευάσει είναι κατασκευής 1966 (τα δύο εξ αυτών) και 1967 (τα άλλα τέσσερα), δηλαδή σήμερα που είναι παροπλισμένα η ηλικία τους είναι 49 και 48 ετών! Η αναβάθμιση των παροπλισμένων P-3B θα ολοκληρωθεί σε 7,5 χρόνια και με βάση τις εργασίες που θα γίνουν προβλέπεται να επιμηκυνθεί το όριο ζωής τους για ακόμη 25 χρόνια. Δηλαδή στην κυβέρνηση αποφάσισαν να πληρώσουν 500 εκατ. δολάρια για να επαναφέρουν σε πτήσιμη κατάσταση αεροσκάφη που σχεδιά­ζεται να εκτελούν πτήσεις μέχρι και 80 χρόνια από το έτος κατασκευής τους, διεκδικώντας ρεκόρ Γκίνες!

Η περιγραφή που κάνει ο κ. Πλέσσας για τους κινδύνους και το κόστος του προγράμματος, αφού προηγουμένως έχει εξηγήσει ότι είναι ο πλέον αρμόδιος να μιλήσει για την κατάσταση των αεροσκαφών P-3Β, προκαλεί σοκ. Κυρίως όμως δημιουργεί τεράστια ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της καταβολής 500 εκατ. δολαρίων ώστε να εκσυγχρονιστεί το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, την ώρα που ο κατασκευαστής των αεροσκαφών, η ίδια η Lockheed, ομολογεί ότι η αναβάθμισή τους είναι ασύμφορη οικονομικά, ενέχει μεγάλο ρίσκο και θα πάρει πολύ χρόνο, άρα η παράδοσή τους στο Πολεμικό Ναυτικό θα καθυστερήσει…

Ολόκληρη η επιστολή του αντιπροσώπου της Lockheed

Lockheed Martin International S.A.
9, Giannitson Street, Holargos, 155 62 Athens, Greece

7 Μαΐου 2013
ΓΕΝ/ΔΕΞ
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Μεσογείων 152
155 60 Αθήνα
ΘΕΜΑ: Προτάσεις της Lockheed Martin Aeronautics (LM Aeronautics) για την Ενεργοποίηση των Α/Φ Ρ-3Β και τη Κάλυψη των Απαιτήσεων του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) σε Α/Φ Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ)
ΣΧΕΤ: Μήνυμα FAX της ΓΕΝ/ΔΕΞ με αριθμ. 484/26-04-13.

Σε συνέχεια ανωτέρω σχετικού, με το οποίο μας ζητήθηκε η επανεκτίμηση κόστους για την ενεργοποίηση των Α/Φ Ρ-3Β, σας γνωρίζουμε ότι η Lockheed Martin Aeronautics (LM Aero) θεωρεί για τους λόγους που παρατίθενται κατωτέρω ότι η ενεργοποίηση των P-3B δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή χαμηλού κόστους και ρίσκου βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα και ως εκ τούτου παραμένουμε στην πρόταση που υπεβλήθη με ανάλογη επιστολή μας στην Ηγεσία του ΠΝ, την 27η Μαρτίου 2013, με βάση την ανακατασκευή Α/Φ P-3C του USN (Excess Defence Articles – EDA).

Η εταιρεία LM Aero υπέβαλε τον Αύγουστο του 2009 πρόταση για την επέκταση ορίου ζωής και χρήσης σε δύο (2) αεροσκάφη P-3B από τα υφιστάμενα του ΠΝ κατά 1500-1800 ώρες (3-4 χρόνια). Η εν λόγω πρόταση είχε δομηθεί στηριζόμενη στα δεδομένα του 2009 που επέβαλαν την υιοθέτηση ενδιάμεσης λύσης, καθόσον όλα τα διατιθέμενα τότε αεροσκάφη P-3C από το USN απαιτούσαν τόσο την εκτέλεση εργασιών για την επέκταση του ορίου ζωής όσο και την αναβάθμιση του τακτικού συστήματος και των ηλεκτρονικών τους, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την παράδοση των αναβαθμισμένων αεροσκαφών P-3C σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από αυτό της ενδιάμεσης λύσης.

Η LM Aero, ως κατασκευάστρια εταιρεία των Α/Φ Ρ-3 είναι η μόνη σε θέση να γνωρίζει και να εκτιμά σωστά τόσο τις απαιτούμενες εργασίες για την επέκταση του ορίου ζωής των Α/Φ Ρ-3Β όσο και τις δοκιμαστικές πτήσεις που είναι απαραίτητες για την παροχή των πιστοποιητικών πλοϊμότητας που επιβάλλεται να εκδοθούν μετά από την εκτέλεση των εκτεταμένων εργασιών συντήρησης, οι οποίες θα πραγματοποιούνταν στην ΕΑΒ ΑΕ. Άλλωστε η LM Aero, είχε υλοποιήσει, για τα Α/Φ Ρ-3Β κατόπιν απαίτησης του ΠΝ, μελέτη δομικής αξιολόγησης και ανάλυσης και είχε προβεί σε σχετικές προτάσεις τεχνικών επιθεωρήσεων και επισκευών (SLAP – Service Life Assessment Program), πριν από το 2009.

Η LM Aero, βάσει των προαναφερθέντων, στην πρότασή της είχε τότε εκτιμήσει μια πλειάδα παραγόντων, όπως το χρόνο παραμονής των συγκεκριμένων Α/Φ στο έδαφος χωρίς να έχουν εφαρμοσθεί εργασίες μακράς αποθήκευσης (long term preservation), την καταπόνηση τους από το περιβάλλον χρήσης τους, καθώς και την απαιτούμενη συντήρηση όλων των κύριων συστημάτων τους (κινητήρες, έλικες, σύστημα προσγείωσης, ηλεκτρο-υδραυλικά, κλπ). Είχε επίσης προβλέψει εντός του εκτιμώμενου κόστους και τις πιθανές πρόσθετες εργασίες που θα ανέκυπταν, βασιζόμενη στην εμπειρία της από την εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων επέκτασης ορίου ζωής σε δεκάδες Α/Φ Ρ-3Β παγκοσμίως. Σήμερα, τέσσερα (4) και πλέον έτη μετά, τα αεροσκάφη παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος χωρίς καμιά εργασία μακράς αποθήκευσης Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνσή τους σε όλα τα δομικά τους μέρη και όλα τα συστήματά τους. Σήμερα, τυχόν προσπάθεια ενεργοποίησής του θα απαιτήσει πολύ πιο εκτεταμένες εργασίες συντήρησης για την επαναφορά τους σε πτήσιμη κατάσταση.

Οι εργασίες αυτές θα απαιτήσουν μεγάλο χρόνο εκτέλεσης, γεγονός που θα καθυστερήσει την παράδοση των αεροσκαφών. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω οιαδήποτε εκτίμηση κόστους πριν την ολική αποσυναρμολόγηση των αεροσκαφών και την πραγματική επιθεώρηση της κατάστασης τους δεν είναι πλέον εφικτή. Το γεγονός αυτό αυξάνει το ρίσκο υλοποίησης του προγράμματος σε χρόνο και κονδύλια, καθιστώντας το πλέον μη οικονομικά αποδεκτό.

Από τον Απρίλιο 2011, όταν για πρώτη φορά γνωστοποιήσαμε στο Πολεμικό Ναυτικό τις εξελίξεις σχετικά με τα νεότερα αεροσκάφη P-3C του USN, η LM Aeronautics προχώρησε στην εκπόνηση μιας σειράς εναλλακτικών προτάσεων για την κάλυψη των απαιτήσεων του ΠΝ βασισμένες πλήρως στο P-3C, προκειμένου να αποφευχθεί το μεγάλο ρίσκο που ενέχει η προσπάθεια ενεργοποίησης των Ρ-3Β. Μάλιστα, η τελευταία πρότασή μας ήταν η υλοποίηση ενός προγράμματος βασισμένο στα ακόλουθα:

■ Το ΠΝ σε συνεργασία με το USN και την Lockheed Martin θα επιλέξουν τα τέσσερα (4) καλύτερα διαθέσιμα προς παραχώρηση αεροσκάφη P-3C, τα οποία και θα παραδοθούν, από το USN, στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Greenville SC. Η Lockheed Martin θα εκτελέσει μια σειρά δομικών επιθεωρήσεων στα πρώτα δύο (2) αεροσκάφη, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, με σκοπό να επεκτείνει το υπόλοιπο ορίου ζωής των κατά 1000 ώρες πτήσης (2 χρόνια), συμπεριλαμβανομένου και της ορθής λειτουργίας των συστημάτων Avionics (radar και EO/TR συστημάτων, κλπ), και θα τα παραδώσει στο ΠΝ σε πτήσιμη κατάσταση προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του ΠΝ.

■ Στα άλλα δύο (2) αεροσκάφη η Lockheed Martin θα εκτελέσει το πρόγραμμα πλήρους δομικής αναβάθμισης και ανακατασκευής που περιλαμβάνει την τοποθέτηση νέων πτερύγων, δομικές παρεμβάσεις και την τοποθέτηση αναβαθμισμένων κινητήρων, δίδοντας έτσι ένα όριο ζωής τουλάχιστον 15.000 ωρών πτήσεως. Η συντήρηση των υπαρχόντων ηλεκτρονικών συστημάτων και η τοποθέτηση ενός νέου mission system, ανεπτυγμένο από ελληνική εταιρεία, θα πραγματοποιηθεί από την εταιρεία μας και τα αεροσκάφη θα είναι διαθέσιμα για την εκτέλεση αποστολών ναυτικής συνεργασίας και επιτήρησης.

■ Με την παράδοση των δύο πλήρως αναβαθμισμένων αεροσκαφών στο ΠΝ, τα πρώτα δύο αεροσκάφη θα επιστρέψουν στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin, προκειμένου να εφαρμοσθούν και σε αυτά οι εργασίες της δομικής αναβάθμισης και της τοποθέτησης του νέου mission system.

Η νέα προσέγγιση της Lockheed Martin Aeronautics εκτιμάται ότι ικανοποιεί πλήρως τις μακροπρόθεσμες επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ. Η συγκεκριμένη πρόταση καλύπτει δε χρονικά και τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις του ΠΝ και μάλιστα με Α/Φ πολύ πιο σύγχρονα από τα υφιστάμενα Α/Φ Ρ-3Β του ΠΝ. Όπως σας έχουμε αναφέρει σε προηγούμενες επιστολές μας, το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η αποστολή ανάλογου LOR (Letter of Request) από το ΠΝ προς το USN, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό καθ’ οιονδήποτε τρόπο για το ΠΝ και την Ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την Αμερικανική νομοθεσία.

Είναι δε σχεδόν βέβαιο ότι τα δύο πρώτα P-3C με επέκταση ορίου ζωής 1000 ωρών θα παραδοθούν πολύ συντομότερα από ανάλογο πρόγραμμα για τα Ρ-3Β, και μάλιστα με ελάχιστο ρίσκο. Αντιθέτως, σήμερα η υλοποίηση ενός προγράμματος ενεργοποίησης των Ρ-3Β θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και κόστος, καθιστώντας την ενδιάμεση λύση των P-3Β ως μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα, χωρίς συγχρόνως να παρέχει πλέον καμία επιχειρησιακή δυνατότητα σε συντομότερο χρόνο από ότι μια λύση βασισμένη σε P-3C από το USN.

Σε κάθε περίπτωση, η πάγια επιχειρηματική πρακτική της LM Aeronautics είναι να ενημερώνει τον εκάστοτε χρήστη με όσο το δυνατόν ασφαλέστερα, οικονομικά και τεχνικά στοιχεία προκειμένου να αποφευχθεί η τυχόν λήψη απόφασης βασιζόμενη σε λανθασμένα δεδομένα.

Είμαστε στη διάθεση σας για την παροχή περαιτέρω διευκρινίσεων και πληροφοριών.
Μετά τιμής,

Dennys S. Plessas, Vice President Business Development Initiatives
Europe, Middle East & Africa
Lockheed Martin Aeronautics/International S.A.

Το πρωτότυπο έγγραφο

Αποκαλύπτοντας τα συμπεράσματα από μελέτη της Lockheed στα παροπλισμένα P-3B του Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. Πλέσσας το 2013 υπογράμμιζε ότι τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας που σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου αποφάσισε να εκσυγχρονίσει δαπανώντας 500 εκατ. δολάρια από το υστέρημα των πολιτών:

■ Βρίσκονται καθηλωμένα στο έδαφος χωρίς να έχουν εφαρμοστεί εργασίες μακράς αποθήκευσης, γεγονός που επιβαρύνει τα δομικά μέρη και τα συστήματά τους.

■ Θα πρέπει να γίνει συντήρηση όλων των κύριων συστημάτων τους (κινητήρες, έλικες, σύστημα προσγείωσης, ηλεκτρο-υδραυλικά).

■ Τυχόν προσπάθεια ενεργοποίησής τους θα απαιτήσει πολύ πιο εκτεταμένες εργασίες συντήρησης για την επαναφορά τους σε πτήσιμη κατάσταση.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, οιαδήποτε εκτίμηση κόστους πριν την ολική αποσυναρμολόγηση των αεροσκαφών και την πραγματική επιθεώρηση της κατάστασής τους δεν είναι πλέον εφικτή», τόνιζε ο κ. Πλέσσας και προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας του Π.Ν.: «Το γεγονός αυτό αυξάνει το ρίσκο υλοποίησης του προγράμματος σε χρόνο και κονδύλια, καθιστώντας το πλέον μη οικονομικά αποδεκτό».

Αυτά τα έλεγε ο επικεφαλής του γραφείου της Lockheed για τα αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού το 2013. Επισημαίνεται ότι τα έξι P-3B παραμένουν παροπλισμένα από το 2009 και προφανώς, εν έτει 2015, η κατάστασή τους είναι χειρότερη απ’ ό,τι το 2013, όταν δηλαδή συντάχθηκε η επιστολή του κ. Πλέσσα προς το Πολεμικό Ναυτικό.

Θα έλεγε κανείς ότι έπειτα από μια τέτοια παρουσίαση των δεδομένων για το οικονομικό κόστος και τους κινδύνους από μια ενδεχόμενη προσπάθεια αναβάθμισης των παροπλισμένων αεροσκαφών P-3Β από την ίδια τη Lockheed, δεν θα υπήρχε πολιτική ηγεσία που θα λάμβανε την απόφαση να ζητήσει τον «εκσυγχρονισμό» των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Κι όμως, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία έλεγε με τρόπο που δεν χωρά παρερμηνεία ότι η ανακατασκευή των P-3B δεν είναι τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα, η κυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου έλαβε την απόφαση να υλοποιήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού! Και μάλιστα με διαδικασίες-εξπρές, αφού το υπουργείο Εθνικής Αμυνας πέρασε το πρόγραμμα από ΚΥΣΕΑ, έλαβε την έγκριση του πρωθυπουργού και εκταμίευσε προκαταβολή ύψους 45 εκατ. δολαρίων, ενεργοποιώντας τη σύμβαση μέσα σε 15 μέρες, ενώ παραλλήλως «λησμόνησε» να εκδώσει μια τυπική -έστω- ανακοίνωση για το πρόγραμμα, προς ενημέρωση των πολιτών!

Στην ίδια επιστολή της 7ης Μαΐου του 2013, ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin πρότεινε στο Πολεμικό Ναυτικό, αντί της ανακατασκευής των P-3B του Πολεμικού Ναυτικού, να ληφθεί απόφαση για προμήθεια των νεότερων αεροσκαφών P-3C από τα αποθέματα του Αμερικανικού Ναυτικού, επισημαίνοντας ότι η λύση αυτή θα κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο λιγότερα χρήματα, ικανοποιεί πλήρως τις μακροπρόθεσμες ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και παραλλήλως καλύπτει τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις του Ναυτικού με αεροσκάφη «πολύ πιο σύγχρονα από τα υφιστάμενα αεροσκάφη του Π.Ν.»…

Η επιστολή του κ. Πλέσσα αφήνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας βαριά εκτεθειμένο. Στην ανακοίνωση του Πενταγώνου, μετά το πρώτο αποκαλυπτικό δημοσίευμα στο «ΘΕΜΑ» της 5ης Απριλίου, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι «τα παροπλισμένα αεροσκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού χρειάζονταν τις ίδιες εργασίες αναβάθμισης με μεγαλύτερο κόστος ώστε να είναι διαθέσιμα». Δυστυχώς, για την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου ο ισχυρισμός ότι δήθεν ο εκσυγχρονισμός των P-3B θα κοστίσει λιγότερο από την άλλη πρόταση της Lockheed για προμήθεια μεταχειρισμένων P-3C καταρρίπτεται από τον ίδιο τον επικεφαλής της Lockheed, τον άνθρωπο δηλαδή στον οποίο οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος ανέθεσαν το πρόγραμμα των 500 εκατ. δολαρίων. Ο κ. Πλέσσας προειδοποιούσε ότι η αναβάθμιση των P-3B (αεροσκάφη που κατασκευάζει και ανέλαβε να εκσυγχρονίσει η δική του εταιρεία) απαιτούσε μεγαλύτερο κόστος και ήταν οικονομικά μη αποδεκτή…

«Σε κάθε περίπτωση, η πάγια επιχειρηματική πρακτική της LM Aeronautics είναι να ενημερώνει τον εκάστοτε χρήστη με όσο το δυνατόν ασφαλέστερα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία προκειμένου να αποφευχθεί η τυχόν λήψη απόφασης βασιζόμενη σε λανθασμένα δεδομένα», εξηγούσε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Lockheed για την υπόθεση των P-3B απευθυνόμενος στο υπουργείο Αμυνας, προφανώς όμως δεν εισακούστηκε. Το έτερο επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι με τη συμφωνία που ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ η αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας θα γίνει στην Ελλάδα και όχι στις ΗΠΑ, ακυρώνεται και αυτό από την επιστολή του κ. Πλέσσα, όπου περιγράφεται μια σειρά εργασιών για τη δομική αναβάθμιση των αεροσκαφών.

Οπως είναι γνωστό, η Ελλάδα εδώ και μια 10ετία δεν έχει υλοποιήσει ούτε ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα αξίας αντίστοιχης του εκσυγχρονισμού των 500 εκατ. δολαρίων. Με αυτό το δεδομένο, όποια λύση κι αν επέλεγε η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να απαιτήσει η τοποθέτηση νέων πτερύγων, ουραίων και άλλων δομικών στοιχείων των P-3Β κι άλλες εργασίες να γίνουν στην Ελλάδα από την κρατική Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Αλλωστε με βάση τη συμφωνηθείσα αναβάθμιση των ελληνικών P-3B που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, στην ΕΑΒ θα γίνει η συναρμολόγηση των νέων δομικών στοιχείων τα οποία θα κατασκευαστούν στις ΗΠΑ. Η ΕΑΒ αναμένεται να εισπράξει 100 εκατ. δολάρια από τις υποκατασκευαστικές εργασίες στα P-3B, γεγονός που ερμηνεύεται σε έσοδα 20 εκατ. δολαρίων ετησίως για καθένα από τα πέντε χρόνια που προβλέπεται να διαρκέσει το πρόγραμμα.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: