Εθνικιστική στροφή στην Τουρκία, ενίσχυση MHP, κουρδικές επιθέσεις στον Ερντογάν




Της Άννας Ανδρέου, ΚΥΠΕ

Αυξημένα ποσοστά που φτάνουν μέχρι το 17,2% προβλέπει για το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP) η εταιρεία ερευνών Sonar, η οποία θεωρείται φιλικά διακείμενη στα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης.

Η εφημερίδα Ακσάμ αναφέρει ότι σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας για τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, η οποία ανακοινώθηκε στον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) προβλέπεται όπως το κυβερνών ΑΚΡ λάβει 43%, το CHP 26,1% και το MHP 17,2%.

Για το φιλοκουρδικό κόμμα HDP προβλέπεται ότι δεν θα περάσει το εκλογικό όριο, λαμβάνοντας 9,6%, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπαίνει στην Βουλή. Να σημειωθεί ότι με βάση δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας το φιλοκουρδικό κόμμα εισέρχεται στη Βουλή.

Στην προσπάθεια ενίσχυσης των πιθανοτήτων υπέρβασης του 10% θα πρέπει να εντάσσονται οι επιθέσεις που εξαπολύει το κουρδικό αυτό κόμμα, με στόχο των ίδιον τον Ερντογάν, όπως μεταδίδει σε άλλο τηλεγράφημα, επίσης το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή σχόλια για τις εξελίξεις στα κατεχόμενα:

“Ας μην μας παρεξηγήσει ο κυπριακός λαός και ο Ακιντζί αλλά ο δικός μας Πρόεδρος (ο Ταγίπ Ερντογάν) θεωρεί τον εαυτό του σουλτάνο”, δήλωσε ο αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σχολιάζοντας την αντιπαράθεση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς ανέφερε ότι ο Ακιντζί που εξελέγη με ένα ψηλό ποσοστό ψήφων γνώρισε δυστυχώς την ίδια μέρα τον Ταγίπ Ερντογάν.

“Εμείς τον έχουμε συνηθίσει (τον Ερντογάν) αλλά νομίζουμε ότι ένας τέτοιος πρόεδρος δημιουργεί σοβαρές κρίσεις στον τομέα της εκπροσώπησης της βούλησης της Τουρκίας και μας φέρνει σε δύσκολη θέση”, είπε ο Ντεμιρτάς.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: