Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Λέτε να βρούμε άκρη; Όσο τα «συζητούν» κι ο καθένας ρίχνει τη συσκότισή του, τόσο μπερδεύεται το κουβάρι της διαπλοκής, των συμφερόντων και των χαμένων εκατομμυρίων και τόσο επιβεβαιώνεται ότι ο κοσμάκης, εκτός των άλλων, πληρώνει πολύ ακριβά και την ανεπάρκεια όσων αναλαμβάνουν να προστατεύσουν τα συμφέροντά του.

Χτες, είχαμε μια ακόμα παράσταση στην Επιτροπή Θεσμών, πότε ανοικτή για το κοινό και πότε κλειστή (για να μην την παρακολουθούν ανήλικοι ή για να μην καταλάβουν οι πολίτες πόσο κορόιδα είναι;). Το μόνο που καταλάβαμε από αυτό το νέο επεισόδιο της μεγάλης μας περιπέτειας είναι ότι: Δυο ολόκληρα χρόνια, από τότε που έβαλαν το λουκέτο στη Λαϊκή, όσοι είχαν την ευθύνη και με ψηλό κόστος για τους φορολογούμενους, γιατί είναι όλοι ακριβοπληρωμένοι, διαχειρίστρια, διοικήτρια, δικηγόροι, Υπουργείο Οικονομικών, κατάφεραν μόνο ένα πράγμα: Να μην κάνουν τίποτε επί της ουσίας.

Πώς τα κατάφεραν δεν ξέρει κανένας. Αλλά, πάντως, το 18% της Λαϊκής, που ανήκει υποτίθεται στους κουρεμένους καταθέτες, όπως και η υπόλοιπη εναπομείνασα περιουσία της Λαϊκής, έπρεπε να πουληθεί για να πάρουν κάποια χρήματα αυτοί που τα είχαν στη Λαϊκή και τα έχασαν όλα μέσα σε μια νύκτα. Δεν πουλήθηκε τίποτε, παρόλο που υπήρχαν ενδιαφερόμενοι και η αξία τους σήμερα είναι πολύ λιγότερη.

Για παράδειγμα, το 18% (που έγινε 9%) των μετοχών άξιζε €443 εκατ. και σήμερα αξίζει €160,69 εκατ. Όλο το ενεργητικό που είχε μείνει στην παλιά Λαϊκή άξιζε €750 εκατ., τώρα αξίζει πολύ λιγότερα. Ποιος ευθύνεται που δεν πουλήθηκε τίποτε; Η διαχειρίστρια Άνδρη Αντωνιάδου έλεγε χτες στη Βουλή ότι αισθανόταν «προσωπική καταπίεση από την Αρχή Εξυγίανσης» (δηλαδή, από την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη) και ότι «το Γραφείο της υποβαλλόταν σε μη προγραμματισμένες επισκέψεις από λειτουργούς της Κεντρικής Τράπεζας και του Γενικού Ελεγκτή με οδηγίες για έλεγχο των νομικών εξόδων της διαχείρισης». Δηλαδή, της έκαναν αιφνιδιαστικές εφόδους. Τα παιδία παίζει απ’ ό,τι φαίνεται κι εμείς περιμένουμε να σώσουν τον τόπο.

Πέρα από τις ενοχλητικές εφόδους όμως, ποιος θα εξηγήσει στον κοσμάκη, που πληρώνει τα σπασμένα, πώς και γιατί και ποιος ευθύνεται για τα παιχνίδια που παίζονται εδώ και δυο χρόνια και είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν οι κουρεμένοι καταθέτες πάνω από €350 εκατομμύρια από την περιουσία που ανέμεναν να εκποιηθεί για να πάρουν μέρος των λεφτών τους; Γιατί μέχρι σήμερα δεν διορίστηκε διεθνής οίκος για πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής προς όφελος των πιστωτών; Αυτά να απαντήσουν όσοι έχουν ευθύνη, διότι μπροστά στο δράμα που ζούμε, δεν ενδιαφέρει κανέναν αν η διαχειρίστρια αισθανόταν «προσωπική καταπίεση».

Το άλλο μεγάλο κεφάλαιο είναι αυτό που αφορά τον Βγενόπουλο. Τι συνέβη ακριβώς για να μας λένε σήμερα ότι εκδόθηκε διάταγμα παγοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Ανδρέα Βγενόπουλου και άλλων, αλλά δεν είχε εγγραφεί σε δικαστήρια άλλων χωρών για να τεθεί σε ισχύ; Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη κατηγορεί το γραφείο Νεοκλέους ότι δεν προχώρησε με την εγγραφή στο εξωτερικό και το γραφείο Νεοκλέους κατηγορεί τη Γιωρκάτζη ότι ευθύνεται η ίδια διότι καθυστέρησε έξι ολόκληρους μήνες να εγκρίνει το κονδύλι για να αναθέσουν αυτή τη δουλειά σε δικηγόρους του εξωτερικού. Το διάταγμα οριστικοποιήθηκε το Μάιο του 2014 και η έγκριση του κονδυλιού για διορισμό δικηγόρων έγινε στις 10/11/2014.

Πρόεδρε της Δημοκρατίας, είσαι εδώ; Τ΄ ακούς; Εσύ Χάρη Γεωργιάδη; Διότι, το έχουμε ξαναπεί, αυτά τα ζητήματα αφορούν τη χώρα και τους πολίτες της, όχι τη Γιωρκάτζη, την Αντωνιάδου ή τους δικηγόρους. Πού είναι σ΄ αυτή την ιστορία ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση;

www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: