Κρίση στην Κύπρο: Λόγω Βγενόπουλου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τη Γιωρκάτζη να φύγει…




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει άλλη από την επιλογή παρά να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να εξετάσει τα δεδομένα για να ενεργοποιήσει τις συνταγματικές πρόνοιες για απομάκρυνση της κας Γιωρκάτζη από τη θέση της, είπε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με θλίψη διαπιστώνει ότι ο θεσμός της Κεντρικής Τράπεζας και η προς αυτόν εμπιστοσύνη έχει σοβαρότατα τρωθεί.

Βασικός λόγος αποτέλεσε δυστυχώς το εγειρόμενο θέμα σύγκρουσης συμφερόντων της κας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη το οποίο αν έφερνε εις γνώση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα προέβαινε στο διορισμό της ως Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας.

Μια σύγκρουση συμφερόντων, η οποία με βάση το αναθεωρημένο συμβόλαιο της κας Γιωρκάτζη απαγορεύεται ρητά και προκύπτει από το γεγονός ότι ο σύζυγός της κας Γιωρκάτζη ήταν και παραμένει ο δικηγόρος του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου.

Μετά τα πιο πάνω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει άλλη από την επιλογή παρά να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να εξετάσει τα δεδομένα για να ενεργοποιήσει τις συνταγματικές πρόνοιες για απομάκρυνση της κας Γιωρκάτζη από τη θέση της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ήδη σχετικώς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής  Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι».

Ερωτηθείς για την ενημέρωση του Προέδρου προς τον κ. Ντράγκι, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στο πλαίσιο του Συντάγματος της Kυπριακής Δημοκρατίας και των σχετικών Νόμων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια».

Συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντα της, δήλωσε η Γιωρκάτζη

Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Χρυστάλλα Γιωρκάτζη δήλωσε απόψε ότι θα συνεχίσει ως Διοικητής της ΚΤ να εκτελεί τα καθήκοντα της απροσωπόληπτα και αντικειμενικά.

Σε δηλώσεις, ύστερα από 45λεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι για την ίδια είναι λήξαν το θέμα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Κληθείσα να πει αν το θέμα είναι λήξαν και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κ. Γιωρκάτζη παρέπεμψε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να απαντήσει την ερώτηση.

Ερωτηθείσα πώς αντιμετωπίζει το γεγονός ότι όλα τα κόμματα ζητούν την παραίτηση της, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι “υπάρχει Σύνταγμα σε αυτή τη χώρα, υπάρχουν νόμοι τους οποίους πρέπει να σεβόμαστε”, προσθέτοντας ότι “αυτοί οι νόμοι και το Σύνταγμα προστατεύουν την ανεξαρτησία του Διοικητή της ΚΤ”.

Σε σχέση με τη συνάντηση της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι είχε “μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο εξήγησα ότι δεν έχουμε καμία ένσταση ως Αρχή Εξυγίανσης να μεταφερθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας στους πιστωτές της αφού εξευρεθεί εκείνος ο κατάλληλος και εφικτός νομικός τρόπος ώστε να μην μειωθεί η αξία των περιουσιακών στοιχείων” και πρόσθεσε ότι δεν θα εισέλθει “στη λεπτομέρεια γιατί κάποια στοιχεία αν μεταφερθούν αλλού μπορεί να μειωθεί η αξία τους”.
Σύμφωνα με τη Διοικητή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την άκουσε με προσοχή και αντάλλαξαν απόψεις.

Σε σχέση με το αν υπέβαλε την παραίτηση της, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι θα συνεχίσει ως Διοικητής της ΚΤ να εκτελεί τα καθήκοντα της απροσωπόληπτα και αντικειμενικά.

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις του μη εκτελεστικού μέλους του ΔΣ της ΚΤ Σταύρου Ζένιου, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι δεν θα σχολιάσει δηλώσεις που δεν άκουσε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: