“Φωτιές” στο πολιτικό σκηνικό άναψε η Ελενα – Η αλήθεια για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές




Σε απίστευτες αποκαλύψεις για το κλίμα που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα και τις προτάσεις που τίθενται στο τραπέζι, προχώρησε η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ελενα Παναρίτη, σημειώνοντας πως το κλίμα στις διαπραγματεύσεις είναι πολλές φορές απαξιωτικό προς την Ελλάδα.

«Όταν λέμε ότι έχουμε πρόβλημα ρευστότητας, μας απαντούν μην πληρώσετε και κανένα μισθό για 1-2 μήνες, μείνετε χωρίς μισθούς για 1-2 μήνες», υποστηρίζει η Ελενα Παναρίτη, θέλοντας να δείξει τι κλίμα επικρατεί στις συζητήσεις, αλλά και πώς αντιμετωπίζουν οι δανειστές το ελληνικό ζήτημα.

«Αυτοί που έχουν έρθει να μας βοηθήσουν έχουν στηριχθεί σε παράξενους τρόπους που δουλεύουν και δεν βοηθούν ακριβώς. Άλλοι λένε να δουλέψουμε τις μεταρρυθμίσεις και να το κάνουμε με άλλους εταίρους που στην πραγματικότητα δεν βοηθούν. Βλέπουν το πρόβλημα με παράξενο τρόπο, όταν λένε μην πληρώσετε μισθούς για δύο μήνες», σημείωσε η κυρία Παναρίτη, απαντώντας σε ερωτήματα που δέχθηκε στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας του Deree, με θέμα την τεχνική των διαπραγματεύσεων.

Επιβεβαιώνουν και… διαψεύδουν

Είναι ντροπή και να το συζητάτε, να μην ξανακούσω τέτοιες απόψεις, απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας από το υπουργείο Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης, όταν οι δανειστές πρότειναν να μην πληρωθούν μισθοί για 1-2 μήνες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν πως η σχετική αναφορά έγινε στο περιθώριο των συναντήσεων στις Βρυξέλλες, σε πηγαδάκια πριν συνεδριάσει την Τρίτη το Brussels Group. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αντίδραση του Βαρουφάκη ήταν άμεση.
Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του το υπ. Οικονομικών τονίζει:

Σχετικά με δημοσιεύματα για τη στάση των δανειστών όσον αφορά στην καταβολή μισθών και συντάξεων, η σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη, διευκρινίζει: «Οι συγκεκριμένες αναφορές, στο πλαίσιο δημόσιας εκδήλωσης, σχετίζονταν με τη στάση των δανειστών σε περιόδους πριν από το 2015. Ως εκ τούτου, τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Σύμφωνα με την Ημερησία, το ερώτημα που τίθεται είναι τελικά ποια περίοδο αφορούσε η αναφορά της κ. Παναρίτη. Το υπ. Οικονομικών λέει ότι είναι πριν από το 2015 όμως ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης εκνευρίστηκε για μια αναφορά που έγινε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις. Αλλωστε, η κ. Παναρίτη είπε ξεκάθαρα ότι «μας απαντούν μην πληρώνετε μισθούς», εννοώντας στην ίδια και την διαπραγματευτική ομάδα που παίρνει μέρος στο Brussels Group κι όχι σε διαπραγματευτές προηγούμενων περιόδων.

Τρία ουσιαστικά προβλήματα

Όπως είπε η κ. Παναρίτη, υπάρχουν τρία ουσιαστικά προβλήματα σε σχέση με την κρίση:

– Το πρώτο είναι τα αίτια της κρίσης που δεν διορθώσαμε, δεν κάναμε τίποτα για τις συντεχνίες, που συνεχίζουν ακάθεκτες. Δυστυχώς η χώρα δεν παράγει τίποτα.

– Δεύτερον δημιουργήσαμε περισσότερο χρέος και συνεχίζουμε να μην παράγουμε.

– Τρίτον δεν έχουμε χάσει απλώς παραγωγικότητα αλλά έχουμε χάσει τους νέους ανθρώπους. Στην Ελλάδα υπάρχει μια δημογραφική βόμβα οι νέοι 18-24 είναι μόλις 250 χιλιάδες αυτό είναι το χειρότερο πρόβλημα.

Η σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη, ακόμη, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περικοπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται

«Είναι ντροπή να βγαίνουν συνταξιούχοι στα 45 ή ακόμη και στα 56, υπάρχουν ακόμη και σήμερα συνταξιούχοι στα 45, αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την κυρία Παναρίτη, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λειτουργούν ως τραπεζικοί υπάλληλοι και τέλος χαρακτήρισε τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γραφειοκράτες που έχουν στόχο την έκδοση των προϋπολογισμών για τα δάνεια που έχουν να δώσουν.

Πολλές φορές η συμπεριφορά των εκπροσώπων των Θεσμών είναι απαξιωτική είπε ακόμα η κυρία Παναρίτη, σημειώνοντας πως ίσως αυτό να οφείλεται στις πρώτες μέρες της διαπραγμάτευσης, το 2010, όταν οι τεχνοκράτες έβρισκαν τους Έλληνες «αδιάβαστους», κι αυτό είναι κάτι που δεν έχουν ξεχάσει ακόμα.

Τέλος, η κ. Παναρίτη προέβλεψε ότι το πλεόνασμα θα κλείσει τελικά το 0,6%, αντί του 1,5%, επισημαίνοντας πως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και αναφέροντας ως παράδειγμα τις «κραυγαλέες» περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: